Úklid na profesionální úrovni, bez chemikálií, za pár haléřů
Úklid na profesionální úrovni, bez chemikálií, za pár haléřů

Úklid na profesionální úrovni, bez chemikálií, za pár haléřů



Všimli jste si, že Vás každým rokem společně s příchodem prvních slunečních jarních dnů napadne, že je čas na velký jarní úklid? Špinavá okna od kapek deště, psího čumáčku nebo dětských ručiček, pavučiny ukryté v šeru zimy, koše plné nepotřebného oblečení, úklid a třídění nepotřebných věcí v kuchyni a v koupelně - čím dále více máte pocit, že už to nemůžete déle odkládat.

Jak si s tím vším poradit?

Tuto otázku si kladu každým rokem i já a pokaždé vyjde najevo, že některé jednodušší úkoly mohu svěřit už i dětem, k některým zase nejsem dost vysoká nebo nemám dostatečně dlouhé ruce. ☺ Snažím se každý rok pamatovat i na to, že velký jarní úklid není jenom o tom, jak to mít za sebou ještě před Velikonocemi, ale je i důležitou součástí jarní duchovní přeměny. Proto cítím tak silnou potřebu velkého a komplexního úklidu, leštění a třídění.

A nyní to nejdůležitější: co, čím a jak?

Už jsem Vám o tom psala , nyní si připomeňme pouze ty nejdůležitější nápady, voňavé i bez vůně.

Citron

Z pravého citronu (případně grapefruitu) si můžete připravit pravý, voňavý a účinný čisticí prostředek: polovinu rozkrojeného citronu posypte solí a přetřete s ním povrch, který chcete očistit!

Citronová šťáva je i sama o sobě skvělým dezinfekčním a deodoračním prostředkem, skvěle se osvědčila na čištění šálků od čaje, mastných nádob, pánvic a umělých dóz na potraviny. S dobrým srdcem Vám ji doporučuji i na čištění kuchyňské linky, desek na krájení a vařeček. (Nepoužívejte ji však na háklivé a kovové povrchy, které se snadno poškrábou!)

Zbaví špíny a nepříjemného zápachu i mikrovlnnou troubu: do misky s vodou přidejte malé množství šťávy z citronu a ohřejte tak, aby vznikla pára. Tuto citronovou páru nechejte v mikrovlnné troubě působit 15 minut a následně ji celou utřete i s rozpuštěnými nečistotami.

Pravé, neředěné esenciální oleje

Kromě vonných lamp je můžete použít i do vody na mytí podlah a jako dezinfekční prostředek, na osvěžení tekutin určených na čištění skleněných povrchů (např. alkohol) nebo na odstranění pachů z pračky. Jako prchavou vůni je můžete přidat i do vody na máchání prádla, osvěží i vzduch v zatuchnutých místnostech a jsou účinné i proti plísním. Citronový a levandulový esenciální olej ve Vašem pokoji je skvělý na odpuzení drobného jarního hmyzu.

Soda bikarbona

Je účinným pomocníkem proti houbám, vynikajícím čisticím prostředkem na méně lesklé povrchy, rychle vyčistí i hřebeny a kartáče na vlasy. Já naplním sklenici do poloviny vodou, vložím do ní kartáče na vlasy a přimíchám dvě kávové lžičky sody bikarbony. To provádím v dřezu na nádobí, protože je téměř jisté, že zpěněná voda ze sklenice vyteče. Tato vzniklá tekutina mimochodem pomáhá i při rozpouštění mastných nečistot v kuchyňském odtoku, a proto ji bez obav nechte působit i 5 - 10 minut.

K přípravě grilovací sezóny namočte grilovací mřížku do vody se sodou bikarbonou a samotný rošt přetřete bílým, krystalickým práškem.

Který je Váš nejlepší a osvědčený trik bez použití chemikálií?

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



  • avatar
    • Pavla
    • 2017-04-29 15:23

    Jednou jsem byla na semináři o bylinkách. Paní nám tam i poradila přírodní "saponát" na omývání povrchů, vytírání.. Svařit šalvěj, levanduly, přidat šťávu z citronu a sodu. To si pak přidávat do vody na mytí. Ráda tak vytírám :-)

    • Pavla
    • 2017-04-29 15:23

Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více