Týden velkého jarního úklidu v Manně I.
týden velkého jarního úklidu v manně i.

Týden velkého jarního úklidu v Manně I.



Ocet – superhrdina domácnosti

Tento týden věnujeme v blogu tři příspěvky velkému jarnímu úklidu bez chemikálií. V každém článku můžete poznat tipy, informace a recepty, aby byla vaše domácnost skutečně „zelená“ a ekologická.

 

Já v domácnosti už léta nepoužívám chemikálie. To platí pro vše od mytí oken až po vytírání podlahy. Jedním z nejvšestrannějších prostředků, který u nás doma nikdy nesmí chybět, je ocet. Čtěte dále, dám vám několik tipů, jak ho používat.

Ocet

Podle přípravy hovoříme o dvou druzích octa: o biologicky fermentovaném (jablečný nebo jiné ovocné octy) a o syntetickém, neboli vyrobeném chemickými procesy. Ocet přírodního původu obsahuje kromě kyseliny octové bílkoviny, vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Ocet chemického původu se vyrábí z methanolu a oxidu uhličitého. Doporučuji, abyste ten druhý k jídlu a ochucování nepoužívali. Kupujte ocet, na kterém je uvedeno, že je biologicky fermentovaný.

 

Ocet je starý, je stejně starý jako lidstvo samo. Všude, kde se vyrábělo pivo nebo víno, se dříve nebo později setkali s octem, protože ten může vzniknout při kvašení alkoholických nápojů, pokud jsou příliš dlouho ve styku se vzduchem.

Podívejme se, na co můžeme použít tohoto všestranného domácího pomocníka

  • Všeobecný dezinfekční prostředek, skvěle ničí bakterie
  • Odstraňuje vodní kámen
  • Je vynikající jako přísada do vody na mytí podlahy a k dezinfekci
  • Nejúčinnější prostředek na mytí oken
  • Bez obav ho můžete použít i k čištění elektrických zařízení
  • V myčce nádobí ho používejte k oplachování, dělá zázraky
  • K dezinfekci prkének na krájení je výborná kombinace soda bikarbony a octa. Na desku nasypte soda bikarbonu, potom nastříkejte ocet. Nechte působit 10 minut a potom omyjte čistou vodou
  • Octem můžete čistit i počítač, tiskárnu, klávesnici, myš apod. Před jejich čištěním se přesvědčte o tom, zda nejsou pod elektrickým proudem. K tomuto účelu použijte směs octa a vody v poměru 1:1. Klávesnici můžete vyčistit vatovou tyčinkou: namočte ji do octové směsi a hned ji můžete používat v prostorách mezi klávesami
  • Výborně odstraňuje pachy: na ocet nezapomeňte ani při mytí chladničky
  • Povrchy z nerezavějící oceli a chromu budou od něho nádherné
  • S jeho pomocí můžete odstranit zbytky po samolepkách, to je pro rodiče s malými dětmi velkým bonusem :)
  • Je velmi účinným bojovníkem proti plísni
  • Směs vody a octa je účinná i proti vodnímu kameni ve vaší napařovací žehličce. Nalijte ho do nádobky v žehličce, potom nechte trochu odpařovat. Octovou vodou můžete přetřít i žehlící plochu žehličky
  • Ředí i směs soli a sněhu na botách, trochu octové vody nastříkejte na hadřík a přetřete jím boty nebo kozačky
  • Už nemusíte více seškrabávat led z čelního skla svého auta, stačí nastříkat směs ze 3 dílů octa a 1 dílu vody

Odstraňování vodního kamene octem

Bohužel dříve nebo později se v každé domácnosti objeví problém vodního kamene. Ocet můžete bezpečně používat v koupelně, kuchyni nebo i na toaletě k odstranění nepěkných skvrn vodního kamene. Můžete ho použít neředěný proti odolným skvrnám nebo ho můžete ředit vodou. Sítka na kohoutcích se často ucpou vodním kamenem. Pokud je na noc namočíte do octa, druhý den nebude po vodním kameni ani stopy.

Pro zářivé oblečení

Pokud si všimnete, že je vaše oblečení zašedlé, na příčině bude pravděpodobně vodní kámen usazený v pračce. Ocet velmi dobře pomůže i zde, protože pokud ho přidáte do praní, úspěšně odstraní zbytky vodního kamene z pračky i z vláken oblečení. Místo aviváže používejte směs octa a vody v poměru 1:1, přidejte i několik kapek svého oblíbeného esenciálního oleje. Pokud je u vás velmi tvrdá voda, potom občas pusťte i celý prací program na teplotě 90°C na prázdno, s neředěným octem, tak se budou všechny součástky lesknout čistotou.


Sledujte mě i nadále, protože celý týden se věnujeme tématu velkého jarního klidu.



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více