Takto si vyrobte domácí chléb „beze všeho“!
takto si vyrobte domácí chléb „beze všeho“!

Takto si vyrobte domácí chléb „beze všeho“!



Tajemství přípravy domácího chleba spočívá v detailech, hlavně pokud chceme upéct jeho skutečně zdravou verzi „beze všeho“. Zde je pro vás recept na chléb, který můžete konzumovat i v případě jakékoliv potravinové alergie.

Mnozí nemají odvahu vyzkoušet pečení chleba doma, protože se jim to zdá na první pohled komplikované a je třeba hodně experimentovat, dokud nevznikne nejlepší chuť a konzistence. Právě proto jsem se rozhodla, že vám ukážu recept, který se určitě osvědčí, a dokonce je možné i to, že si na domácí pečení chleba zvyknete. Tento bochník bez mléka, vajec, sóji, cukru a glutenu vám poskytne zážitek chleba bez toho, abyste organismus zatížili zbytečnými přídavnými látkami. Je dokonalou volbou na všední dny, ale tímto řešením „beze všeho“ můžete udělat radost i svým hostům.

V případě chleba „beze všeho“ je největší výzvou vymyslet to, jak bychom mohli nahradit obsah lepku glutenu, který drží klasický chléb pohromadě. Řešením - co je i v tomto receptu nejdůležitější složkou - není nic jiného, než obal semínek jitrocele indického, který zabraňuje tomu, aby se chléb „beze všeho“ rozpadl a plátkům dodá dokonalé držení.

Přísady na přibližně 1,5 kg chléb:
  • 9 dl vlažné vody
  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 3 polévkové lžíce agáve nebo třtinového cukru
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 15 zarovnaných lžic obalu semínek jitrocele indického (psyllium)
  • 320 g mouky z prosa
  • 140 g kukuřičné mouky
  • 140 g pohankové mouky
  • 250 g hnědé rýžové mouky
  • 1 zarovnaná lžíce kmínu nebo sezamových semínek
  • 2-3 špetky soli

Příprava:
Nejdříve vyberte větší mísu a nasypte do ní všechnu mouku, potom přidejte několik špetek soli a dejte bokem. Následně dejte ohřát vodu tak, aby nebyla vroucí, pouze příjemně teplá. Přidejte sladidlo a potom v ní nechte nabobtnat droždí. Potom přimíchejte olivový olej a přidejte obal semínek jitrocele indického. Míchejte přibližně 1 minutu, aby psyllium získalo gelovou konzistenci, ale ne příliš dlouho, aby nevsáklo všechnu vodu. Když je to hotové, celé nalijte do mísy, ve které je všechna mouka, promíchejte, a potom na hnětacím stroji ještě několik minut hněteme. Nelekněte se, pokud bude hmota trochu vodová, protože při kynutí obal semínek jitrocele indického do sebe vodu vsákne. Dejte na teplé místo (na radiátor nebo do hrnce plného horké vody zakrytého talířem) a nechte kynout přibližně 1 hodinu, dokud nebude dvojnásobné velikosti. Potom už nemusíte udělat nic jiného, než z těsta vytvarovat bochníky, ale dobré je i to, pokud hmotu vylijete do chlebových formiček vystlaných pečícím papírem. Podle chuti můžete vrch posypat kmínem nebo sezamovými semínky. Mezitím rozehřejte troubu na 200 stupňů a pečte 50 minut na horkovzdušném programu. Hotový chléb položte na mřížku a nechte ho tam tak dlouho, dokud úplně nevychladne, a potom nakrájejte na plátky.

Nejlepší na domácím chlebu je to, že si k němu můžete vytvořit rituál. Božskou vůni chleba bude cítit po celém domě a hned vám navodí příjemnou náladu. Milujme vše, co je přírodní, a právě proto mám ráda kromě kosmetických přípravků i v gastronomii domácí, ručně vyrobené věci.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení! Zde se můžete přihlásit

Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více