Sousedova kuchyně je vždy “zelenější”
sousedova kuchyně je vždy “zelenější”

Sousedova kuchyně je vždy “zelenější”



Šetřete chytře!

Ať je vaše kuchyně “zelená”! V následujících řádcích vám dám několik praktických rad, s jejichž pomocí můžete vést skutečně ekologickou a zelenou domácnost, a navíc i ušetříte.

7 tipů pro zelenou kuchyni

  1. K uskladnění různých věcí používejte skleněné zavařovací láhve, vyhýbejte se plastovým dózám. Zmíněné láhve mají dlouhou životnost a vejde se do nich poměrně velké množství věcí.
  1. Používejte vlastnoručně vyrobené čisticí prostředky.

Podívejme se na to, ze kterých složek si je můžeme připravit:

  • soda bikarbona (odstranění pachů, čištění, dezinfekce)
  • soda na praní (všeobecný čisticí prostředek, odmašťování)
  • prací ořechy (můžete z nich vyrobit prostředek na mytí, praní, šampon)
  • ocet (odstranění vodního kamene, dezinfekce, čištění)
  • citronová šťáva (odstranění vodního kamene)
  • citronový esenciální olej (dezinfekce, čištění, provonění ovzduší)
  • čajovníkový esenciální olej (dezinfekce, čištění, provonění)
  • levandulový esenciální olej (dezinfekce, čištění, provonění)
  1. Vytvořte si vlastní bylinkovou zahradu na kuchyňském okně. Je to dokonalé místo pro rostlinky, protože přes okno se jim dostává hodně slunečního světla, můžete si dlouho užívat pohled na krásné zelené bylinky, a navíc můžete k přípravě jídel použít vždy čerstvé.
  • Bazalka: rostlina vyžadující průměrné světlo a vlhkost, neodmyslitelná bylinka středomořské kuchyně.
  • Oregano: v prvním roce potřebuje hodně vody, později už méně. Rostlina miluje světlo a teplo a dobře snáší sucho. Nemá v oblibě vodou smáčenou zeminu.
  • Rozmarýn: miluje teplo, dobře snáší i sucho. Nemá v oblibě vodou smáčenou zeminu. Je vynikající k pečenému masu a novým bramborám pečeným na plechu.
  • Pažitka: rostlina vyžadující průměrné světlo a vlhkost, může se použít při přípravě mnoha pokrmů
  • Petržel (nať): rostlina vyžadující hodně vody, nesmíme ji nechat vyschnout. Nedílná součást např. maďarské kuchyně.
  1. Místo papírových utěrek používejte textilní utěrky, které lze prát. Toto je opatření na snížení nákladů, na které jste dříve ani nepomysleli. Nejenom, že ušetříte spoustu peněz, ale chráníte také životní prostředí. Je důležité každou noc namočit utěrky do vody s octem a sodou na praní. Takto je zároveň i dezinfikujete.
  1. Do myčky použijte sodu na praní, místo tablet nebo syntetických saponátů a ocet místo prostředku na oplachování. Vaše nádobí bude stejně krásné a pro své prostředí takto uděláte hodně.
  1. Třiďte odpad! Jednejte tak i v tom případě, kdy odvoz odpadu zatím neodváží tříděný odpad zvlášť. Vezměte odpad do sběrného kontejneru, nelitujte čas, který tomu věnujete. Máme jednu planetu, a proto na ni musíme dávat pozor!
  1. Používejte nákupní tašky nebo košíky z recyklovaných látek! Už se ani nepamatuji, kdy jsem u pokladny naposledy kupovala nebo žádala plastovou tašku. Ani vy tak nedělejte, neutrácejte na to peníze. Pokud je to nevyhnutné, použijte ji znovu několikrát. Tyto tašky patří do tříděného odpadu.

+1 tip
Udělejte si týdenní plán stravování! Vytvořte menu společně s členy rodiny! Můžete to udělat jako zábavnou činnost v rámci hry, a kromě toho budou možná splněny i nějaké sny vašich dětí. Zároveň si takto můžete lépe naplánovat i náklady.

*** Recept, jako dárek pro vás ***

Všeobecný čisticí sprej do kuchyně

Co budete potřebovat?


Příprava a použití:

K vodě přidejte ocet a několik kapek z každého z vyjmenovaných esenciálních olejů. Před použitím směs důkladně promíchejte (zatřepejte lahví). Tímto prostředkem můžete nastříkat pracovní pult, myčku nádobí, sporák. Nechte chvilku působit, aby směs naplno rozvinula své účinky. Takto se můžete zbavit i připálených nečistot na sporáku.

Jemnou utěrkou přípravek setřete z povrchů. Vyzkoušejte utěrky s mikrovlákny: i samotné už účinně čistí, dlouho vydrží a dají se i prát. (Např. s nimi můžete umývat okna bez použití chemikálií).

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více