Poblázněné veganské masopustní koblihy
poblázněné veganské masopustní koblihy

Poblázněné veganské masopustní koblihy



Čerstvé, cukrem posypané, jemné koblihy se světlým proužkem na boku jsou hotovou nostalgií. Vrátí nás do doby bezstarostného, veselého dětství, kdy jsme si na masopust oblékali různé masky.

Bez nich není svátek svátkem, neodmítneme je ani přesto, že víme, že tato lahůdka tradičně pečená v bohatém oleji či sádle nepatří mezi nejzdravější dezerty. A to ani nemluvě o přísadách, o bílé mouce s rychlým vstřebáváním nebo o krystalovém cukru, který zvyšuje hladinu cukru v krvi, které také nepatří mezi ingredience moderní kuchyně.

Co můžete udělat, když vás jednou ročně navzdory všemu přepadne chuť na koblihy a chtěli byste s nimi udělat radost i členům své rodiny?

Za prvé: nevěřte, že recept na masopustní koblihy je vyrytý do kamene. Celá historie koblih je o nekonečných změnách receptu, kolik domů, tolik zvyků. Existuje také zdravá, veganská verze, která zatíží organismus méně. Ale i vysoký hrnec plný oleje lze vyměnit za troubu, nebo speciální plech na koblihy. Je pravda, že nebudou mít na okraji typický světlý proužek, ale budete je milovat stejně.

Ukážu vám základní recept na veganské koblihy, ale dostanete tipy i na to, jak můžete masopustní koblihy vylepšit a formovat podle vlastní chuti!

Udělejme si společně veganské masopustní koblihy

K masopustním koblihám budete potřebovat následující přísady:

Suché přísady:

  • 50 dkg hladké mouky
  • půl hrnku cukru
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 0,5 čajové lžičky soda bikarbony
  • 0,5 čajové lžičky soli

 

Přísady, kde je důležitá veganská volba:

  • 1,2 hrnku rostlinného mléka (například rýžové, mandlové mléko)
  • 3 polévkové lžíce veganského másla do těsta
  • Na smažení: kokosový olej

Na zdobení:

  • 0,5 hrnku cukru
  • domácí džem podle chuti

Příprava masopustních koblih ve 3 krocích:

 

  1. Těsto si udělejte smícháním mouky, másla, cukru a soli. Klasickým trikem na zvláčnění těsta je, pokud budete mouku přidávat do misky sypáním přes sítko, vyzkoušejte to. Těsto je dobré tehdy, když se vám už nebude lepit na ruce, ani na stěny mísy, ve které ho mícháte.
  2. Druhým krokem je kynutí, které by mělo trvat přibližně 1 hodinu, k tomu stačí přikrýt těsto kuchyňskou utěrkou, těsto nakyne samo.
  3. Koblihy vykrojte pomocí formičky (nebo jednoduše sklenicí) a hned je můžete smažit v kokosovém oleji. 2-3 minutky a jsou hotové.

Jak můžete vylepšit základní recept?

  • Alespoň zčásti vyměňte bílou mouku. Polovinu bílé mouky můžete nahradit celozrnnou moukou nebo jiným druhem mouky s pomalejším vstřebáváním, například lněnou moukou. Pokud máte druh mouky, který se už osvědčil ve vaší veganské kuchyni, vyzkoušejte ji i jako mouku pro přípravu koblih.
  • Upečte koblihy v troubě. V tomto případě se sice musíme vzdát klasického bílého proužku na okraji (v troubě se upečou rovnoměrně), avšak výsledek bude stejně chutný. Ale ani koblihy pečené ve vysoké nádobě nemusí plavat v oleji, stačí, když olej necháte okapat na papírovém ubrousku.
  • Opatrně s cukrem. Místo klasického krystalového cukru usilujte o přírodní alternativy, například třtinový cukr je mnohem zdravější volbou. Místo klasického krystalového cukru usilujte o přírodní alternativy, např. stévie je mnohem zdravější volbou, můžete ji použít i na pečení.
  • Smělé nápady na zdobení. Místo moučkového cukru a povidel můžete na koblihy dát i džem bez cukru vlastní výroby. Nebo tenkou vrstvu předem rozpuštěné veganské čokolády, která potom pěkně ztuhne.

Masopustní šílenství – ještě více receptů a příhod

Pokud jste zvědaví i na další verzi, recept na jarní veganské koblihy pečené ve speciálním pekáči na koblihy naleznete v tomto mém příspěvku. Jste zvědaví, jaké jsou koblihy s javorovým sirupem? Klikněte sem.

Udělejme si spolu masopustní koblihy, odežeňme zimu a radostně očekávejme příchod jara!

Máte své oblíbené masopustní jídlo? Zpřístupněte ho fanouškům Manny v komentáři!



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více