Řekněte mi, co je to mikrobiom?
Řekněte mi, co je to mikrobiom?

Řekněte mi, co je to mikrobiom?



Lidský mikrobiom znamená celistvost mikroorganismů (dobrých bakterií, hub, virů), které žijí v organismu, od trávicího traktu až po pokožku. Důležitou součástí mikrobiomu je ochranná vrstva pokožky, už i proto, že pokožka je váš největší orgán.

Celý mikrobiom má pouze několik set gramů, ve srovnání s tělesnou hmotností je to zanedbatelné množství. Jeho vyvážená činnost však ve velké míře ovlivňuje to, zda se „ve své kůži cítíte dobře“. Zdravý mikrobiom má vliv na celkové zdraví, na normální činnost imunitního systému a přes mikroby nacházející se na pokožce i na její krásu.

Jak můžete pomoci svému mikrobiomu?

  • Přebírejte, jaké kosmetické přípravky a s jakým složením se dostanou do vaší koupelny.

Mikrobiom odpovídá za to, aby se hodnota pH vaší pokožky nezměnila. Zachování normálního, mírně kyselého prostředí můžete podpořit tím, že budete používat kosmetické přípravky, které jsou v souladu s potřebami pokožky.

Posláním Manny je také to, abychom vaši pokožku ochránili od dráždivých látek, umělých konzervačních látek, od ropných derivátů a silikonových olejů, které ucpávají pokožku. Poohlédněte se mezi Manna mýdly a sprchovými gely na přírodní bázi a dejte si na poličku kosmetické přípravky přátelské k mikrobiomu!

  • Při koupeli a sprchování neodstraňujte z pokožky (i) mikrobiom!

Kromě použití sprchových gelů s obsahem dráždivých složek, které podporují bohatou pěnu a silný čisticí účinek, je ochranná vrstva pokožky vystavena dalšímu nebezpečí: silné tření. Pokud si pokožku poškrábete hrubší houbou, otevřete tím dveře poranění a podráždění.

Méně je někdy víc. Místo dlouhé koupele, která pokožku vysušuje, si raději zvolte rychlou, ale příjemnou sprchu a drsnou houbu vyměňte na sprchový gel, který vaši pokožku navíc i hydratuje. O Manna koupelovém rituálu jsem dříve psala podrobněji zde. Ponořte se do něj a pokud jste tak ještě neudělali, vytvořte si vlastní rituál!

  • Zbavte se v koupelně všeho, co může být zdrojem patogenů.

Pokud vám řeknu ještě i to, že houba a rukavice ke koupeli jsou časovanou bombou plnou bakterií, možná ještě snáze upustíte od drsného tření pokožky.

Ve vlhkých houbách, které se zrovna nepoužívají, se snadno rozmnoží bakterie, které způsobují zánět, infekci a podráždění. Ty si během mytí i nechtěně nanesete na pokožku. (Pokud jste si předtím pokožku i poškrábali, potom je narušení mikrobiomu „zaručeno“.)

Když teď přemýšlíte nad tím, že obnovíte svůj koupelový rituál a spojíte ho se selektováním, hledejte inspiraci v mém dřívějším příspěvku. Zde jsem napsala seznam, čeho všeho byste se ještě měli kromě houby plné bakterií, zubního kartáčku zralého na výměnu nebo korektoru s houbou a pudru po záruce v koupelně a kuchyni zbavit.

  • Nechte, aby se vaše pokožka regenerovala sama, dopřejte jí vlastní prostor.

Vaše pokožka je vlastními silami schopna denně se regenerovat, pokud nezasahujete do jejích vlastních procesů. Všechny malé změny se počítají a po čase si všimnete, že se již netrápíte vyrážkami, napnutím, podrážděním nebo lesklou pokožkou.

Několik drobností, které mohou mít z dlouhodobého hlediska viditelný účinek: v první řadě se přestaňte dotýkat svého obličeje, hlavně bez umytí rukou. Důkladně očistěte své nástroje na make-up, například štětce a make-up si na noc nenechávejte na obličeji, večer ho řádně smyjte.

Praktické tipy vedoucí k pěkné, čisté pleti naleznete v jedné kytici zde. Popis rituálu péče o pleť s důrazem na dvoufázové čištění pleti si můžete přečíst zde. Pro ekologické čištění pleti doporučuji znovupoužitelné přírodní prémiové tampóny na čištění obličeje vyrobené z bambusu a bavlny. Mohou se použít několikrát, o jejich čistotu se můžete postarat jejich vypráním ručně nebo v pračce.

Svou pokožku můžete potěšit také tím, že do svého rituálu péče o pleť zařadíte i pleťový krém, který se zaměřuje vysloveně na ochranu mikrobiomu.

Ultralehký Manna PRO Rebalancing MICROBIOME WATER CREAM s několika účinnými látkami, kterými jsou fermentovaný extrakt z ovsa setého, skvalen, olej ze světlice barvířské a kyselina hyaluronová, podporuje mikrobiom. Mezi jeho klinicky potvrzené účinky patří i to, že zlepšuje ochrannou vrstvu pokožky, přispívá k přirozené ochraně epidermis a napravuje rovnováhu flóry pokožky.*

*Na základě přístrojových měření nezávislé, mezinárodně uznávané výzkumné laboratoře.

Máte své oblíbené Manna mýdlo, sprchový gel? Vyzkoušeli jste už water creamy?



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více