Nyní, v době svátků, trávím spoustu času v kuchyni a plánuji menu následujících dnů a týdnů. Předpokládám, že jste na tom podobně. Přiznám se, že často mě nadchne už samotný pohled na něco a jsou věci, které nedokážu dostat z hlavy.
Tak to bylo i s nádhernými, malými pěnovými pusinkami: neustále jsem přemýšlela nad tím, jak by mohli získat své místo na našem vánočním stole.
Čím víc jsem přemýšlela, tím jsem si byla jistější, že tato veselá drobnost nesmí chybět mezi sladkostmi, ale ani mezi dekoracemi.
Kvůli tomu jsou pusinky potřebné i na Vánoce
Pusinky jsou takové, jako malé, okouzlující dekorace na stromeček. Jejich špičky se směšně natahují směrem nahoru a svým tvarem připomínají bílé Vánoce, sněhobílé zasněžené štíty hor, krásy zimy. Vypadají dobře i v misce na stole, ale i zavěšené na vánočním stromečku.
Mohli by být pravou vánoční sladkostí, ale…
Mají i malou chybičku krásy
- Pěnové pusinky rozhodně nejsou veganské. A jak dobře víte, v Manně je všechno 100% veganské, bez kompromisů se vyhýbáme všem složkám živočišného původu, ať už je řeč o kosmetických přípravcích nebo potravinách, v kterékoliv oblasti života. Výjimku nemůžeme udělat ani tehdy, pokud je řeč o pusinkách, ať už je tato sladkost jakkoliv lákavá. Nezůstává nám nic jiného, než hledat alternativu na nahrazení vaječných bílků, která zajistí podobně krémovité jádro a křupavý zevnějšek.
- Existuje ještě jeden problém: důležitou přísadou tradičních pusinek je cukr, který zajistí jejich sladkou chuť. Ten je sice veganskou surovinou, ale dobře víme, že nadměrná konzumace cukru poškozuje naše zuby a působí škodlivě na naši hmotnost a celkové zdraví. Jsou tací, kteří si během Vánoc trochu cukru dopřejí, ale jsou i tací, kteří žádný. Nemohu rozhodovat místo vás, vy se musíte rozhodnout, kudy vede zlatá střední cesta. Pusinky jsou velmi dobré, snadno se z nich stane cukrová bomba, a proto je lepší, pokud je zneškodníte předem.
Drobné triky pěnových pusinek beze všeho
- Suroviny. Navzdory výše uvedeným obtížím není příprava pusinek beze všeho nemožná, s náležitou péčí může být provedena jednoduchým způsobem.
- Tajemství spočívá v přírodní šťávě cizrny v konzervě nebo ve šťávě namočené cizrny, která se může chovat stejně a stát se pěnou stejně tak, jako vaječný bílek. Šťávu cizrny je třeba vyšlehat přesně tak, jako vaječné bílky, pokud budete vytrvale šlehat, pěna bude brzy hotová. Doporučuji, abyste k tomu použili mixér, nemůžete však předem vědět, jak zareaguje vaše náhrada vajíček, přesnou dobu šlehání vám nedokážu říct (5-10 minut), sledováním konzistence můžete posoudit, zda je pěna hotová.
- Během přípravy přijde řada na slazení. Pokud se vám do toho vejde cukr, použijte cukr, pokud ne, potom je alternativou březový cukr nebo eritrit. I množství je relativní: sladkost eritritu se liší od sladkosti cukru, stačí ho mnohem méně. Recepty většinou doporučují použít cukr a bílky v poměru půl na půl. Tekutá sladidla nedoporučuji, v pusinkách jsou zrnka cukru potřebná. Můžete použít i práškový cukr, ještě i z březového cukru existuje prášková verze. „Těsto” potřebuje i trochu soli. Cukr můžete přidat i při míchání cizrnové šťávy, takto budete ještě lépe cítit, kdy bude konzistence dostatečně krémovitá.
- Tvarování. Klasický tvar pusinek dosáhnete použitím sáčku na zdobení, dávkováním lžící, naléváním nebo kapáním požadovaného tvaru nedosáhnete .
- Pečení. Tvary vytlačené na pečící papír je třeba sušit v předehřáté troubě na 80-100 stupňů. Ale pozor: pokud se nebudou sušit dostatečně dlouho, zůstanou lepkavé - pokud se budou sušit velmi dlouho, splasknou.
Tip: pokud chcete pusinky použít jako ozdobu na vánoční stromeček, sáčkem na zdobení vytvořte malá kolečka, kterými potom můžete provléknout mašličku a ozdoba je hned hotová.
Máte už svůj oblíbený vánoční recept „beze všeho“? Napište nám ho!
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!