Domácí kyselé zavařeniny - takto si je udělejte doma!
domácí kyselé zavařeniny - takto si je udělejte doma!

Domácí kyselé zavařeniny - takto si je udělejte doma!



Není nic lepšího, než když k chutnému obědu nebo večeři podáváte vlastnoručně zavařené lahodné kyselé dobroty. Podporují trávení a jsou plné probiotik, které chrání vaši střevní flóru, a navíc mají fantastickou chuť! Zde jsou moje oblíbené domácí recepty, které si můžete i vy snadno připravit!

V kontextu s kyselými zavařeninami každého napadne dětství, pěkné lahve seřazené ve spíži u babičky, které ukrývají božské chutě a zvýrazní i to nejjednodušší jídlo. Jejich příprava se zdá být velmi rafinovanou činností, přitom je však velmi snadná a dokonce se nedá ani zkazit. Nejlepší je, že kyselé zavařeniny jsou nejenom chutné, ale i velmi zdravé. Jsou plné nezbytných probiotik pro střevní flóru, které kromě jiného posilují imunitní systém a pomáhají, abyste v chladném počasí zůstali zdraví.

Kyselé okurky

Kyselé okurky jsou jedním z mých základních receptů, který v repertoáru nemůže chybět.

1,5 litru vody
3-4 polévkové lžíce mořské soli
3 dl 20% octa
15 polévkových lžic cukru
3 špičky nože sírového prášku
3 svazečky čerstvého kopru
3 kávové lžičky hořčičných semínek
30 kuliček celého pepře
3 kg menších okurek - nakladaček

Příprava:
Nejdříve důkladně umyjeme okurky a dáme stranou. Vybereme si 3 velké zavařovací lahve, které jsme předtím sterilovali ve vroucí vodě. Na dno lahví nasypeme hořčičná semínka a celý pepř. Vložíme umytý kopr, klidně ho dejme celý, nemusíme ho krájet na drobné kousky. Nakonec vložíme do lahve okurky. Nejlepší je důkladně je naskládat, tak se jich tam vejde více. Na závěr do každé lahve nasypeme na špičku nože sírového prášku.

Potom následuje příprava nálevu na zavařeniny. Do hrnce dáme sůl, cukr, ocet a přivedeme k varu. Když je nálev hotový, ještě horký opatrně nalijeme na okurky, potom lahve hermeticky uzavřeme, necháme vychladnout a hned mohou jít na poličku ve spíži!

Kyselé zelí

Přísady:
6kg očištěného hlávkového zelí
¼ kg kuchyňské soli (bez jódu)
4-5 g celého pepře
2 g bobkového listu
3 g celého kmínu
1 jablko (proto letní, protože není tak kyselé, ale vhodné jsou jakékoliv druhy jablek)
1 červená paprika kapie

Příprava:
Zelí nastrouháme, tvrdé části klidně vynechejme. Připravíme si sud na zelí a na dno dáme velké listy zelí. Nasypeme malé množství soli, přidáme několik bobkových listů, malý kousek papriky kapie a navrstvíme část zelí. Potom může přijít opět sůl, bobkový list, paprika a zelí. Postup opakujeme tak dlouho, dokud sud nebude plný. Je velmi důležité, abychom každou vrstvu zelí důkladně stlačili, co je třeba z toho důvodu, aby listy zelí pustily šťávu. Nakonec nahoru naskládáme jablka a vtlačíme je do zelí, celé přikryjeme větším listem zelí a zatížíme, například zavařeninovou lahví naplněnou vodou. Tajemství je v tom, aby bylo zelí stlačeno a aby ho zakrývala vlastní šťáva. Sud skladujeme při pokojové teplotě. Proces kvašení nastartuje za několik dnů a bude třeba přibližně 4-6 týdnů k tomu, aby bylo kyselé zelí hotové. Během této doby zelí vždy po několika dnech promícháme a opět přikryjeme a zatížíme. Pokud se nám bude při ochutnávání zdát, že je už hotové, skladujeme ho v ledničce nebo mrazničce, protože jinak bude proces kvašení pokračovat dále.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více