
Recept na domácí pomerančový džem
Vánoční pomerančový džem bez cukru v 5 krocích
Dokonalý dárek, navíc i velmi chutný!
Také máte rádi vůni pomerančů? Já jí přímo zbožňuji, pro mě je jednoznačně spojena s Vánocemi a zimním obdobím. Chtěla jsem tuto atmosféru zachovat, a proto jsem se rozhodla udělat pomerančový džem, a navíc ve verzi bez cukru..
Nejlepší na něm je, že je nejenom neskutečně chutný na topince nebo v cukroví, ale že v malé, elegantní lahvičce převázané mašličkou je zároveň i dokonalým vánočním dárkem.
- 4 vrchovaté polévkové lžíce přírodního sladidla, xylitol nebo erythritol (množství sladidl
- a může být menší v závislosti na individuální chuti)
- 4 velké pomeranče
- skořice, zázvor, hřebíček podle chuti
- 4 menší lahvičky, 1-1,5 decilitrů, dezinfikované v horké vodě, vysušené a podle možnosti ještě teplé
- ovocný pektin (kdyby džem nechtěl zhoustnout)
Příprava:
- Pomeranče důkladně očistím kartáčkem a najemno nastrouhám cca. 4 polévkové lžíce kůry
- Potom je oloupu, odšťavním, rozdělím na měsíčky a nakrájím na menší kostičky.
- Vše dáme dohromady: šťávu, kousky pomerančů, kůru, koření a xylitol. Suroviny vařím tak dlouho, dokud směs dobře zhoustne. Kdyby nechtěla zhoustnout, přidám trochu ovocného pektinu, což je přírodní želírovací látka, vysloveně na přípravu marmelád a džemů.
- Po zhoustnutí odstavím z ohně a nechám několik minut vychladnout, potom džem naliji do lahviček a uzavřu. Na chladnějším, ale nepříliš chladném místě nechám úplně vychladnout.
- Dokola omotám barevnou (zlatá, zelená, červená) stužkou nebo navrch uvážu mašličku.
Už jste někdy dělali pomerančový džem? Pokud ano, jaké jsou vaše zkušenosti?
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!