Tajný bojovník za krásu: kyselina hyaluronová
tajný bojovník za krásu: kyselina hyaluronová

Tajný bojovník za krásu: kyselina hyaluronová



Určitě jste už slyšeli o kyselině hyaluronové. Víte však, co je to za látku a jaký úžasný účinek má na vaši pleť?

Název kyselina hyaluronová může znít trochu děsivě, protože obsahuje slovo „kyselina”, ale nenechte se zmýlit. Tato látka se i v přírodní formě nachází v organismu, zejména v pokožce, ale i ve všech vazivových tkáních, ve svalech, ale i v očích. Je to zvlhčující látka, která dodává pružnost a kluzkost, které jsou k činnosti těchto orgánů nezbytné. Velmi důležitou roli hraje i v kloubech. Představte si látku podobnou čerstvému vaječnému bílku, která se chová jako „mazivo” a účinně snižuje zánět a opotřebování kloubů.

O tomto vysoce molekulárním sacharidu zvaném i hyaluronan nebo hyaluronát jste už mohli slyšet nebo jste o něm mohli číst jako o složce kosmetických výrobků. Díky jeho schopnosti vázat vodu bude pleť pružnější a plná života.

Na kyselině hyaluronové je úžasné to, že se jedná o přirozenou, čistou látku, která nezpůsobuje podráždění, a navíc je přirozenou stavební složkou organismu. Není divu, že se v medicínských a kosmetických kruzích těší titulu „superstar“ a mimořádně blahodárný účinek má i na pokožku. Ale podívejme se, na co je tato supermolekula dobrá, a proč je pro vaši pleť elixírem?

V první řadě, pokud se jedná o vázání vody, kyselina hyaluronová je nepřekonatelná. Je schopna vázat až tisícinásobek vlastní hmotnosti! Proč je to důležité? Protože, ať už máte suchou nebo mastnou pleť, pouze tehdy bude zdravá, pokud se dostane k potřebnému množství vlhkosti. Pokud pokožka vyschne, bude na pohled matná, šedá, popraskaná a mohou se na ní objevit i drobné vrásky následkem vysušení. O nepříjemném, svědivém pocitu už ani nemluvě. Kyselina hyaluronová je nazývána i „královnou vody”, protože díky ní bude vaše pleť pružná a měkká, a tím jí pomůže vodu vázat a skladovat.

Její druhou super vlastností je, že posiluje přirozenou ochrannou vrstvu pokožky, čím bojuje proti negativním vnějším vlivům, kterými jsou například volné radikály a nečistoty v ovzduší. Pokud by to ještě stále nebylo dost, kyselina hyaluronová je schopna i zmírňovat zánět, tedy pleť zklidňuje a zmírňuje zarudnutí.

Napište i vy, jak se kyselina hyaluronová osvědčila vám?

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



  • avatar
    • Helena
    • 2019-02-03 10:35

    Dobrý den,
    Slyšela jsem různé názory na to, od kdy kyselinu hyaluronovou aktivně používat. Většinou jsem se setkala, že ideální věk je kolem 25, kdy nám začínají stárnout buňky, ale to je spíš takove orientační, každý je přece jiný. Tak by mě zajímal váš pohled, zda třeba není na škodu ji používat již po 20 věku. Nebo jak vy byste naordinovala její používání . Děkuji moc za Váš názor

    • Helena
    • 2019-02-03 10:35
    • avatar
      • Andrea Vargová
      • 2019-02-04 15:47

      Milá paní Heleno, kyselina hyaluronová pomáhá předcházet vzniku vrásek. Působí jako prevence proti vysušování pleti a zpomaluje stárnutí. Proto mohou přípravky s kyselinou hyaluronovou používat lidé už kolem přece 25. roku. Právě v tomto věku začíná přirozeně se vyskytující kyseliny hyaluronové v těle ubývat. S věkem se ztenčuje horní a prostřední vrstva kůže (epidermis a dermis), dochází ke ztrátě kolagenu a ke zhoršení pružnosti pleti. Hluboké vrásky kyselina zcela nevyhladí. Pomáhá ale hydratovat pleť a působí proti vzniku dalších vrásek a proti jejich prohlubování.

      • Andrea Vargová
      • 2019-02-04 15:47

Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více