
Tisíc tváří chia semínek: používejte je takto!
Chia semínka jsou skutečnou superpotravinou a mnozí je považují za jednu z nejzdravějších potravin. Prozradím Vám proč!
Chia semínka jsou skutečnou specialitou a ne náhodou se nazývají i „poklad Aztéků”. Drobná semínka hnědé, černé, šedé a bílé barvy s průměrem přibližně 1 mm, jsou schopna vsáknout tekutinu dvanáctinásobku své hmotnosti. Po namočení nabobtnají a získají gelovou konzistenci. Je to dobrá zpráva, protože díky nim budete mít velmi dlouho pocit nasycení a značně sníží i pocit hladu.Jsou plná živin (zejména omega 3 mastných kyselin), které příznivě ovlivňují naše zdraví. Chia semínka výborně osvěží i snídani, stačí je přimíchat do ovocného koktejlu nebo rýžového mléka, ale dobré jsou i tak, pokud je nasypete na ovocný salát. Buďte kreativní. Chia semínka nemají téměř žádnou chuť a díky této neutralitě harmonizují téměř se vším. Po namočení získávají gelovou konzistenci a můžete je použít místo vajíček do zákusků nebo například i do chleba a palačinek. Dá se z nich připravit pudink, chia želé nebo kaše, ale můžete s nimi zahustit i polévku. Z chia semínek se můžete udělat i horký nápoj na podzimní večery. 1-2 kávové lžičky semínek vsypte do bylinkového čaje jakékoliv teploty. Počkejte, až se po několika minutách semínka usadí na dně šálku a zrníčka se „otevřou“. Čaj pomalu vypijte a chia semínka snězte.
Bonusem je, že tato cenná semínka vlivem tepla neztratí svou nutriční hodnotu. Jsou dokonalou vitaminovou bombou, ideální na podzimní posílení imunity: obsahují velké množství vlákniny, mangan, hořčík, fosfor, zinek, draslík a vitaminy skupiny B.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!
Chia semínky mám ráda, opravdu se dají přidat skoro kamkoli, ale chia pudink se mi nějak nedaří. Receptů spousta, ale aby to vypadalo jako pudink a ne jako koktejl se mi zatím nepodařilo. Neměli byste nějaký osvěčený recept? Děkuji Š.
Milá paní Štĕpánko, příprava chia pudinku je velmi jednoduchá. Stačí málo a vytvoříte pochoutku, která vás doslova nabije energií. Základem chia pudinku jsou pochopitelně semínka chia a rostlinné mléko (kokosové, mandlové, ořechové apod.). Tyto dvě základní ingredience smícháme v poměru 1:10 (chia:mléko) a necháme odležet několik hodin, aby se vytvořil hustější gel.
Děkuji za odpověď. Asi budu muset zkusit jinou značku semínek... To by snad mohla být také jeden z důvpdů. Děkuji :D Š.