
Bez masa - zdravě?
Vega, vegan, vegetarián
Pokračujeme v sérii o zdravém stravování. Další v pořadí je vegetariánství. Slyšíme o něm hodně, ale jaká je skutečnost? Jedno je jisté, určitě to není pouze o tom, že nekonzumujeme maso. Jste zvědaví? Čtěte dále!
Trochu vegahistorie
Tato forma výživy se poprvé objevila v Indii. Avšak i ve starověkém Řecku byli lidé otevřeni této stravě a také ji aplikovali. V obou zemích nekonzumovali maso spíše z náboženského přesvědčení, než ze zdravotních důvodů. Mezi první zástupce této stravy patřili takové osobnosti jako Leonardo da Vinci, George Bernard Shaw, Lev Tolstoj nebo Mahatma Gandhi.
První písemné zmínky o vegetariánství jsou už v Bibli, když Daniel a jeho společníci nechtěli, aby se prozradilo, že jsou židé a nekonzumovali maso.
Tato forma stravování byla rozšířena i v mnoha řeholních řádech, ale spíš to byla pomoc pro asketický způsob života.
Víry
Vegetariánská strava je požadavkem v mnoha náboženstvích. Předpokládá se, že konzumace masa přináší špatnou karmu. Asketismus může být také příčinou nábožensky uvědomělého vegetariánství. Existují náboženství, v nichž není omezena konzumace masa, ale definují druh masa, vyžadují jeho "čistotu" (např. židovské náboženství, hinduismus).
Jeho druhy a směry
Vegetariánství má několik směrů, rozdíl mezi nimi spočívá v tom, jaký je poměr potravin živočišného původu vedle konzumované rostlinné stravy.
Tradiční vegetariánství:
- Semivegetariánství: Paleta základních surovin živočišného původu je doplněna o kuřecí maso a ryby.
- Lakto-ovo vegetariánství: Kromě rostlin je povolena konzumace vajec, mléka a mléčných výrobků.
- Ovo-vegetariánství: Kromě rostlin je povolena konzumace vajec, ale mléko už ne.
- Lacto-vegetarianismus: Kromě rostlin je povolena konzumace vajec, mléka a mléčných výrobků, ale nic jiného, co je živočišného původu.
- Veganství: Pokud si vyberete tento druh výživy, můžete konzumovat pokrmy pouze rostlinného původu. Tato forma stravování je doslova vegetariánstvím.
Vegetariánství typu A:
- Frutariáni: konzumují pouze ovoce (To je přijatelné pouze v případě krátké diety, ale z dlouhodobého hlediska je to nebezpečné!)
- Makrobiotická strava: Základ stravy tvoří plnohodnotné obiloviny, které mohou být doplněny zeleninou a luštěninami. V 10 stupňové výživové pyramidě končí řada ovocem a olejovými semínky. Cílem stoupenců tohoto směru je přejít od tradiční výživy na nejvyšší úroveň, kdy se konzumují pouze semínka a léčivé bylinné čaje.
- Reformní strava: stručně napsáno, strava neobsahující maso, tuk a rafinovaný cukr, bez umělých potravinových přísad a konzervačních látek.
- Raw strava: Strava, během které se konzumují pouze čerstvé rostlinné pokrmy. Základní filozofií této stravy je, že všechny zvířata konzumují jídlo v přirozené formě, bez jakéhokoliv zpracování, pečení nebo vaření.
Vegani (použití termínu vegan je jednoznačnější, protože pojem „vegetarián“ se často používá jako souhrnný název pro různé vegetariánské způsoby stravování, bez toho, aby byl specifikován konkrétní typ vegetariánství) se snaží žít tak, aby živým tvorům ve svém okolí způsobili co nejméně utrpení. Dohlíží na to, aby nenakupovali od společností, které vykořisťují a využívají zvířata. Odmítají také výrobky, které byly testovány na zvířatech a nenosí ani kožešiny. Takže ve své duchovnosti následují cestu, po které se vydali v rámci výživy. (A ano, naštěstí i většina neveganského světa odmítá testy na zvířatech a nošení kožešin).
Vegetariánská pyramida
Správný veganský životní styl se musí rozvíjet pomalu. Je důležité připravit tělo na změny.
Hlavní funkcí pyramidy je poskytnout tělu správné množství všech důležitých živin, pokud je to možné.
- Ve spodní části pyramidy jsou obiloviny, z nichž by se mělo denně konzumovat 6 porcí.
- Nad nimi jsou luštěniny, ořechové plody a potraviny bohaté na proteiny. Z nich je třeba alespoň 5 dávek denně.
- Uprostřed pyramidy se nachází zelenina. Doporučují se 4 dávky denně.
- Nad zeleninou v užší řadě je ovoce, jehož doporučená dávka jsou 2 porce denně.
- Na vrcholu pyramidy v nejmenší kolonce jsou tuky a oleje, s 1 dávkou denně.
Výhody vegetariánské stravy
Její stoupenci zřídka onemocní na běžná civilizační onemocnění a stravou lze zmírnit:
- cukrovku - diabetes
- problémy oběhového systému
- nádorové změny
- příznaky artritidy
- riziko vzniku ledvinových a žlučníkových kamenů
Nevýhody vegetariánské stravy
- mohou se projevit stavy nedostatku: (např. chudokrevnost)
- nedostatek vitaminu B12
- nedostatečné vstřebávání železa
- z některých esenciálních aminokyselin mají rostliny nižší obsah
- snížený příjem Ca (vápník)
- poměr omega3 / Omega6 mastných kyselin není dostatečný
- škodlivé látky: rostliny mohou obsahovat větší množství dusičnanů, resp. vyšší obsah olova
- škodlivé látky přírodního původu: solanin (v zelených nebo naklíčených bramborách), strumigeny (kapusta, růžičková kapusta)
Existují látky, které vegetariáni nekonzumují: určité "E" látky, protože mohou být živočišného původu, např. kyselina palmitová, pepsin, glycerol, želatina, např. 120,140,141,153 atd.
Případně existují i potraviny takového původu, jako například rafinovaný cukr: během odstranění melasy se používá spodium (kostní uhlí).
Diskuse
Podle vegetariánů člověk nemůže být dravcem, protože není tak stavěný, žaludek, střeva a ani chrup nemá takový, jako mají dravci. Člověk nemá ani drápy, takže může být pouze býložravcem.
Podle tvrzení opozičního tábora je člověk všežravec, na co poukazuje i délka střev v lidském těle. Lidský žaludek není uzpůsoben k tomu, abychom konzumovali pouze rostliny. Potvrzuje to skutečnost, že žaludek jiných býložravců funguje jinak, než lidský. Například krávy mají složený žaludek, jsou to přežvýkavci.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!