Připravte si domácí veganské mléko!
připravte si domácí veganské mléko!

Připravte si domácí veganské mléko!



Mléka ze semen jsou moje nejoblíbenější, obsahují velké množství stopových prvků a minerálních látek, a navíc jsou zcela rostlinného původu a dají se dokonale zakomponovat do veganského jídelníčku.

Rostlinná mléka jsou mnohem rozmanitější a podle mnohých i mnohem chutnější, než kravské mléko. Dobrou zprávou je, že se nemusíte spoléhat na verze dostupné v obchodech a velmi chutná mléka si můžete udělat sami doma, a navíc za zlomek maloobchodní ceny. Nejrozšířenější je sójové mléko, potom rýžové, mandlové, ale existuje i ovesné, kešu oříškové, prosové i špaldové mléko. Jejich příprava je překvapivě jednoduchá: nepotřebujeme k nim nic jiného, než vhodná semena, mixér a vodu. Semena musíme na několik hodin namočit, aby byly enzymy snadněji stravitelné. Následně odlitím vody, ve které byla semena namočená a přidáním čerstvé vody, případně i společně s vodou na namáčení vložíme do mixéru a mixujeme 1-2 minuty, dokud se hmota nespojí a voda nebude bílá.

Zde jsou moje nejlepší recepty! Toto jsou základní recepty, pokud je vyzkoušíte a osvědčí se vám, můžete je dochutit vanilkovým luskem, javorovým sirupem nebo například i skořicí.

Domácí rýžové mléko

Rýžové mléko připravte z hnědé rýže. Po několika hodinách namáčení uvařte hnědou rýži v jednom a půl násobku vody do měkka, potom přidejte špetku soli a trochu sladidla a rozmíchejte dohromady s vodou, a následně přeceďte přes husté sítko. Je důležité, aby se hustá část rýžového mléka usadila na dno lahve, a proto dřív, než ho budete pít, láhev protřepte! Usazenou rýžovou kaši můžete použít i do rostlinných karbanátků. Přísady přibližně na 900 ml mléka: 50g hnědé rýže, 800 ml vody, špetka soli, sladidlo.

Domácí kokosové mléko

Mezi domácími rostlinnými mléky je dalším nejpopulárnějším kokosové mléko: je to překvapivé, ale může být dokonce levnější než kravské mléko z obchodu. Kvůli typicky kokosové chuti je pro milovníky kokosu povinné. Intenzita chuti je závislá i od poměru, tedy čím víc strouhaného kokosu použijete k jedné dávce vody, tím bude lepší. Vezměte si 1 kg strouhaného kokosu, 800 ml vody, špetku soli a zarovnanou polévkovou lžíci březového cukru. Před přípravou namočte strouhaný kokos na několik hodin do horké vody, ale můžete ho nechat odstát i celou noc v ledničce. Potom směs nalijte do kuchyňského robota, 2-3 minuty míchejte a následně přes látku nebo velmi husté sítko přeceďte.

Domácí mandlové mléko

Mandlové mléko je jedno z nejchutnějších rostlinných mlék. Mandle musí být vždy neochucené a loupané. Pokud můžete sehnat pouze neloupané mandle, netrapte se! Požadované množství mandlí přelijte vroucí vodou a přibližně 20 sekund nechejte vylouhovat v horké vodě. Potom vodu slijte a slupku můžete po jednom krásně odstranit. Mandle nechejte ve vlažné vodě několik hodin odstát, potom vodu slijte a vložte do mixéru s potřebným množstvím čerstvé vody. Míchejte 2 minuty a následně přeceďte. Z 10 dkg loupaných mandlí získáte přibližně 1 litr mléka. Nevyhazujte ani zbytky mandlí, které zůstanou po přecezení, vysušte je a mandlová mouka je hotová.



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více