Pohovořme si o tom, jak pečovat o suchou nebo dehydratovanou pokožku!
pohovořme si o tom, jak pečovat o suchou nebo dehydratovanou pokožku!

Pohovořme si o tom, jak pečovat o suchou nebo dehydratovanou pokožku!



V péči o pokožku je jen málo oblastí, kterým je třeba věnovat tolik pozornosti, jako právě suché a dehydratované pokožce. Vnější známky a příznaky jsou často stejné, ale v pozadí jsou zcela jiné příčiny, proto je i jejich péče o ně odlišná.

Víří vám hlavou otázky? V mém novém příspěvku jsem se snažila objasnit vše o suché a dehydratované pokožce a o péči o ně.

„Myslela jsem si, že je to jedno a totéž…“

Ne každá suchá pokožka je dehydratovaná a ne každá dehydratovaná pokožka je suchá. I když existuje nějaká souvislost, přesto nehovoříme o tom samém. Pokud se vám to zdá být stále velmi záhadné, řekněme si to i jinak: suchá pokožka je typ pokožky (vedle mastné, normální, smíšené a citlivé), jejíž hlavní příčinou je snížená tvorba mazu. Dehydratovaná pokožka je zase – doufejme – přechodný stav, který se může vyskytnout u všech typů pokožky, kdy v nejsvrchnějších vrstvách pokožky není dostatek vlhkosti. Chybí samotná voda, a protože 70% pokožky je voda sama, její nedostatek patřičně pocítíte.

"Podle tohoto není suchá pokožka pouze přechodný stav?"

Protože je řeč o typu vaší pokožky, kterou ve velké míře ovlivňuje genetika, pravděpodobně to nebudete umět radikálně změnit. Vždy vám zůstane suchá pokožka, ale při vhodné péči to vůbec nemusí způsobovat nepříjemnosti. Může se stát, že pokožka bude ještě sušší, protože s přibývajícím věkem se produkuje ještě méně mazu. Tento stav mohou zhoršit i zvyky způsobující vysušení, jako je horká sprcha nebo kosmetické přípravky nevhodné k typu vaší pokožky.

"Jak mohu zjistit, že mám suchou pokožku (nebo, že se stala suchou)?"

Jedním z příznaků suché pokožky je její odlupování, šupinaté skvrny a drsnější textura. Druhou neméně nepříjemnou věcí je svědění. Pokud máte suchou pokožku, často se můžete setkat s tím, že se po umytí obličeje, po sprše nebo koupeli pokožka napíná.

"Podle tohoto se dehydratovaná pokožka neloupe ani nestahuje?"

Ale ano. Může se stát i to, ale dehydratovanou pokožku můžete poznat zejména podle toho, že je matnější a na dotek drsnější, než za normálních okolností. Vzhledem k vašemu věku a typu pokožky neobsahuje tolik vody, kolik by bylo třeba aby byla dostatečně plná a pružná. Přirozený obsah vlhkosti pokožky se snižuje věkem, ale za tento stav odpovídají i některé vlivy životosprávy (například nedostatečný příjem tekutin nebo nadměrné slunění).

Přechodně může být dehydratován kterýkoliv typ pokožky, proto se může stát například i to, že i když máte mastnou pokožku náchylnou ke vzniku vyrážek a akné a necítíte, že je dehydratovaná (právě naopak, zdá se vám, že „plave“), je velmi dehydratovaná.

Tedy suchá a dehydratovaná pokožka mohou mít sice společné příznaky (pocit napnutí, tahání), příčiny už ani nemohou být odlišnější. U suché pokožky je příčinou nedostatek lipidů, které zabraňují „zmizení“ vody, zatímco u dehydratované nedostatek vlhkosti.

“Podle tohoto musím u suché pokožky doplnit olej a u dehydratované vodu?”

Ano, o to jde. Při péči o suchou pokožku jsou ideální hlavně krémy a séra na olejové bázi, které svými olejovými složkami doplňují chybějící lipidy.

Pro dehydratovanou pokožku se doporučují krémy a séra na vodní bázi, protože hydratací dodají pokožce přesně to, čeho nedostatkem trpí, vodu. Jejich charakteristickou složkou je kyselina hyaluronová, která hraje klíčovou roli při zadržování vlhkosti v pokožce.

“Které Manny mám používat, pokud mám suchou pleť?”

Pleť rozmazlujte exkluzivním Luxusním elixírem na obličej s úžasnými ošetřujícími oleji a jinými přírodními vyživujícími účinnými látkami, Luxusním elixírem na obličej. V jeho receptuře zastupují rostlinné oleje zkrášlující olej z meruněk, granátového jablka, šípků a jadérek z brusinek a borůvek, dalšími ošetřujícími, hydratačními složkami jsou vitamín E nebo výtažek z mořských řas.

Pro ještě více Mann na suchou pokožku klikněte sem, zde naleznete na jednom místě všechny přírodní oleje a krémy (dokonce i mýdla!), které doporučujeme pro suchou pokožku.

“Které Manny mám použít, pokud mám dehydratovanou pleť?”

Vyzkoušejte nové Manna PRO water creamy, krémy na vodní bázi s obsahem účinných látek přírodního původu, které mají ultralehkou konzistenci a texturu. Pokožku nezatěžují, nezanechávají lepkavý pocit, snadno se vstřebávají a do svého rituálu péče o pleť je zařadíte velmi jednoduše.

*Na základě uživatelských testů nezávislé, mezinárodně uznávané výzkumné laboratoře pod dohledem dermatologa.

**Na základě přístrojových měření nezávislé, mezinárodně uznávané výzkumné laboratoře.

Máte suchou nebo dehydratovanou pokožku? Máte svou osvědčenou Mannu? Nebo se vám některá zalíbila?



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více