Velký jarní úklid ekologicky a s úsměvem
velký jarní úklid ekologicky a s úsměvem

Velký jarní úklid ekologicky a s úsměvem



Úklid bez chemikálií nebude snadný, pokud ho budete brát na lehkou váhu, ale pokud použijete metody, které jsou účinné a zároveň minimalistické.

Tipy na směšně jednoduchý velký jarní úklid


Využijte ohromující sílu slunečních paprsků!

 

Existuje ekologičtější a jednodušší „dezinfekční prostředek“, než jsou oslnivé, jarní sluneční paprsky? Jarní sluneční paprsky fungují jako přírodní dezinfekční prostředek, navíc z látky odstraní i případné nepříjemné pachy, které v ní zůstaly po praní. Pokud budete během velkého úklidu sušit záclony, deky a ložní prádlo na slunci, ušetříte tím energii, navíc je uděláte ještě čistší, a to ekologicky. Kromě textilií budou vděčné za jarní sluneční koupel i koberce, protože sluneční paprsky zničí i roztoče, které se v nich ukrývají. (Výkaly roztočů, které jsou alergeny, přesto zůstanou v koberci, ale důkladným vysáváním se jich můžete zbavit.)

 

Vyberte citrony, ať se lesknou i okna!

 

Kromě slunečních paprsků se umístily na stupni vítězů mezi ekologickými čisticími prostředky i citrony. Citrony jsou dostupné celý rok (proto i na jaře) a bez velkých problémů se z nich dají udělat čisticí nebo úklidové prostředky.

Za jejich účinnost může hlavně kyselina citronová, která má antibakteriální a dezinfekční účinek, ale esenciální olej získávaný z jejich jadérek je při odstraňování nečistot také velmi účinný (metodu pro přípravu přírodního citrónového prášku na čištění naleznete zde.)

 

Citron můžete při úklidu použít různými způsoby, jedním z nejviditelnějších výsledků je však dosaženo právě při mytí oken citronem. Recept na citronový prostředek na mytí oken je následující: do lahvičky s rozprašovačem nalijte několik decilitrů vody a přilijte citronovou šťávu. Nastříkejte na okno, několik minut počkejte a setřete. Místo obyčejné vody z kohoutku je dobré použít destilovanou vodu nebo čištěnou vodu, podle mnohých to pomáhá, aby zůstal povrch bez šmouh (závisí to i na tvrdosti vody). Místo novinového papíru nebo papírových utěrek je pro mytí oken mnohem ekologičtějším řešením, pokud použijete utěrku z mikrovlákna, kterou potom můžete po vyprání znovu použít. (V neposlední řadě i to přispívá k tomu, aby okno zůstalo beze šmouh).

 

Pokud je řeč o ekologickém čištění a svěžesti, nemohu z této řady vynechat jednu z mých oblíbených Mann. Za božsky čistou vůni Manna černé zubní pasty s citronem bez fluoridu může také citronový esenciální olej.

 

Při úklidu používejte ocet co nejrůznějšími způsoby!

 

Ocet lze používat stejně snadno jako citron, má dezinfekční účinek, je to domácí čisticí prostředek bez chemikálií. Jako odstraňovač vodního kamene ho už jistě dobře znáte, možná jste ho už i vyzkoušeli. Tajemství spočívá v trpělivosti, ocet nesmíte hned smýt. Někteří nechávají hadřík namočený v octě na kohoutku zaneseném vodním kamenem třeba celou noc. Pokud smícháte ocet se soda bikarbonou, dostanete „univerzální“ čisticí prostředek: můžete ho vyzkoušet na čištění trouby, odtoku, toalety nebo chladničky. Směs octa, vody a některého esenciálního oleje je jednoduchý recept na aviváž bez chemikálií.

Už vám to jde? Velký jarní úklid je v blogu Manny věčně aktuálním tématem, pro další tipy se vám vyplatí vyhledat i mé starší příspěvky. Už jsme mluvili o tom, jak si můžete doma vyrobit veganské čisticí a prací prostředky, ale také o tom, jak můžete zrealizovat úklid bez chemikálií za pár centů. Přírodní citronový přípravek na nábytek se sice vyrábí z více než dvou přísad, na oplátku však bude po jeho použití váš nábytek jako nový. Všechna tajemství úklidu octem jsem před vámi odhalila zde. Věděli jste, na co si ještě musíte dát pozor kromě velkého úklidu? V tomto mém příspěvku jsem shrnula to, kde ve své domácnosti najdete povrchy a předměty, které také vyžadují důkladný, velký úklid.

Domácí čisticí prostředky bez chemikálií jsou sice k vaší pokožce přátelské, přesto při citronovém a octovém úklidu se vám mohou ruce vysušit. Pro jejich zklidnění doporučuji Manna krém na ruce s bambuckým máslem, který jemně vyživuje namáhanou pokožku a prokazatelně regeneruje pokožku rukou*.

*na základě subjektivních odezev účastníků výzkumu nezávislé, mezinárodně uznávané výzkumné laboratoře za účasti 25 respondentů

Máte svůj osvědčený domácí čisticí prostředek? Pokud ano, napište nám o něm!


Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více