
Veganský recept na mrkvový džem
Jaro je tady, dny se konečně prodlužují a začínáme věřit, že pochmurná, chladná zima se pomalu blíží ke konci. Bohužel v tomto období ještě není k dispozici tolik ovoce, abychom si mohli připravit něco skutečně chutného, ale existuje jedna velmi zdravá zelenina, kterou máme k dispozici celý rok. Díky ní máme lepší zrak a dokonce můžeme i pískat. Už jste si asi domysleli, že to může být jedině mrkev!
Nejenom zajíci ji mají rádi
Její krásná barva přímo přitahuje náš pohled a tiché křoupání, když do ní zakousnete, vás svádí k dalšímu soustu. Lahodná sladká chuť mrkve je vynikajícím základem i pro dokonalý ranní džem.
Pokud je to možné, k přípravě veganského mrkvového džemu si vyberte bio mrkev. Budete potřebovat 1 kg. Mrkev očistěte a důkladně omyjte a následně nakrájejte na co nejmenší kousky. Potom ji vložte do hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody, aby byla zcela ponořena a uvařte.
Dokud se mrkev vaří, připravte si další ingredience. Odvažte 400 gramů cukru, šťávu z dvou pomerančů a jednoho citronu a nakrájejte tři jablka na malé kostičky. Cukr můžete podle potřeby a chuti nahradit sladidlem.
Když je mrkev uvařená, sceďte ji a uvařené kousky mrkve propasírujte.
K propasírované mrkvi přidejte zbývající ingredience, 3 kávové lžičky mletého zázvoru a 2 kávové lžičky mleté skořice a celou tuto směs za mírného míchání vařte dalších 20 minut. Pokud chcete skutečně krémovou konzistenci, protlačte i jablka přes lis na brambory.
Když jste se vším hotoví, džem naplňte do umytých a sterilizovaných lahví. Nechcete používat konzervační látky, že? Nemusíte udělat nic jiného, než naplněné láhve po uzavření přibližně na 10 minut otočit dnem vzhůru.
Následně láhve otočte opět víkem nahoru a nechte pomalu vychladnout. Bude těžké čekat, než ho konečně můžete ochutnat, protože překrásná barva a neodolatelná vůně džemu vás budou neustále pokoušet.
Každé ráno vás chuť a pohled na tento okouzlující džem naplní energií a dobrou náladou. Je vynikající do palačinek a obohatí chuť jakéhokoliv zákusku, do kterého se přidává i džem.
Tajný život mrkvového džemu
Mysleli byste, že mrkev, kterou dnes známe, byla původně bílá, žlutá a fialová? Tato rostlina, pocházející ze střední Asie se rozšířila přičiněním Španělů, ale za svou nádhernou oranžovou barvu vděčí nizozemským zahradníkům. Chtěli se zavděčit královské rodině novým druhem zeleniny a vytvořili první skutečně oranžovou mrkev.
Kromě toho, že je skutečně bohatá na živiny, má nízký energetický obsah, až tak, že se rovná 7 minutám stráveným na stacionárním kole.
Kromě obsahu vitaminů B1, B2, B6 má velmi vysoký obsah vitaminu C a je bohatá na vápník, fosfor a železo.
Vyplatí se ji oloupat skutečně v tenké vrstvě, protože své cenné živiny ukrývá přímo pod tenkou vnější slupkou.
Pravidelná konzumace této zeleniny pomáhá udržovat obsah vody v naší pokožce, posiluje imunitní systém, pomáhá při léčbě kardiovaskulárních onemocnění a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Její nádherná barva rozzáří celý den
Nejenom mrkev má nádhernou oranžovou barvu, ale i meruňky. Pokud chcete svou pokožku připravit na letní sluneční paprsky, vyzkoušejte Manna Meruňkové máslo! Tato okouzlující Manna se zrodila z lásky oleje z meruňkových jadérek a bambuckého másla. Můžete ji použít jako pleťový krém, ale i na ošetření celého těla. Tato Manna je zcela neparfémovaná, takže nebude soupeřit s vůní vašeho parfému.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!