Zdravé, veganské koblihy? Ano, existují i takové! Dokonalou chuť můžeme dosáhnout i bez vajec: měkké, chutné, klasické koblihy vás zavedou zpět do dětství.
Pamatujete si ještě na chutné, měkké koblihy posypané práškovým cukrem, které dělávala vaše babička? Jednoduché, kynuté těsto a nenapodobitelná sladká chuť. V gastronomii je základním pravidlem, že „méně je někdy více ”, tedy často místo příliš komplikovaných jídel způsobují největší radost ty nejjednodušší recepty. Tak je to i s koblihami, kterých se nemusíte bát ani tehdy, pokud žijete veganským způsobem života.
Mám pro vás tento úžasný recept, který je veganskou verzí velkého klasického receptu. Chutné, zlatavé, lehké těsto posypané práškovým cukrem, bude zaručeně favoritem celé rodiny. Budete potřebovat pouze jednoduché kuchyňské náčiní a jednu kovovou nebo silikonovou formu na koblihy, aby uprostřed koblihy vznikly pravidelné kruhy.
Podívejme se na recept!
Přísady:
1,5 šálku hladké mouky
1,5 kávové lžičky prášku do pečiva
0,5 kávové lžičky soda bikarbony
0,5 kávové lžičky mleté skořice
0,5 kávové lžičky soli
0,5 šálku krystalového cukru
3 polévkové lžíce rozpuštěného veganského másla
2 polévkové lžíce vanilkové esence
1,2 šálku rostlinného mléka
0,25 šálku jablečného pyré
0,5 šálku práškového cukru
Na začátek si předehřejeme troubu na 180 stupňů, potom formy na koblihy potřete máslem a dejte na bok. V mikrovlnné troubě nebo na sporáku rozpusťte při nízké teplotě veganské máslo a nalijte ho do velké misky. Potom přidejte rostlinné mléko, vanilkovou esenci, jablečné pyré a krystalový cukr. Důkladně promíchejte a dejte stranou. Když jste hotoví, mohou následovat suché přísady: do velké misky nasypte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Promíchejte, a potom pomalu přidávejte tekutou směs z druhé misky. Doporučuji, abyste ji přidávali postupně, pomalu a pokračujte vždy po přidání malého množství. Pokud máslo ztuhne a nedá se rozetřít, potom přidejte ještě malé množství rostlinného mléka. Když je těsto hotové, lžící ho přeložte do sáčku na zdobení, na jehož konci je malá dírka, přes kterou můžete těsto dávkovat do forem na koblihy. Opatrně stlačte sáček a formy na koblihy naplňte těstem přibližně do tří čtvrtin. Potom už nezbývá nic jiného, než je umístit na střední mřížku v troubě přibližně na 10-12 minut. Upečou se velmi rychle, a proto je dobré je průběžně sledovat. Dobré jsou tehdy, když je těsto pružné a po stlačení prstem se vrátí do původního tvaru. Když jsou koblihy hotové, nechte 5 minut odstát a potom opatrně vyberte a nechte na mřížce ještě 10 minut zchladnout. Na závěr zůstala nejlepší část: posypání cukrem. Do velké misky nasypte práškový cukr, a potom do něj namáčejte jednu stranu koblih. Budou nádherné a chutné! Pravé masopustní koblihy! Hotové koblihy můžete několik dnů skladovat přikryté kuchyňskou utěrkou nebo si je vezměte do práce na svačinu, ale úžasné jsou i na snídani k šálku kávy s mandlovým mlékem.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!