Trochu retro tělesné výchovy: vzpomínáte si ještě na stoj na svíčku?
trochu retro tělesné výchovy: vzpomínáte si ještě na stoj na svíčku?

Trochu retro tělesné výchovy: vzpomínáte si ještě na stoj na svíčku?



Dlouho byl jedním ze základních prvků každé hodiny tělesné výchovy stoj na svíčku, vzpomínáte si?


Dělali jsme ho, dělali, ale ani jsme nevěděli - podle mě ani učitel tělesné výchovy -, jak velmi nám prospívá, protože stoj na svíčku (sarvángásana) patří mezi nejdůležitější esa jógy. Jeho účinek má vliv na celé tělo a na organismus působí tak příznivě, že by ho měl každý člověk provádět několikrát denně; jeho dvojměsíční cvičení přinese do života zásadní změny.

Tajemství jeho výjimečného účinku je, že v této póze dostaneme obrácené záření, jehož léčivý účinek spočívá v tom, že přeladí celý organismus.


Opačně na nás působí gravitační pole: za normálních okolností se dostanou výše umístěné orgány k menšímu množství krve, protože srdce musí pumpovat krev do hlavy a orgánů kolem krku tak, že při tom musí překonat přitažlivost Země. Během stoje na svíčku do nich nateče krev sama a srdce je méně zatíženo.

Srdce si oddechne, plíce a všechny orgány kolem krku se dostanou k bohaté, čerstvé krvi, čím se “promyjí”.
Krční žíly se naplní krví a zásobí čerstvým kyslíkem štítnou žlázu, mandle, příušní žlázy, dětskou žlázu a plíce. Stoj na svíčku je nejúčinnějším lékem na omlazení těchto orgánů.

Stoj na svíčku nemá vedlejší účinek,


ale při vysokém krevním tlaku, onemocnění krční páteře a během menstruace ho neprovádějte - nebo se poraďte se svým učitelem jógy! :)

Ztracená mladost, chuť do života a promarněná energie se nahrnou i do těla starších lidí, až budou mít pocit, že se znovuzrodili. Opět znormalizuje činnost ostatních, následkem nesprávné činnosti štítné žlázy, nemocných žláz s vnitřním vylučováním.

Toto je nejlepší omlazující a uklidňující cvičení na světě


Pokud chceme, aby se naše děti mentálně a i ve všech jiných směrech vyvíjeli co nejlépe, dejme jim cvičit sarvángásanu alespoň třikrát denně. Dospělí mohou cvičit pro co nejdelší zachování zdraví, mladosti a pružnosti.

Jak často cvičíte vy?

Zdroj: Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Sport a jóga

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více