Potraviny posilující imunitní systém na podzim
potraviny posilující imunitní systém na podzim

Potraviny posilující imunitní systém na podzim



Bohužel, léto už pomalu končí. Dřív se stmívá a už nestačí, abychom si oblékli něco lehkého, je třeba myslet i na to, že dny jsou stále chladnější. Toto období je velmi důležité z hlediska toho, abychom připravili svůj imunitní systém na zimu a na boj proti různým virům. A v tomto bodu musíme začít v první řadě svou stravou.

Vyhýbejte se všemu, co není přírodní!

Bez ohledu na to, jak lákavé je jídlo, které je možné připravit během několika minut, neberte ho v obchodech z regálu! Je plné syntetických látek, které jsou pro váš organismus toxické. Je možné, že si jejich účinek nevšimnete hned, ale věřte mi, bude to mít svou daň! Tyto látky se navíc vyloučí z organismu až za velmi dlouhou dobu, pokud se vůbec vyloučí.

Raději si promyslete, jaká rychlá jídla si můžete připravit z čerstvých surovin, které jsou navíc mnohem výživnější a zdravější, než předem připravené varianty.

Rychlé těstoviny se zdravou omáčkou jsou hotové za několik minut. I salát můžete připravit velmi rychle. A pokud nemáte čas se ani najíst, můžete si s sebou vzít kamkoliv chutný zeleninový koktejl.

Zdravé jídlo, zdravý život

  • Jídla s obsahem Omega 3 mastných kyselin, kterými jsou mořské ryby a lněná semínka, chrání nejenom před kardiovaskulárním onemocněním, ale zároveň posilují i imunitní systém.
  • Důležité je i doplňování tekutin a jak víme, nejenom v tomto období. I když v zimním období žízeň až tak necítíme, ani tehdy nesmíme zapomínat na to, abychom přijali potřebné množství tekutin. Nejlepší volbou by měla být minerální voda nebo čaj na posílení imunity. Tím může být například šípkový čaj, který obsahuje velké množství vitaminu C. Místo porcovaného čaje kupujte dužinu šípků v obchodě s léčivými rostlinami, do 3 dl studené vody vložte jednu vrchovatou kávovou lžičku dužiny. Vodu nevařte, protože se ztratí vitamin C. Nechte louhovat během noci, ráno přeceďte a vypijte dva až tři šálky denně. Pokud vám to chutná víc, můžete čaj ohřát, ale v žádném případě ho nevařte!
  • Potraviny bohaté na vlákninu, jakými jsou ovoce a zelenina, podporují zdravé trávení. Na vlákninu jsou bohatá i obilná zrna, a proto si raději místo sladkostí s obsahem cukru připravte pochoutky s ovesnými vločkami a pšeničnými kličkami.
  • Vitamin E působí na imunitní systém příznivě. Ve velké míře ho najdeme v rostlinných olejích, oříšcích, mandlích a vejcích. Na rozdíl od jiných, v tuku rozpustných vitaminech, vitamin E se dokáže v organismu ukládat pouze na krátkou dobu, a proto je třeba ho pravidelně doplňovat. Na salát přidejte několik kapek dýňového oleje, budete mít chutné jídlo a uděláte hodně i pro své zdraví!
  • Dalším velmi důležitým posilovačem imunitního systému je vitamin C. Pokud ho chcete konzumovat co nejvíce, jezte co nejvíce zelené papriky, rybíz, citron, kedluben, brokolice, kiwi a kyselého zelí.
  • Ze stopových prvků nejlépe posiluje imunitní systém zinek a selen. Zinek můžete získat zejména z mléčných výrobků, selen zase z rajčat, brokolice, červené řepy a cibule. Červenou řepu můžete konzumovat i syrovou. Nastrouhejte ji dohromady s jablky a přidejte několik kapek citronové šťávy. Je to nejenom zdravé, ale i velmi chutné!


Připravte si i svou pleť!

Manna Maska na mastnou pleť se zeleným čajem je pro mastnou pleť s vyrážkami hotovým zázrakem. Zrodila se z lásky zeleného jílu a zeleného čaje, je zcela bez chemikálií a palmového oleje. Dvě kávové lžičky vložte do čisté misky a přidejte několik kapek čisté vody, abyste získali masku krémové konzistence. Naneste ji na obličej, oblast dekoltu, ale vynechejte okolí očí. Nechte ji na sobě, dokud nezaschne. Bude to asi 15-20 minut. Potom ji smyjte vlažnou vodou a vychutnávejte si pohled na svou nádhernou pleť!



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více