Takto si vyrobte domácí veganské čisticí a prací prostředky
takto si vyrobte domácí veganské čisticí a prací prostředky

Takto si vyrobte domácí veganské čisticí a prací prostředky



Pokud je pro vás důležité, aby byly vaše kosmetické přípravky vyrobeny bez látek živočišného původu, potom si určitě dáváte záležet i na veganských čisticích prostředcích. Mám pravdu?

Od čeho je prací a čisticí prostředek veganský? A proč je dobré, když je takový?

K tradičním pracím a čisticím prostředkům máme odpor, protože obsahují různé chemikálie. Tyto složky jsou nejenom potenciálními jedy, ale některé z nich jsou vysloveně nebezpečné pro lidské zdraví i životní prostředí.

Pokud při praní, mytí nádobí a úklidu používáte tyto přípravky, je téměř nemožné, aby se jejich zbytky nedostaly odtokovou vodou či odpadky do životního prostředí. Pokud se vám toto riziko zdá být příliš vzdálené, vzpomeňte si na kožní problémy způsobené pracími prostředky s obsahem chemikálií: pokožka nejmenších dětí může být bohužel až nadměrně citlivá.

Výrobky různých výrobců se navíc předbíhají, abyste si je vzali z regálů, proto vás lákají novými barvami nebo vůněmi, kterých většinu lze dosáhnout pouze použitím dalších chemikálií. Proto není překvapující, že se chcete těmto pracím prostředkům, avivážím, čisticím prostředkům a sanitárním čisticím prostředkům vyhnout, pokud je to jen trochu možné.

Mnozí ani nemyslí na to, že tyto chemikálie mohou být znepokojivé i proto, že mohou obsahovat i složky živočišného původu - enzymy a tuky. Dokonce je mohou testovat na zvířatech.

Domácí veganské čisticí prostředky tyto látky neobsahují, takže respektují svět zvířat. A v neposlední řadě je jejich výroba doslova hračkou pro děti!

Podívejme se na některé veganské čisticí prostředky vyrobené pouze z několika ingrediencí, které lze nalézt ve vaší domácnosti!

Co budete potřebovat: jedlou sodu, citronovou šťávu, sůl, ocet, přírodní esenciální oleje podle vlastního výběru a vodu.

Veganské čištění v koupelně

Dobře osvědčenou metodou pro čištění vany, umyvadla nebo obkladů je u mě následující: připravme si domácí práškový čistič použitím 1 šálku sody bikarbony, čtvrt šálku drobnozrnné soli, 5-10 kapek čistého, neředěného citronového nebo rozmarýnového esenciálního oleje. Přísady smíchejte v malé misce, hmotu naneste na povrch hadříkem nebo houbičkou, potom opláchněte vodou. Soda bikarbona dobře poslouží i při čištění toalety: pořádné množství nasypte do záchodové mísy, vydrhněte kartáčem a opláchněte.

Pokud to proti odolným nečistotám nestačí, práškový čistič smyjte směsí octa a vody v poměru 1:1 (platí i pro vanu a umyvadlo). Proti vodnímu kameni můžete bojovat i octem nebo citronovou šťávou, neředěné používejte na čištění vodovodních baterií nebo sprchových hlavic.

Soda bikarbona, jinak nazývaná také hydrogenuhličitan sodný, je ekologickou, veganskou surovinou, je to mírně zásaditá, ve vodě dobře rozpustná sůl. Můžete ji znát z kuchyně, používá se i místo prášku do pečiva, aby domácí zákusky nadzvedla a zjemnila. (Na pečení kupujte pouze jedlou sodu bikarbonu.)

Většina octů je také veganská, například octy vyrobené z jablek, hroznů, ječmene nebo rýže. Medový ocet už není veganský, ale přiznejme si, že je málo pravděpodobné, že s ním budete drhnout vanu. Pokud chcete mít jistotu, zkontrolujte složení octa!

Voňavá pračka a čisté oblečení na veganský způsob

Na sodu bikarbonu se můžete spolehnout i při čištění pračky: přidejte ocet a spusťte program s vysokou teplotou 60 nebo dokonce 90 stupňů. Existuje mnoho verzí ohledně poměrů, když začnete prát, směs nemusí být roztíratelná, měla by zůstat dostatečně tekutá, aby se dala nalít do nádržky pracího prostředku. Pokud budete chtít směsí vydrhnout buben pračky, vhodná je roztíratelnější konzistence, zde by měla dominovat soda bikarbona.

Veganské praní bez chemikálií bude úplné tak, když vyměníte i svůj prací prostředek.

Pračky mohou někdy nepříjemně zapáchat, za co mohou klasické prací prostředky a zbytky nečistot, ale také oblečení, které zůstane v pračce delší dobu po skončení pracího programu. I soda bikarbona je výborným veganským přípravkem na odstranění nepříjemných pachů, ale dříve než přejdete na praní bez chemikálií, je lepší proprat pračku 20% octem.

V tomto příspěvku jsem hovořila o tom, jaké mýty a fakta kolují v souvislosti s ořechem na praní.

Extra tip: veganské praní opětovným použitím Manna mýdel

Vaše oblíbená Manna přírodní mýdla vám mohou pomoci i při veganském praní! V první řadě posbírejte drobné zbytky mýdel a svařte je ve vodě. (Přiznávám, že to není zcela jednoduché, protože kdo by si nechtěl vychutnávat i poslední, nejmenší kousek svého mýdélka?)

Poměr složek pracího prostředku: k 50 dkg mýdla přilijte tolik vody, aby se mýdlo ponořilo, potom přidejte 1 litr vody a směs vařte 10 minut. Když budoucí prací prostředek vychladne, přidejte 1 polévkovou lžíci soda bikarbony a esenciální olej, který chcete. Prací prostředek můžete skladovat v láhvi a dávkovat ho při každém praní, přičemž dbejte na to, abyste ho před použitím dobře protřepali.

Pokud jste zvědaví, jak si můžete doma vyrobit i aviváž, dozvíte se to po kliknutí sem.

V čisté zářivé koupelně je koupel ještě příjemnější. Hlavně když si ji vychutnáme s darovanou, voňavou, uklidňující solí do koupele! Pokud se chcete v zápalu vánočních příprav pustit do výroby domácího přípravku do koupele, doporučuji vám tento skvělý recept.

Vyzkoušeli jste už veganský úklid, čištění a praní? Máte nějaké osvědčené triky? Řekněte nám o nich!



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více