Smetí nebo odpad?
smetí nebo odpad?

Smetí nebo odpad?



5 nejškodlivějších látek znečišťujících životní prostředí, které byste nikdy neměli vyhazovat do popelnice.

Věděli jste, že smetí není odpad? Tyto dva pojmy rozděluje vážný rozdíl: odpad jsou škodlivé věci, které se jen těžko nebo vůbec nerozloží, smetí je však recyklovatelné. Chtěla bych vám ukázat 5 nejškodlivějších věcí znečišťujících životní prostředí, se kterými určitě žijete i vy – přesto není jedno, co s nimi po jejich použití uděláte.

1. Baterie, akumulátory

V každodenním životě udělají opravdu dobrou službu, jejich výroba a používání však vážně zatěžuje životní prostředí hlavně kvůli rtuti, olovu a kadmiu, které obsahují. Pokud se tyto použité baterie a akumulátory skladují nesprávně, tyto látky se mohou dostat do půdy, mohou zvýšit množství skleníkových plynů. Nádoby na sběr použitých baterií naleznete již v mnoha obchodech, ale je dobré informovat se i na internetu.

Ještě jeden tip: velmi chytrým a ekologickým řešením jsou nabíjecí baterie, dokonce se jimi dá i ušetřit.

2. Igelitové sáčky, tašky

V České republice se jich ve světovém měřítku použije velké množství, přitom už i k jejich výrobě je potřebná ropa, zemní plyn nebo jiné petrochemikálie, co způsobuje vysoké emise oxidu uhličitého. Podle surovin na jejich výrobu je rozlišujeme na dva druhy: do jedné skupiny patří sáčky vyrobené použitím kukuřičného škrobu nebo například kyseliny mléčné, to jsou takzvané polylaktidy, které se při kompostování skutečně odbourají, z čehož vyplývá, že tyto sáčky jsou kompostovatelné. V každodenním životě však nepřevládají, ale takzvané „oxo-biodegradační“ umělohmotné sáčky, které se nerozkládají kvůli nedostatku světla nebo kyslíku, proto je nemůžeme dávat na skládku nebo do zahradního kompostéru. Pokud na umělohmotné tašce vidíme nápis, že je biologicky odbouratelná, 90% případů to znamená tašku z druhé skupiny, avšak o každé umělohmotné tašce můžeme říci, že podle odhadů – protože je používáme zhruba pouhých 50 let – se rozloží přibližně po 300-400 letech. Umělohmotné sáčky, tašky patří do sběru selektivního odpadu.

3. Léky

Česká republika je na předním místě i v používání léků, navíc podle průzkumu ministerstva zdravotnictví vyhodíme ročně do koše 2500 tun léků, které mají vážný podíl na poškozování životního prostředí a zdraví. Léky, zejména po záruce, jsou v každém případě považovány za nebezpečný odpad, proto se by se neměly vyhazovat do nádob na komunální odpad. Místo toho mají své místo ve sběrných boxech v lékárnách, aby se mohli zlikvidovat bezpečným způsobem. Tyto sběrné boxy můžete najít nejenom v lékárnách, ale také na místech, která mají povolení k prodeji léků a léčiv, například v drogeriích.

4. Použitý jedlý olej

Součástí našeho každodenního života je jedlý olej, ale kam ho vylít, pokud ho už nebudeme používat? Když se dostane do kanalizační sítě, ucpání kanálů není jediné, co může způsobit. Zvyšuje zatížení čističek odpadních vod, zhoršuje účinnost čisticí technologie, protože plave na povrchu vody, zabraňuje vniknutí kyslíku do vody, čím brání odbourávání znečišťujících látek, v jezerech a řekách může zase způsobit úmrtí živočichů. Pokud se dostane do půdy, zabraňuje její schopnosti propouštět vzduch, čím může zničit půdní flóru. Použitý jedlý olej je proto třeba odevzdat po sesbírání na speciálních odpadních sběrných místech nebo na některé čerpací stanici. Posbíraný, použitý jedlý olej se po adekvátních čisticích procesech použije k výrobě biopaliva, bio plynu, ale lze ho použít i jako mazivo.

5. Kyselina chlorovodíková a jiný nebezpečný odpad z domácnosti

Kyselina chlorovodíková, kyselina sírová, kyselina z akumulátorů – tyto nebezpečné – ale užitečné – chemické látky se často vyskytují v domácnostech, skladovat se mohou pouze za přísně bezpečných podmínek a zbavit se jich je třeba s velkou opatrností. Pokud je nechcete dále používat, v žádném případě je nevylévejte, ale důkladně sesbírejte do umělohmotné láhve nebo skleněné nádoby a vyhledejte nejbližší sběrný dvůr.



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více