Z čeho bychom měli raději kupovat bio?
z čeho bychom měli raději kupovat bio?

Z čeho bychom měli raději kupovat bio?



Když je řeč o zelenině a ovoci, jako zastánce zdravých potravin bez chemikálií, samozřejmě ze všech bych koupila verzi, která byla vypěstována za nejlepších, nejpřirozenějších podmínek. Bohužel – kvůli rozšiřujícím se možnostem jejich pořízení – stále musíme čelit situaci, kdy jsou bio verze citelně dražší, než ty, které byly vypěstovány za klasických podmínek.

 

Ani já nekupuji všechno bio, ale s vědomím základních informací – o které se s vámi nyní podělím – existují některé druhy, které ano.Tyto plody totiž dokážou do sebe nasáknout a skladovat obrovské množství chemikálií, proto u nich usiluji o to, abych nakoupila zboží pocházející z ekologického hospodářství. Podívejme se, co se nachází na mém seznamu „z nich raději bio“.

Jablka/hrušky

Jablka kupuji často, protože mají mnoho různých možností zpracování, že se v kuchyni staly základní surovinou. Dávám je do vařených jídel, do koktejlů, koláčů a samozřejmě se dostanou i do svačiny dětí. Hrušky nosím domů vzácněji, když chci připravit speciální salát, ke kterému se tato chuť hodí nejlépe. Slupky jablek i hrušek obsahují velké množství vitamínů a užitečných živin, ale bohužel nejen to, ale také zbytky pesticidů, postřiky proti různým škůdcům a chorobám.

 

Tyto chemikálie ulpívají na vnější slupce ovoce a tam se ukládají. Ať ovoce omyjeme sebevíc, v této situaci to nepomůže, ale pokud chceme mít jistotu, můžeme ho oloupat, ale potom značná část vitamínů skončí v koši. To je důvod, proč kupuji bio verze jablek a hrušek. Obrovskou výhodou však je, že tímto způsobem využívám každý jejich kousek - semínka, jadérko, skořápku - s vědomím, že se vůbec nemusím potýkat se škodlivou chemií.

Celer

Podobně jako jablka, i celer (stonek i hlízy) do sebe může absorbovat velké množství chemikálií. V minulosti jsem četla šokující údaje, které tvrdily, že americké testy potvrdily v celeru

přítomnost až 60 druhů různých chemikálií. Až tak mnoho celeru nekupuji, používám ho většinou pouze do polévky a salátů, proto vždy když ho potřebuji, vzpomenu si na tyto překvapující číselné údaje a v obchodě naberu směr do bio sekce.

Špenát

Špenát miluji, patří mezi mé oblíbené superpotraviny! Dávám si ho většinou do zelených smoothie a salátů, ale ráda ho vidím na talíři i jako přílohu, a nejsem v této rodině sama. Problém je v tom, že běžně dostupný, ne bio špenát, je s velkou pravděpodobností jednou z listových zelenin, které jsou plné chemikálií. Doporučuji kupovat špenát bez chemikálií, pěstovaný v kontrolovaných hospodářstvích.

Brambory, mrkev

Hovoříme o kořenové zelenině rostoucí v zemi, proto i mrkev i brambory do sebe účinně absorbují chemikálie a přípravky na ochranu rostlin, které se dostaly do půdy. Mrkev je úžasnou potravinou – ne náhodou je jednou z nejčastějších surovin při přípravě jídel pro batolata – ale může být i stejně nebezpečná. Nasákne do

sebe i dusičnany z hnojiv, skladuje je, ale rovněž sebevědomě uskladňuje i jiné chemikálie. Podobně je to i s bramborami, proto hlavně tehdy, pokud chceme dát pokrmy připravované s mrkví a bramborami malým dětem, přehodnoťme rozdíl několika korun mezi bio a klasickou zeleninou. Můj názor je, že se to určitě vyplatí, zvláště pokud jde o zdraví našich dětí.

Salát

Salát se stejně jako ostatní listová zelenina dostává na můj seznam „z něj raději bio“ zejména kvůli častému postřikování. Poměrně choulostivá zelenina je často ošetřována různými prostředky, proto nedovolím, abych do svého košíku vložila kus, který je běžně dostupný v hypermarketech. Ani přesto, že jsou napohled mimořádně

zdravé, obrovské, se nenechám ovlivnit, v bio obchodě raději koupím méně pohledné, ale zdravější kusy.

 

Na mém seznamu „z nich raději bio” figuruje výše uvedená zelenina a ovoce, u méně choulostivých druhů se spokojím i s těmi, které jsou pěstovány běžně. Toto rozhodnutí jsem udělala již před lety a jsem přesvědčena, že díky němu jsem organismy členů své rodiny uchránila před zbytečně velkým množstvím chemikálií.

 

Již brzy se v dalším příspěvku budu věnovat i sezónnímu ovoci dostupnému na jaře, protože i tam je o čem přemýšlet.



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více