Ve veganské (a zero waste) kuchyni je i na Vánoce heslem to, aby se lahůdky připravovaly z přísad výlučně rostlinného původu, s co nejmenším plýtváním a co nejnižší spotřebou energie. K tomuto vám nyní nabízíme dva základní recepty s mnoha možnostmi variací!
Sváteční, veganská křupavá pochoutka z hořké čokolády v několika verzích
Čokoláda a mandle tvoří dokonalý pár. K vánoční křupavé pochoutce z hořké čokolády budete potřebovat pouze tyto dvě ingredience:- pro 4 osoby minimálně 1 tabulku veganské hořké čokolády
- a hrst mandlí.
Způsob přípravy: jako první krok rozpusťte čokoládu, můžete v mikrovlnné troubě nebo nad párou. Není třeba, aby byla horká! Právě naopak, pokud v ní zůstanou tvrdší kousky, lahůdka bude ještě lepší. Nemluvě o tom, že pokud děláte tento pamlsek s dětmi, je mnohem bezpečnější, pokud nepracujete s přísadami, které mohou v neopatrné chvíli způsobit poranění. Rozpuštěnou čokoládu nalijte na plech vyložený pečícím papírem, poté posypte mandlemi, které jste předtím nasekali na větší kousky. Zbývá jen počkat, až směs vychladne a ztuhne.
Skutečné je to tehdy, když veganskou hořkou čokoládu s mandlemi rozlámete rukama, bude mít nádech opravdové „ruční výroby“. Můžete ji nakrájet i nožem, ale místo pravidelných kostek nakrájejte raději trojúhelníky nebo různé mnohoúhelníky, zkrátka popusťte uzdu své fantazii. Co se týče skladování, veganský křupavý pamlsek z hořké čokolády nemá rád teplo, protože se potom znovu rozpouští. Pokud se hned nemine, dejte ho do chladničky a nabízejte znovu.
Jak můžete vánoční veganskou křupavou pochoutku z hořké čokolády trochu vylepšit?
Do čokolády nedávejte pouze mandle, ale jakékoliv jiné veganské křupavé dobroty, které máte rádi: ořechy, oříšky, případně rozinky nebo kandovanou pomerančovou kůru. Někdo sladkost ještě během přípravy, ještě za tepla, posype hrubozrnnou mořskou solí, závisí to opravdu jenom na odvaze.
Jaká by měla být hořká čokoláda, která je základem křupavého pamlsku? Vyberte si samozřejmě veganskou čokoládu s obsahem čokolády minimálně 65%. Hořká čokoláda je kvůli kakau bohatá na antioxidanty, ale může být lákavá také kvůli nízkému obsahu cukru. Mandle jsou nejlépe neochucené a loupané. Pokud vám nějaké mandle zůstanou, udělejte si z nich domácí veganské mléko!
Místo slaných zákusků zeleninové chipsy
Osvěžující alternativou místo klasických slaných zákusků bohatých na kalorie s namáhavou přípravou jsou křupavé zeleninové chipsy. Jsou rychle hotové a je téměř nemožné je pokazit, dokonce kvůli nim ani troubu nemusíte zapínat nadlouho. Jedinou výzvou je rozhodnout se, z jaké zeleniny je uděláte (v zimě například najdete cuketu s menší pravděpodobností).
- mrkev, sladké brambory, celer nebo červená řepa
- olivový olej
- špetka soli a pepře podle chuti
Způsob přípravy: zeleninu důkladně omyjte a očistěte, potom nakrájejte na plátky silné přibližně 3-5 mm. Plátky pokropené olivovým olejem a posypané solí pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte na 200 stupních přibližně 15 minut. Chipsy jsou hotové tehdy, když je povrch zeleniny už dobře upečený. Dejte je do misky a nechte si chutnat!
Jste připraveni na ještě víc vánočních pochoutek?
Mezi nejoblíbenější příspěvky našeho blogu patří ty, ve kterých jsem se s vámi podělila o způsob přípravy veganských lahůdek se snadnou přípravou. Posbírala jsem něco i z receptů z předešlých Vánoc, abych vám k přípravě nabídla ještě víc inspirace.
Nezapomeňte se podívat na recept na veganský čokoládový krém: vyrábí se z rostlinného mléka a nevyžaduje víc, než rychlé zchlazení, žádné vaření. Mým osobním favoritem jsou veganské kokosové ořechy s višněmi, protože jde o přehodnocení velkého favorita. Ale prozradila jsem vám už i to, jaký je Nejjednodušší způsob, jak připravit sladké vánoční chuťovky – Blog – Mannamýdlo. Pociťte rozdíl na vlastní pokožce. Jak můžete proměnit vánoční klasiku, jako jsou pěnové pusinky, tiramisu a kokosové kostky na veganské. Věděli jste, že i základní suroviny, jakými jsou například vaječné bílky lze výborně nahradit veganskými? A pokud byste se chtěli přesunout od tradičního k velmi speciálnímu, doporučuji domácí mentolové truffle.
Manny, do kterých se budete chtít zakousnout…
Existuje několik Mann, které jsou inspirovány některým kořením, ovocem nebo jinou „jedlou“ surovinou. V některých Mannách se objevují doslova chutě, vůně a atmosféra Vánoc.
I z těchto jsem vám přinesla výběr, přičemž jsem se soustředila na ručně vyráběná Manna mýdla bez chemikálií, která budou mít velký úspěch i jako dárek pod stromečkem.
COCO čokoládové mýdlo s mramorovým vzorem a krémovou pěnou je tak neodolatelné kvůli vyživujícímu kokosovému oleji a špetce kakaa. Kvůli jemnému peelingovému účinku jsme ho posypali i hrstí čerstvého strouhaného kokosu. Vánoční pomeranče se objeví v Mýdle Dolce Vita, v této Manně rozmazluje vaše tělo a duši kromě sladkých pomerančů i kakaový prášek, hnědý třtinový cukr a vyživující oleje. Perníkové mýdlo je naše nejsladší vánoční překvapení, jaké zde kdy bylo, připomene kořeněnou vůni, která se před Vánocemi šíří po celé kuchyni, ale také vzrušení spojené s očekáváním. Zkrátka vše, co dělá svátky svátky!
Máte svůj oblíbený veganský sladký nebo slaný pamlsek? Řekněte to fanouškům Manny v komentáři!
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!