Mladý chřest, zelený hrášek, jahody, pažitka, špenát, ředkvičky a hlávkový salát: to vše jsou předzvěsti jara, ideální do jarního salátu. Skvěle se k sobě hodí, a navíc, výsledkem může být lahodný chuťový zážitek.
Ukážu vám tři zálivky na saláty. Jejich společným znakem je to, že nechávají dostatek prostoru pro individuální chuť a závisí především na tom, co je dostupné na trhu, v lednici, na zahradě nebo ve spíži.
Kreativní jahodový salát se zelenými variacemi
V blogu Manny jsou jahody častými návštěvníky, dělali jsme už jahodový džem bez cukru, (navíc na několik způsobů), ale i jahodový sorbet. Hlavní přísadou jahodového salátu jsou samotné jahody. Nakrájejte je alespoň na čtyři části a na jednu osobu počítejte přibližně s množstvím půl šálku. Při výběru zelených přísad se rozhodněte podle vlastní vůle, přidejte zeleninu, kterou zrovna máte. Hlávkový salát, špenát nebo rukola se rovněž hodí k nejsladšímu ovoci jara. Místo krájení zeleninu pouze natrhejte na drobné kousky, také počítejte s množstvím půl šálku. Chřest a jahody jsou klasickou dvojicí, ale chřest je jiný proto, že ho většinou nekonzumujeme v syrovém stavu, vařený nebo dušený je snadněji stravitelný.
Kombinaci jahod a zeleniny můžete spojit jednoduchým, pikantním a stylovým veganským vinaigrettem. Jeho přísady jsou: citronová šťáva, olivový olej, veganská dijonská hořčice, špetka cukru a česnek. Smíchejte je a hned můžete nalít na jahody a zeleninu. Můžete ozdobit nadrobno nakrájenými mandlemi, ořechy, ale když nechcete, nemusíte. Co však určitě udělejte: jahody neslaďte. Kromě toho, co případně přidáte do zálivky, neslaďte. I samotné jsou dost sladké, přidáním cukru ztratíte úžasnou, přirozenou chuť.
Hlávkový salát, nepřekonatelná jarní zelenina
Silnou stránkou salátu z hlávkového salátu je minimalismus. Čím méně přísad obsahuje, tím je lepší. Možná vás to překvapí, ale rozhodujte se podle barvy! Vyberte si zeleninu, která vynikne v zelené barvě. Jako zástupce žluté barvy to může být mrkev nakrájená na tenoučké plátky, červené jahody nebo kalifornská paprika. Ale ani červená cibule nemá k salátu daleko, pokud si chcete užít fialovou barvu.
Můžete podávat s tradiční zálivkou s olivovým olejem, která se skládá z olivového oleje, citronové šťávy a trochy dijonské hořčice, podle chuti soli a pepře. Jedinou nevýhodou salátu obsahujícího hlávkový salát je, že je dobrý pouze za čerstva, protože v zálivce začne téměř okamžitě vadnout. Zálivky však můžete klidně udělat o jednu - dvě dávky víc, tu potom můžete několik dní skladovat v chladničce. Pokud opět dostanete chuť na salát, budete mít o to jednodušší úkol.
Ještě něco, na co bych vás ráda upozornila. Existuje několik druhů zeleniny a ovoce, ze kterých je lepší koupit raději bio verzi, hlávkový salát určitě považuji za jednu z nich. Salát patřící mezi listovou zeleninu často postřikují, proto je lepší být opatrný a rozhodnout se pro osvědčenou bio zeleninu bez chemikálií.
Salát na neobvyklý způsob, rozmixovaný
Může se za salát považovat salát připravovaný kuchyňským robotem, tyčovým mixérem nebo sekáčkem? Nebo tady už hovoříme o čerstvé zeleninové šťávě? Já si myslím - proč ne.
Pokud jeho konzistence zůstane alespoň trochu křupavá, potom je ještě řeč o salátu. A ne o ledajakém, o takovém salátu, který se připravuje ještě rychleji než ten, jehož přísady trháte nebo krájíte. Dejte velký pozor na načasování, pokud ho trochu víc rozmixujete, křupavá konzistence se vytratí. Raději se jednou, dvakrát zastavte a zkontrolujte, v jakém stavu je salát. Nejlepší volbou dresinku je výše uvedená zálivka s olivovým olejem a citronovou šťávou, kterou nebudete nic riskovat. Několik druhů zeleniny a ovoce, které lze dobře kombinovat: salát s mrkví nebo cibulí, ředkvičkou, zelenou cibulkou. Jahody se hodí k hlávkovému salátu, rukole, červené cibuli a chřestu.
Při které čerstvé jarní zelenině nebo ovoci vám zaplesá srdce?
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!