Běhejte a sbírejte odpadky, vyzkoušejte plogging!
běhejte a sbírejte odpadky, vyzkoušejte plogging!

Běhejte a sbírejte odpadky, vyzkoušejte plogging!



Plogging vznikl spojením švédského slova plocka upp (zvednout) a anglického slova jogging (běh). Znamená běh spojený se sbíráním smetí do pytle na odpadky, které se nám při běhu připletou do cesty. Je to užitečné pro vás i pro životní prostředí a nejzábavnější je společně s přáteli!

Spojte běh se sbíráním odpadků

Jednou z nejvtipnějších scének seriálu Přátelé je, když se Rachel, která není nějak zdatná ve vaření, pokusí připravit „klasický anglický truffel“. Stránky kuchařské knihy se však slepí a truffel se v půli cesty změní na klasické anglické jídlo, na pastýřský koláč. Výsledkem je nikdy neexistující, bizarní, masovo-vanilkový dezert.

Zatímco ostatní dělají grimasy, vždy veselý Joey je jídlem nadšený, protože “omáčka je dobrá, marmeláda je dobrá, maso je dobré.” Fanoušci seriálu se později mnohokrát pokusili různými způsoby udělat truffel ze seriálu jedlým.

I když z něj nikdy nebude recept na Den díkůvzdání, jeho odkaz je věčný: nebojte se vyzkoušet nové věci.

Jako věrná veganská, ekologická značka jsme nepřipomněli zábavný moment ze seriálu, abychom vám doporučili vanilkové sladkosti smíchané s masitými jídly (nic jiného nám není vzdálenější). Pro Víly znamená život úplnost flóry a fauny, proto všude upřednostňujeme ekologická řešení. Manny se vyrábějí bez testů na zvířatech, výhradně z rostlinných surovin.

Avšak v rámci veganského přístupu Víly velmi rádi i experimentují!

Takto se rodí neustále nové a novější Manny s tak vyzývavými, lákavými recepturami, jako je COCO Čokoládové mýdlo nebo Manna koktejlové mýdlo Gin-tonic.

Zvláštní koláček může i vám připomenout: je dobré dát šanci věcem, které se k sobě na první pohled nehodí!

Třeba i takovým, jako je běh a odpadky.

Běh, odpadky, zero waste péče o pokožku

Běhání jako pravidelný pohyb prováděný na čerstvém vzduchu je přímo tajemstvím věčného mládí. Vaše tělo se stane díky pravidelnému pohybu více odolnějším a to vše ovlivňuje také mentální zdraví a stav pokožky. Pokud si s myšlenkou běhu teprve zahráváte, své tréninky si budujte postupně, trvejte na kvalitní běžecké obuvi a dbejte na správnou běžeckou techniku. K ní patří hlavně důkladné zahřátí a na závěr strečink, během běhu zase pravidelné dýchání.

I my rádi běháme, zachování zdraví a pohyb je pro nás důležitý, dokonce jednou za čas i my sami sáhneme po běžecké obuvi.

Zvednutí smetí není o nic méně užitečnější činnost, zejména pokud zvážíme, jak obrovské množství odpadků se každý den na naší Zemi vyprodukuje. Abychom nezacházeli příliš daleko, i rutina péče o krásu může produkovat různé druhy odpadu. Právě proto je dobré dbát také na takové drobnosti, jako je například používání znovupoužitelných prémiových tamponů na čištění obličeje, pomocí kterých je snadnější zrealizovat zero waste péči o pokožku.

Běhání a sbírání odpadků je tedy velmi dobrá věc, ale i na společenské úrovni.

Jak se dali dohromady?

Plogging jako hnutí

Určitě se už stalo i vám, že jste při procházce, turistice nebo běhu narazili na odpadky, které jste zvedli a zahodili.

První „plogeři“ začali přesně takto. Jako ekologicky smýšlející člověk, který chrání životní prostředí, mu prostě vadily a nechtěli je tam nechat.

Běhání se sbíráním odpadků se stalo hnutím v roce 2016 ve Švédsku, odtud dobylo svět. Jistý Erik Alhström byl tím, který jako první sbíral při běhu odpadky a následovali ho členové místní komunity. Podle Wikipedie se dnes ve 100 zemích světa denně věnuje ploggingu 2 miliony lidí (!).

Výhoda běhu se sbíráním odpadků je, že svět bude čistší a krásnější. A to ta její část, pro kterou s jistotou můžete něco udělat i vy, vaše přímé okolí. Otázka hromady odpadu, v moři plovoucích ostrovů smetí je globálním problémem a právem nás znepokojuje. To ovšem neznamená, že jste i lokálně bezmocní.

Začněte tím, že vy sami nebudete produkovat víc odpadu, než je to nezbytné, zvednete smetí, které máte doslova pod nosem!

Několik základních pravidel ploggingu

  • Začněte v malém. Nejdříve se na své obvyklé trase při běhání nebo turistice při nejbližším tréninku poohlédněte, zda vidíte smetí. (Odpověď bude určitě ano.)
  • Vyberte si pevný sáček na odpad. Protože ho budete při běhu až do konce nosit s sebou, neberte si jeho nejslabší verzi. Ať má úchytku, šňůrku, pomocí které ho můžete lépe držet.
  • Opatrně s hmotností. Neplňte ho až po okraj, nemá význam, abyste běhali s velkou zátěží v ruce, protože to namáhá svaly.
  • Rukavice, rukavice, rukavice! Smetí sbírejte pouze v pevných rukavicích a nebezpečný (nebo na pohled neznámý, neidentifikovatelný) odpad nezvedejte. Zůstaňte pouze u papíru a umělé hmoty.
  • Dávejte na sebe pozor. Vyhněte se také odpadu (například stavební sutiny, kousků skla), kterým se můžete poranit. Může se to stát i v rukavicích.
  • Ohýbejte se šikovně. Sbírání smetí není k zahození ani jako forma fyzické aktivity, protože pro smetí je třeba se ohnout, je třeba je zvednout a vložit do sáčku. Ohýbejte se opatrně, raději si čupněte, abyste se nezranili právě takto.
  • Selektujte. Pokud chcete být skutečným profesionálem, soustřeďte se na jeden druh odpadu (pouze papír nebo pouze umělá hmota), takto je snazší vyhodit ho do nejbližšího sběrného kontejneru.
  • Zavolejte si přátele. Pokud běháte se společností, každý si může vybrat jeden druh odpadu, takto společně dokážete ještě víc.

Dobře zasloužené Manny po ploggingu

Pokud při běhání sbíráte odpadky, staráte se o životní prostředí. Pokud používáte Mannu, děláte to samé!

Po běhu vás jistě potěší sprcha, která bude s veganským mýdlem COCO mýdlo s bambuckým máslem bez chemikálií a palmového oleje ještě ekologičtějším zážitkem. I když je pro mnohé Manna výbornou volbou i pro mytí vlasů, poohlédněte se i mezi šampony a balzámy, k životnímu prostředí jsou stejně šetrné.

Běh je užitečný, sbírání odpadků o nic méně. Nastal čas, abyste je spojili a vyzkoušeli plogging!

Jaký byl běh se sbíráním odpadků? Řekněte nám o tom v komentáři!



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více