Co přináší globální oteplování?
co přináší globální oteplování?

Co přináší globální oteplování?



Kolem změny klimatu už nemůžeme projít bez povšimnutí. Stále teplejší léta, tání Antarktidy a celá řada extrémních povětrnostních jevů naznačují, že něco není v pořádku. Klíčem je i v tomto případě odpovědnost: pokud každý z nás pro to udělá i jenom malý kousek, už jsme planetě hodně pomohli.

Minulý rok společnost New York Times vytvořila kalkulačku, která ukazuje průměrný počet dnů v roce a těch, které jsme i v minulosti museli vydržet při teplotě nad 32 stupňů Celsia. Není divu, že je to stále víc, ale skutečně šokující je to, když se podíváme na to, jak to ovlivňuje různé části naší Země. Podle vědců bude jedním z největších poražených následkem klimatických změn Indie, která už nyní trpí vysokými teplotami a kde už tento rok na některých místech dosahovala teplota 50 stupňů. Ani lidé žijící v jiných, vlhkých oblastech, na tom nebudou dobře, protože tam je také teplo a pocitová teplota ještě vyšší. Pokud máte na základě vlastních zkušeností stále pochybnosti o tom, zda jsou léta skutečně teplejší, měli byste si uvědomit, že podle celosvětových měření patří posledních pět let mezi nejteplejší na celém světě.

Situace je tak vážná, že na základě odvážnějších odhadů způsobí zvyšující se teplota do roku 2100 smrt více než 9 milionů lidí. Navíc oteplování zasáhne bohužel právě nejchudší oblasti, protože na těchto místech je velmi slabá ekonomika, ale ve skutečnosti to budeme cítit všichni, protože budou problémy se zásobami potravin a pitné vody.

S tolika špatnými zprávami je na místě otázka, kdo je za to odpovědný? Vědci se domnívají, že příčinou déle trvajících a silnějších vysokých teplot jsou emise skleníkových plynů, tedy lidská činnost: nekontrolované plýtvání a znečišťování životního prostředí. Je však třeba poznamenat, že úkol člověka při klimatických změnách není jasný, na co dobře poukazují diskuse kolem tání antarktického ledu. Podle vědců se z Antarktidy denně odlomí 75 000 kilometrů čtverečních ledu, protože jsou tam tak silné bouřky, že rozlomí tenčí vrstvy ledu. I když mnoho příznaků ukazuje na to, že důvodem těchto silných bouřek jsou právě klimatické změny, není možné to tvrdit s úplnou jistotou. Důvodem je, že rozlohu ledu je možné zkoumat pouze v posledních 40 letech, na základě satelitních snímků. Z vědeckého hlediska je tento časový interval velmi krátký na to, aby bylo možné vyvodit dlouhodobé závěry. Podle některých vědců může být změna rozměrů ledu i výsledkem přirozeného procesu, který se děje v delším časovém horizontu, než jaký mohou vědci zmapovat.

Klimatické změny jsou tedy s velkou pravděpodobností výsledkem ničivé lidské činnosti, ale roli v tom sehrávají i přirozené procesy v přírodě. Ale dříve, než z toho budeme úplně frustrovaní, měli bychom se na chvíli zastavit. Představte si, že každý globální jev se skládá z drobných činností. Právě proto je důležité, zda sbíráte odpad selektivně, ale není jedno ani to, jestli si s sebou na nákupy berete textilní tašku, abyste nemuseli kupovat umělohmotné sáčky.

V Manně tvrdě pracujeme na snížení naší ekologické stopy, například při balení esenciálních olejů jsme vyloučili papírovou krabičku a z obalů mýdel umělou hmotu.

Kromě toho jsou samozřejmě všechny naše složky přírodními surovinami bez chemikálií, které jsou přímým darem přírody. Nákupem produktů od Manny se proto nestaráte pouze o svou pokožku, ale prospíváte i naší planetě. Věřím, že všichni jsme zodpovědní za to, jak se vyvine osud naší Země a jak se podaří zabojovat proti globálnímu oteplování. Toto myšlení odráží i to, že uvědomělost vůči životnímu prostředí je součástí filozofie Manny a vždy, když si vyberete nás, Země vám bude vděčná.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více