
Podzimní superzelenina, dýně!
Dýně je do poslední tečky podzimní zelenina: její barva, sametová chuť a z ní připravené pokrmy ztělesňují podzim. Ukážu vám nejlepší způsoby využití, s jejichž pomocí se tato oblíbená podzimní specialita může stát součástí všedních dnů.
V souvislosti s dýní nás v první řadě napadne potravina, a přitom ji nemusíme dávat pouze na talíř, protože je ideální i k péči o krásu. Většinou už samotná vůně dýně nám zlepší náladu, a pokud si z ní připravíte masku, kromě toho, že se postaráte o svou pokožku, její vůně vás dokonale naladí na podzimní atmosféru. Podívejme se, proč je dýně schopna soupeřit i s těmi nejlepšími kosmetickými přípravky: v první řadě vysoký obsah vitaminů A a C rozzáří pleť a obsah zinku zase pomáhá napravit rovnováhu silně mastné pleti.
A pokud vaši pleť potrápilo chladné počasí a silný vítr, potom pro ni bude výživná konzistence dýně skutečným rozmazlováním.
Zde je nejlepší recept na přípravu dýňové masky:
Dýni oloupejte a upečte, nechte vychladnout, a potom ji rozmačkejte vidličkou. Přidejte 2 polévkové lžíce sójového jogurtu a jednu polévkovou lžíci máku. Hmotu důkladně natřete na obličej, promasírujte, nechte působit 15 minut, a potom opláchněte. Bohaté živiny dýně vyživují, drobná maková zrnka zase příjemně masírují.
Podzimní polévka z dýně na pečení
Samozřejmě, dýně je i skutečnou podzimní vitaminovou bombou, její použití je univerzální a v kuchyni je největším esem. Pokud z dýně připravíte pouze jeden recept, potom ať je to polévka z dýně na pečení! Ta je moje oblíbená a pokud ji jednou ochutnáte, může se snadno stát stálým aktérem vašeho podzimního menu!
Zde je recept na krémovou dýňovou polévku:
Přísady:
- 2 zralé hrušky
- 1,5 kg dýně na pečení
- 2 rajčata
- 1 pór
- 2 stroužky česneku
- ½ kávové lžičky mletého hřebíčku
- ½ kávové lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového bujónu
Hrušky očistěte, vyberte jadérka a nakrájejte na drobné kousky, dýni nakrájejte také. Z rajčat odstraňte slupku a nakrájejte na drobno. Pór umyjte a rozkrojte na polovinu. Česnek roztlačte, přidejte koření a olej a všechno vložte na plech. V předehřáté troubě pečte 45 minut. Když je to hotové, počkejte trochu, aby směs vychladla, a potom opatrně přidávejte zeleninový bujón a celou směs důkladně rozmixujte. Když bude mít polévka dokonale krémovou konzistenci, nasypte na její povrch sušené kostky (krutony) chleba a můžete ihned podávat. Můžete pokapat i 1-2 kapkami olivového oleje.
Když bude vaše pleť od dýně zkrášlená a krémová polévka vás důkladně zahřála, může začít výroba dýňových lampionů! Takto se dostanete do dokonalé podzimní nálady, nemluvě o tom, jaká je to pro celou rodinu dobrá a kreativní zábava! Při výrobě lampionů popíjejte zázvorový čaj, který je skutečnou podzimní lahůdkou a hitem těchto měsíců!
Zázvorový čaj
K přípravě zázvorového čaje nastrouhejte zázvor velikosti malíčku a zalijte vroucí vodou. Pokud se vám jeho chuť bude zdát příliš intenzivní, potom nastrouhaný zázvor přidejte k zelenému nebo černému čaji, i takto bude účinný. Už samotná příprava zázvorového čaje bude mít na vás zklidňující účinek.
Účinek dýňových a zázvorových programů můžete zvýšit, pokud do odpařovače přidáte několik kapek Manna pomerančového esenciálního oleje, díky čemu se úplně dostanete do podzimní nálady.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!