Velmi často můžeme slyšet a číst o tom, abychom jedli a pili potraviny bohaté na antioxidanty a ošetřovali pokožku kosmetickými přípravky bohaté na antioxidanty. Pravděpodobně každý ví, že zelený čaj, hořká čokoláda, tmavá zelenina se slupkou a ovoce obsahují nejvíce antioxidantů v přírodní formě.
Ale co přesně jsou a proč jsou tak důležité?
Nejlépe by se to dalo stručně shrnout asi tak, že antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají organismu regenerovat a vyrovnávat se se škodlivými vlivy, jakými jsou
- UV paprsky Slunce, které poškozují DNA pokožky
- znečištění životního prostředí, kouř, prach
- stres
- zánětlivé procesy probíhající v organismu
- jiné volné radikály uvolňující se z potravin.
Ty všechny poškozují normální činnost vašich buněk a mohou způsobit vznik celé řady vážných onemocnění.
Antioxidanty vám však pomáhají a chrání před poškozením nervového systému, před problémy srdce a oběhové soustavy, před rakovinou, zpomalují proces stárnutí a posilují přirozený obranný mechanismus organismu.
Proto pravidelně ve velkém množství konzumujte potraviny obsahující vitamíny A, C a E, karotenoidy, nesycené mastné kyseliny, včetně Omega-3.
Natankujte svůj organismus jahodami, ostružinami, borůvkami, rajčaty a mrkví! Nejlepší je, když jsou čerstvé a bez chemikálií!
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!