
Česnek, léčivá rostlina tisíce tváří!
Vůně česneku je pro některé z nás odpuzující, přitom je to jedno z nejpopulárnějších koření, které má velké množství zdraví prospěšných vlastností, a navíc i jeho chuť je velmi příjemná. Přinesla jsem vám několik příkladů toho, jak a s čím je dobré česnek konzumovat!
Česnek je známou léčivou rostlinou, kořením už od starověku. Už ze starověku se zachovaly záznamy, které doporučují konzumaci této výjimečné rostliny při prevenci vzniku některých onemocnění. Ne náhodou, protože je plná vzácných složek: nachází se v ní více než 25 různých účinných látek, kromě jiného enzymy, vitaminy, minerální látky a stopové prvky. Česnek má kromě toho antibakteriální a protivirové účinky a pomáhá rozšířit dýchací cesty při nachlazení. Jeho pravidelná konzumace posiluje imunitní systém a podle lidového léčitelství příznivě ovlivňuje i hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Pokud ho kvůli jeho silné vůni nechcete konzumovat v čerstvém stavu nebo vás škrábe v krku, potom doporučuji, abyste s tím začali postupně: očistěte malý stroužek a natřete ráno na topinku, a potom ještě za tepla na ni natřete veganské máslo a posypte trochou veganského sýru. Chuť česneku nebude tak intenzivní, avšak jeho příznivé účinky určitě pocítíte.
Chuť česneku se nejlépe uplatní v omáčkách, a proto jsem vám přinesla rafinovaný recept na těstoviny, který můžete s lehkostí připravit kterýkoliv pracovní den, ale je dobrý i na přivítání hostů! Hedvábná kokosová smetana, chutné houby, pikantní česnek a italské penne tvoří dokonalou směs, která rozmazluje vaše chuťové buňky a posílí váš organismus!
Smetanovo - houbové penne
Přísady:
60 dkg žampionů
8 stroužků česneku
1 dl kokosové smetany
1 polévková lžíce hladké mouky nebo škrobu
1 svazek petrželové natě
sůl a pepř podle chuti
4 polévkové lžíce kokosového oleje
1,5 dl vody
250 g bezvaječných penne těstovin
Příprava:
Houby nejdříve umyjme a důkladně očistěme, a potom nakrájejme na drobné kousky. Stroužky česneku očistěme také, a potom protlačme přes lis na česnek, abychom získali kašovitou hmotu a následně mírně opražme na oleji. Pokud nemáte lis na česnek, potom bude dobré i to, když česnek nakrájíte na drobné kousky a na horkém oleji ho takto opražíte. Když už získal zlatožlutou barvu, potom přidejme houby, nadrobno posekanou, umytou, petrželovou nať a podlijme vodou. Nelekněme se, pokud nebude dost vody, protože houby během vaření i tak pustí vodu. Osolme, okořeňme, a potom přibližně po 10 minutách, když začne hmota houstnout, přidejme mouku a přilijme kokosovou smetanu. Kdyby byla směs velmi hustá, přidejme trochu vody a vařme dalších 5-10 minut. Mezitím v druhém hrnci uvařme penne těstoviny. Dejme pozor na to, abychom je nepřevařili, aby nebyly příliš měkké, ale raději „al dente”, jako u Italů.
K těstovinám přidejme voňavou houbovo - smetanovo - česnekovou omáčku a tuto božskou specialitu můžeme ihned podávat!
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!