Detoxikace po svátcích
detoxikace po svátcích

Detoxikace po svátcích



Svátky na konci roku jsou kromě mnoha setkání, zážitků a zaslouženého relaxu i velkou zátěží pro náš trávicí systém. V tomto období si trochu víc dopřejeme a máme čas užít si velké hostiny s rodinou a přáteli. To má však kromě přírůstku na hmotnosti za následek občas i pálení žáhy, nadýmání, nevolnost, a dokonce i zácpu. Co bychom měli udělat, abychom zmírnili tyto nepříznivé účinky?

 

Mnozí v tomto období drží tzv. detoxikační kúry a půst, což je v podstatě vynikající nápad, ale vám doporučuji opatrnost. Začít s přísným půstem po svátcích, hostinách a přejídání může být mimořádně zatěžující, kromě toho se v případě různých onemocnění ani nedoporučuje. Proto v tomto případě vždy požádejte o radu a podporu svého lékaře. Existuje však mnoho potravin, nápojů a způsobů, kterými můžeme podpořit činnost trávicího systému i činnost našich detoxikačních orgánů, jater a ledvin. Nyní bych se s vámi o ně ráda podělila. ?

 

Potraviny a nápoje podporující trávení a vylučování

Spojit příjemné s užitečným můžete například pitím čaje, protože mnoho léčivých rostlin má lahodnou chuť, a pokud ne, nápoje z nich je možné dochutit například sladidlem. Co může být příjemnějším způsobem na detoxikaci, než když si v chladném zimním odpoledni pochutnáváme na lahodném horkém čaji při dobrém filmu?

Které léčivé rostliny mohou pomoci? Nejznámější rostlinou na ochranu jater je ostropestřec mariánský. Máta má kromě své úžasné vůně i účinky proti křečím a zvyšuje také vylučování žluči. Fenykl skvěle účinkuje proti bolestem břicha a střevním křečím, a navíc má i velmi příjemnou chuť. Čaj z přesličky rolní a březového listu zase podporuje činnost ledvin.

 

Existují však i potraviny, které podporují činnost našeho trávicího systému. O těch si můžete přečíst v tomto článku i zde.

 

Zavedení dnů zeleniny a ovoce

Mnoho lidí se uchýlí k tekutinovému půstu, pokud chtějí detoxikovat nebo jenom zhubnout. Je to skvělá metoda, avšak nejlepší je provést ji pod lékařským dohledem a vůbec není snadné ji dodržovat.

 

Existuje ještě jedna možnost: zavedení tzv. zeleninových, resp. ovocných dnů. Vím, že mnozí z příznivců Manny preferují veganství, stejně, jako jsme i my hlasovali ve prospěch veganských výrobků a veganského životního stylu. Pokud jste však (zatím) tento krok neudělali, můžete stále snížit svou konzumaci masa, co povede nejenom k ekologičtějšímu životnímu stylu, ale bude to i velká úleva pro orgány trávicího a vylučovacího systému. Po svátcích si tedy můžete občas nastavit den, kdy budete jíst pouze zeleninu a ovoce. Pokud budete mít pocit, že vám to vysloveně dobře padne, může být z jednoho takového dne třeba i několik po sobě ... ?

 

Životní styl

Nemůžeme dostatečně zdůrazňovat, že je třeba přijímat dostatečné množství tekutin, to je slyšet doslova z každé strany, teče to z každého kohoutku. ? Mimochodem, kohoutek! Nejjednodušší, nejlevnější a nejpřirozenější způsob příjmu tekutin je konzumace vody z vodovodu. Tento příjem můžete doplnit léčivými bylinkovými čaji nebo třeba polévkou. Sladké, sycené nápoje si dopřejte pouze při výjimečných, slavnostních příležitostech, v žádném případě by neměly být součástí každodenního života!

 

Je také důležité, aby bylo stravování střídmé a rozdělené na menší porce několikrát denně. Mnozí přísahají na možnost, že se zřeknou večeře. Možná, že není dobrým nápadem udělat z toho zvyk, ale po takovém vydatném obědě může pomoci. Za co se vám však trávicí a vylučovací orgány velmi poděkují: pokud budete večeřet brzy. I orgány chtějí v noci odpočívat a také vaše sny budou lehčí. Dokonce i vy sami budete druhý den svěží a krásnější, pokud organismus bude moci místo trávení věnovat čas v noci odpočinku a obnově.

 

Pohyb, pohyb, pohyb!

Pokud jste dosud nesportovali pravidelně, je nejvyšší čas začít! Pocítíte na vlastní kůži účinky pravidelného pohybu: budete plní energie, pokožka bude svěží a postava bude štíhlejší a pevnější. Díky pocení při pohybu se z těla vyplaví mnoho toxinů, protože i pokožka je v podstatě vylučovacím orgánem. Začněte hned, podstatou celého je pravidelnost. Najděte si čas a vyberte si pravý sport pro sebe, protože pouze tehdy ho budete provádět pravidelně, pokud vás bude bavit. Pokud jste však vysloveně "očkovaní" proti sportu, stále existuje řešení: i rychlá chůze spouští a udržuje příznivé fyziologické účinky a můžete si při tom dokonce vychutnat přírodu.

 

Po sportovní činnosti nebo procházce se vydejte do uvolňující a relaxační koupele při svíčkách! ? Manna šumivá koule do koupele geranium-levandule uvolňuje a uklidňuje. Pokud toužíte po slavnostní atmosféře, Manna šumivá koule do koupele hřebíček-neroli bude tou nejlepší volbou. Manna šumivá koule do koupele citrus povzbudí svou intenzivní citrusovou vůní a naplňuje novou energií. A pokud máte rádi sladké, ovocné vůně, doporučuji Manna šumivou kouli do koupele jahoda-banán, jejíž vůně zaručeně lahodí vašim choutkám!

 

Žádné výmluvy, začněte s detoxikací! ?



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více