Co potřebuje Váš organismus po fyzické aktivitě?
co potřebuje váš organismus po fyzické aktivitě?

Co potřebuje Váš organismus po fyzické aktivitě?



Po sportu se cítíte pružnější a plní energie, ale Váš organismus se po zátěži potřebuje zregenerovat. To, co a kdy sníte po fyzické aktivitě, je stejně tak důležité, jako samotný trénink. Svaly potřebují živiny, v první řadě bílkoviny, aby se mohly zregenerovat a růst.

Není sice striktně dané, kdy je po fyzické aktivitě nejideálnější jíst, není však dobré dlouho čekat. Pokud Vás po 15-20 minutách přepadne hlad, klidně něco snězte, avšak organismus potřebuje v průměru více času, aby se dostal do stavu, kdy je schopen přijmout potravu. Ve výjimečných případech mohou do dalšího jedení přejít až 2 hodiny, ale zde si hned stanovte horní hranici. Od této doby nikdy do dalšího příjmu živin déle nečekejte. A o hladovění ani neuvažujte, pouze byste od něj zeslábli.

Pokud je Vašim cílem hubnutí, potom po sportování přidejte do svého jídelníčku čerstvé ovoce nebo menší porci Vašeho obvyklého jídla. Pokud chcete zvýšit svalovou hmotu, po tréninku si dopřejte jídlo bohaté na bílkoviny s bohatým zeleninovým salátem!

Každému doporučuji hnědou rýži, protože se pomaleji vstřebává, čím rovnoměrně poskytuje energii. Z ovoce doporučuji banány, protože mají ideální obsah sacharidů. Obsahují i velké množství draslíku a hořčíku, čím zabraňují vzniku svalových křečí. Ananas je také skvělým výběrem, nezatíží trávení a obsahuje velké množství vlákniny.

Kromě stravování musím zdůraznit i důležitost pití vody. Pokud během tréninku popíjíte vodu, podporujete tím svůj organismus, ale není jedno ani to, v jakém stavu jsou Vaše zásoby vody před fyzickou aktivitou. Během dne vypijte minimálně 2 litry vody, během teplejších dnů až 2,5 - 3 litry. Takto se můžete vyhnout závratím a bolestem hlavy po tréninku. Jakékoliv množství vody jste vypili během tréninku a po něm, do hodiny po fyzické aktivitě vypijte minimálně další půl litr vody, abyste doplnili tekutiny, které se z těla vyloučily pocením.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více