
Vyzkoušejte dnes něco nového!
Masopustní, karnevalová sezóna je v plném proudu. Toto je i obdobím koblih, které jsou sice neskutečně chutné, bohužel zároveň jsou i skutečnou kalorickou bombou. Myslím si, že člověk si jednou za čas může dopřát i trochu hříchu proti zdravému životnímu stylu, nedávno jsem našla dietní verzi, která se snadno připravuje – doporučuji ji i vám, mně velmi chutnala!
Přísady:
- cca. 20 dkg mandlové mouky
- čtvrt čajové lžičky soda bikarbony
- 3 polévkové lžíce javorového sirupu
- jedna kávová lžička vanilkového výtažku
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje - pokud smažíte na pánvi, oleje může být i více
- 1 čajová lžička jablečného octa
- 2 vejce, žloutky oddělené od bílku
Pokud chcete, můžete je udělat s čokoládovou polevou, v tomto případě budete do plusu potřebovat také jednu tabulku hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa a 2 polévkové lžíce kokosového oleje.
Koblihy se většinou smaží na pánvi, ale bez obav vyzkoušejte formy na muffiny, anebo dnes již běžně dostupné formy na (americké) koblihy. V tom druhém případě před pečením rovnoměrně naneste na pečící formy kokosové máslo.
Suché přísady promíchám ve středně velké míse. Ve druhé míse udělám totéž s tekutými přísadami kromě vajec. Když je vše hotové, dobře smíchám suché a tekuté přísady a vzniklé těsto odložím stranou.
Z bílků vyšlehám tuhý sníh a opatrně přimíchám do těsta. Potom z těsta formuji ploché kuličky nebo je rovnoměrně rozdělím do formiček na muffiny/koblihy, přičemž vrch pěkně vyhladím. Koblihy peču v troubě předehřáté na 200°C nebo smažím na pánvi, dokud nezískají pěknou, zlatavou barvu. Trvá to přibližně 12-15 minut. Pokud je budete smažit na pánvi, v polovině smažení je otočte.
My jsme je jedli s domácím pomerančovým džemem, který jsem dělala na Vánoce, ale můžete na ně udělat i čokoládovou polevu. V tomto případě hotové, vychladlé koblihy dejte na půl hodiny do chladničky, hořkou čokoládu a kokosové máslo rozpusťte nad párou, následně přelijte do nízké misky a namáčejte do ní vychladlé koblihy. Podle chuti a nálady je můžete posypat mletými oříšky nebo strouhanou čokoládou. Poleva ztuhne přibližně za 30 minut.
Tato lahůdka se u nás stala tak velkým šlágrem, že pravděpodobně upeču pro rodinu jednu dávku i tento víkend :)
Jste zvědaví na recept na pomerančový džem?
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!