Přípravky pro péči o pokožku z kuchyně
přípravky pro péči o pokožku z kuchyně

Přípravky pro péči o pokožku z kuchyně



Mnozí milovníci přírodní péče o pokožku tvrdí: na pokožku si natřete jenom to, co byste i snědli. I když je většina z nás v této souvislosti povolnější, je skutečně pravda, že rostlinné oleje dokážou pokožce poskytnout vynikající péči.

 

Přesto jsou obklopeni mnoha mylnými představami. Jsou někteří, kteří si myslí, že pokožka kvůli nim bude mastnější, a že jsou vhodná pouze pro suchou pokožku. Jiní se zase obávají toho, že na kůži zanechají lepkavý pocit. Ale mají tato tvrzení nějaká opodstatnění?

 

Důležité jsou druh a kvalita

 

Příznivý vliv rostlinných olejů na pokožku je už dlouho známý, ženy je odpradávna používaly pro zářivou pleť. Velké množství krémů je obsahuje mezi svými složkami, ale v poslední době stále více objevují jejich blahodárné účinky při jejich aplikaci přímo na pokožku.

 

Je však třeba vědět, jak je nejlépe používat a pro který typ pokožky je který olej nejvhodnější. Existuje velké množství různých olejů, z kterých mají všechny odlišný účinek na pokožku.

 

V krémech se používají oleje dohromady se složkami na vodní bázi, k tomu je třeba použít i emulgátor, aby se tyto dvě fáze mohly smíchat. Pokud chceme používat čisté oleje, potom je nanášejme na vlhkou pokožku. Takto je pokožka dokáže nejlépe vsáknout a zužitkovat. To pomáhá i při správném dávkování, protože stále platí, že méně je někdy více: z olejů stačí k dosažení požadovaného účinku několik kapek. V opačném případě se může stát, že na pokožce zanechají pocit mastnoty.

 

Při výběru je směrodatný obsah mastných kyselin v oleji, existují takové, které obsahují mononasycené, polynasycené, anebo hlavně nenasycené mastné kyseliny. Obsahují také vitamíny, fosfolipidy a antioxidanty. Díky tomu všemu výborně vyživují pokožku, udělají ji hedvábnou a pomáhají jí zachovat mladistvost, zároveň ji chrání před vysušením, protože zabraňují ztrátě vlhkosti. Je důležité věnovat pozornost také komedogenitě. Existují totiž komedogenní oleje, na které může pokožka reagovat vyrážkami, ty bychom měli používat pouze na suché pokožce bez sklonu ke znečištění, případně na suchých vlasech.

 

Kvalita je ovlivněna především jejich způsobem výroby. Olej se získává z částí rostlin teplým nebo studeným lisováním. Lisování za studena je výhodnější, protože takto je možné zachovat vitamíny a vzácné složky.

 

Nejenom pokožka je má v oblibě

 

I proto jsou univerzální, protože se skvěle hodí pro každou část našeho těla: kromě péče o pleť se mohou použít i na celé tělo, např. těhotné ženy jimi rádi ošetřují své bříško a bedra, aby předešli vzniku strií, ovšem i tajemstvím hedvábných rukou je ošetření olejem. Jsou ideální i pro změkčení nehtového lůžka. Jsou vynikajícím lékem proti popraskané, ztvrdlé pokožce na chodidlech a patách.

 

Nezapomeňme ani na vlasy: polámané vlasy bez lesku budou za olejovou péči velmi vděčné! Můžete si udělat zábal na celou svoji korunu krásy. Vmasírujte olej do vlhkých vlasů, nebo chcete-li si vyživit, i do vlasové pokožky. Zabalte vlasy do ručníku nebo si na ně natáhněte čepici a nechte olej působit minimálně půl hodiny. Potom ho důkladně vymyjte, takže si vlasy umyjte obvyklým způsobem. K tomuto účelu jsou nejoblíbenější kokosový a ricinový olej. Pokud chcete ošetřit polámané konečky vlasů, naneste několik kapek oleje na dlaně a po umytí vmasírujte do ještě vlhkých vlasů, není třeba oplachovat. Můžete použít arganový nebo mandlový olej.

 

Máme ještě jednu oblíbenou oblast použití: mnozí používají oleje k odstranění make-upu. Zabijete tím několik much jednou ranou, protože kromě toho, že olej výborně odstraňuje make-up, pleť zároveň vyživuje. Z toho vyplývá, že oleje jsou doporučeny zejména pro večerní použití, protože většina z nich není vhodná pod make-up, na druhé straně mají během noci dostatek času k tomu, aby se dobře vstřebaly a aby mohly vyvinout své výživné účinky.

 

Zkrášlující oleje pro mladistvou, svěží pokožku

 

V Manně si můžete vybrat z bohaté nabídky vzácných, výživných, za studena lisovaných olejů.

 

Mezi největší favority patří Arganový zkrášlující olej, tajemství marockých žen.

Je velmi vzácný, jelikož je mimořádně bohatý na vitamín E s antioxidačním účinkem a nenasycené mastné kyseliny. Obzvláště vděčná za něj bude zralá pokožka, hodí se však pro všechny typy pokožky. Milují ho i vlasy, ale dokonalý je k ošetření okolí očí nebo jako noční sérum.

 

Dalším oblíbencem zralé pokožky je nejnovější barva na paletě: Olej z jadérek granátového jablka. Je to hustší olej s charakteristickou vůní, který je univerzální a může se používat jako sérum na obličej, k ošetření vlasů i těla.

 

V zimě mnohé trápí suchá, popraskaná pokožka. Jejich tajnou zbraní může být Olej z meruňkových jader. Tento mimořádně jemný olej s velmi diskrétní vůní můžete použít jako masážní olej, ale také k ošetření pokožky vašeho děťátka.

 

Jojobový zkrášlující olej je proto výjimečný, protože z chemického hlediska ani není olejem, ale voskem, který je velmi podobný tělovému mazu. Díky tomu ho dokáže pokožka dokonale zužitkovat. Je vhodný pro všechny typy pokožky, ale podobně jako všechny ostatní zkrášlující oleje je osvědčený na vlasy, nehty, na rty nebo na odstranění make-upu.

 

Mandlový zkrášlující olej rovněž vyniká svou jemností, mají ho rádi všechny typy pokožky, včetně citlivé dětské pokožky. I jeho vůně je jemná, přírodní.

 

Zkrášlující olej z hroznových jadérek je extra bohatý na antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny, proto je dobrým přítelem zralé pokožky, hodí se však i pro všechny ostatní typy. Je to také univerzální olej, za který budou vděčné i vlasy. Jeho vůně je charakteristická, napoprvé možná zvláštní, ale na pokožce se rychle vypaří.

 

Pokud toužíte po skutečně jedinečném, rozmazlujícím zážitku, potom vsaďte na mix vzácných rostlinných olejů! Luxusní elixír na obličej hýčká vaši pleť mnoha druhy výživných olejů, vaše smysly zase sladkou květinovou vůní a také nádherným, dekorativním zevnějškem. Laboratorní testy potvrzují, že zmírňuje vrásky a pleť vyhlazuje.

 

Který olej je váš oblíbený?



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

  • tajemství zdravých a lesklých nehtů - blog

    Tajemství zdravých a lesklých nehtů

    Naše nehty jsou vždy na očích, proto obzvláště dbejme na jejich krásu a zdraví. Ale stejně jako naše pokožka, jsou vystaveny mnoha negativním vnějším vlivům, a kromě toho zároveň i důvěryhodně odrážejí náš zdravotní stav. Co můžeme udělat pro krásné, lesklé nehty?

    Prohlédnout
  • dopis od čtenářky: takto jsem přešla z tekutého mýdla na klasické - blog

    Dopis od čtenářky: Takto jsem přešla z tekutého mýdla na klasické

    Tento blog je poněkud jiný než ostatní, ale bude to tím zajímavější příběh. Před několika dny jsem dostala dopis od jedné naší čtenářky, jehož povídkový styl psaní se mi tak zalíbil, že se souhlasem pisatelky se o něj nyní podělím i s vámi, a to v nezměněné podobě.

    Prohlédnout
  • kolik sedíte? - blog

    Kolik sedíte?

    Onemocnění moderního člověka: sedavý způsob života

    Prohlédnout

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více