Vyzkoušejte dnes něco nového!
vyzkoušejte dnes něco nového!

Vyzkoušejte dnes něco nového!



Masopustní, karnevalová sezóna je v plném proudu. Toto je i obdobím koblih, které jsou sice neskutečně chutné, bohužel zároveň jsou i skutečnou kalorickou bombou. Myslím si, že člověk si jednou za čas může dopřát i trochu hříchu proti zdravému životnímu stylu, nedávno jsem našla dietní verzi, která se snadno připravuje – doporučuji ji i vám, mně velmi chutnala!

Přísady:

  • cca. 20 dkg mandlové mouky
  • čtvrt čajové lžičky soda bikarbony
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • jedna kávová lžička vanilkového výtažku
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje - pokud smažíte na pánvi, oleje může být i více
  • 1 čajová lžička jablečného octa
  • 2 vejce, žloutky oddělené od bílku

Pokud chcete, můžete je udělat s čokoládovou polevou, v tomto případě budete do plusu potřebovat také jednu tabulku hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa a 2 polévkové lžíce kokosového oleje.

Koblihy se většinou smaží na pánvi, ale bez obav vyzkoušejte formy na muffiny, anebo dnes již běžně dostupné formy na (americké) koblihy. V tom druhém případě před pečením rovnoměrně naneste na pečící formy kokosové máslo.

Suché přísady promíchám ve středně velké míse. Ve druhé míse udělám totéž s tekutými přísadami kromě vajec. Když je vše hotové, dobře smíchám suché a tekuté přísady a vzniklé těsto odložím stranou.

Z bílků vyšlehám tuhý sníh a opatrně přimíchám do těsta. Potom z těsta formuji ploché kuličky nebo je rovnoměrně rozdělím do formiček na muffiny/koblihy, přičemž vrch pěkně vyhladím. Koblihy peču v troubě předehřáté na 200°C nebo smažím na pánvi, dokud nezískají pěknou, zlatavou barvu. Trvá to přibližně 12-15 minut. Pokud je budete smažit na pánvi, v polovině smažení je otočte.

My jsme je jedli s domácím pomerančovým džemem, který jsem dělala na Vánoce, ale můžete na ně udělat i čokoládovou polevu. V tomto případě hotové, vychladlé koblihy dejte na půl hodiny do chladničky, hořkou čokoládu a kokosové máslo rozpusťte nad párou, následně přelijte do nízké misky a namáčejte do ní vychladlé koblihy. Podle chuti a nálady je můžete posypat mletými oříšky nebo strouhanou čokoládou. Poleva ztuhne přibližně za 30 minut.

Tato lahůdka se u nás stala tak velkým šlágrem, že pravděpodobně upeču pro rodinu jednu dávku i tento víkend :)

Jste zvědaví na recept na pomerančový džem?



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více