Na podzim, kdy je většina ovoce a zeleniny sklizena, je čas na oblíbené vánoční trhy: konečně můžeme jíst čerstvé kaštany!
Jednou z nepostradatelných, hřejivých lahůdek vánočních trhů jsou pečené kaštany. Také máte rádi jejich sladkou chuť a krémovou konzistenci? Potom byste měli vědět, že jsou nejenom chutné, ale také zdravé a můžete si je udělat i sami doma.
Nízkokalorické sladkosti
Kaštany se od podobných pamlsků v mnohém liší, protože mají poměrně vysoký obsah sacharidů a obsahují méně olejů, díky čemu mají krémovou konzistenci a obsah cukru jim dodává sladkou chuť. Zároveň mají vysoký obsah vlákniny, co podporuje pohyby střev a zpomaluje vstřebávání sacharidů, co zase přispívá k tvorbě inzulínu a k vyrovnání hladiny cukru v krvi.
Obsahují také vitamíny: C, B1, B2, B6 a vitamín E, niacin a kyselinu pantotenovou. Z minerálních látek je třeba zmínit hořčík, fosfor a vápník, ze stopových prvků zinek, železo, mangan a měď.
Tomuto sladkému, pěnovému pokušení se proto můžete oddat bez výčitek svědomí – protože kaštanové pyré se šlehačkou snad miluje každý. Je možné pořídit také přírodní, neochucené pyré, které si můžete sami ochutit a nemusíte mít obavy ani kvůli přidanému cukru.
Toto ovoce je však velmi chutné i upečené vcelku. Můžete si ho upéct i sami doma. Nejdříve ho namočte a zrnka, která vyplouvají na povrch vody, vyhoďte, nejsou dobrá. Potom ho ještě jednou na několik hodin namočte, klidně i přes noc, aby se dalo snadněji sloupnout. Vypouklou stranu kaštanů potom nařežte do kříže a vložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 200°C, dokud se nařezané části nestočí. Stáhněte z nich slupku ještě dokud jsou teplé, později už to jde velmi těžko. Kaštanový krém je vynikající i jako náplň do zákusků a palačinek.
Pozor: Není jedno, jestli „jedlé” nebo „divoké”!
U pouličních prodavačů nebo v obchodech dostaneme koupit jedlé kaštany. Kaštan koňský (jírovec) nebo divoké kaštany jsou podobné pouze svým názvem, ve skutečnosti tyto dvě rostliny nejsou rodinou, stejný název dostaly pouze na základě podobnosti jejich plodů. Plody jírovce nekonzumujte, jsou totiž jedovaté – mají jiné přednosti. Účinné látky získané z jejich listů a květů zlepšují pružnost cév, rozšiřují cévy a mají i protizánětlivý účinek, proto lidé trpící křečovými žilami používají krémy z jírovce, ale ty se mohou používat i při problémech se zlatou žílou. Tento výtažek se používá také v krémech vyvinutých na rosaceu.
Plody jírovce rádi sbírají děti a všichni, kteří rádi tvoří, protože s trochou fantazie se z nich dají vyrobit roztomilé figurky. S několika barevnými podzimními listy, větvičkami s bobulkami, mohou být zase příjemnou dekorací do bytu. Sbírání kaštanů může být vynikajícím rodinným výletem v pěkném, barevném, podzimním parku, lese.
Vzácné a ohrožené
Smutné je, že jírovec se v roce 2019 dostal na Červený seznam Mezinárodní unie na ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) jako ohrožený druh. Alarmující pokles jeho počtu způsobuje kromě klimatických změn a činností člověka přetvářejících přírodu také klíněnka jírovcová, která ničí jeho listy.
Viditelně se snižuje i počet stromů jedlých kaštanů, za co může kromě lidské činnosti i plísňové onemocnění. Přitom mluvíme o jednom z našich nejdéle žijících stromů: může žít až 500 let, za tuto dobu může narůst do velmi velkých rozměrů. Obrovský strom kaštana jedlého v úpatí Etny je považován za nejstarší strom v Evropě, mluvíme o „100 koňovém stromu kaštana”, jehož věk se odhaduje na více než 2000 let.
V každém smyslu tedy mluvíme o velmi vzácné rostlině, kterou si musíme vážit. Během podzimních prázdnin navštivte se svou rodinou nejbližší kaštany, obdivujte jejich krásu a za podzimních - zimních odpolední si zase pochutnejte na této výborné lahůdce!
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!