Dopis od čtenářky: Takto jsem přešla z tekutého mýdla na klasické
dopis od čtenářky: takto jsem přešla z tekutého mýdla na klasické

Dopis od čtenářky: Takto jsem přešla z tekutého mýdla na klasické



Tento blog je poněkud jiný než ostatní, ale bude to tím zajímavější příběh. Před několika dny jsem dostala dopis od jedné naší čtenářky, jehož povídkový styl psaní se mi tak zalíbil, že se souhlasem pisatelky se o něj nyní podělím i s vámi, a to v nezměněné podobě.

 

Milá Mýdlová vílo!

 

Módní trendy se mění, za okamžik se stáváme závislými na nové, opěvované účinné látce, které se právě dostává hodně publicity. Na trh, už nyní přeplněný, se dostávají nové konzistence, barvy, vůně a kvality. Pokud nás třeba trochu zajímá péče o krásu, prevence zdraví, potom určitě experimentujeme, zkoušíme novinky, na chvíli se vydáme směrem novinek a trendů… potom po dlouhých letech zakotvíme na bezpečném místě a to už potom neopustíme. Může přijít cirkus, může to téct z vodovodu, tehdy nás však už nikdo nedokáže odlákat z cesty, maximálně trochu „vykolejit“. Ale raději zůstávám na tom zmíněném bezpečném bodě. To se mi stalo v souvislosti s mýdlem. Dnes už jsme nerozluční.

 

Už od malička mě lákají vůně, aroma, vůně kolem mě charakterizují a určují celé mé bytí a náladu. Voním květiny, déšť, vůni ručníků uschlých na slunci, čerstvé jarní jahody, moře, první podzimní vítr, vůni tichého sněžení jako přirozené vůně a rovněž voním i oblíbený parfém, sprchový gel, čisticí prostředek, tekuté mýdlo… a tady jsme se dostali k podstatě věci. Myslím si, že velmi intenzivní vůně je to, kvůli čemu jsem dlouhá léta zůstala v zajetí jeho používání. Přestože jsem nikdy nenašla to „pravé“, vždy jsem experimentovala, často jsem tento úlet zažila na vlastní kůži, tady však nemám na mysli tu dobrou stránku věci.

 

Stalo se, že kromě omamné vůně mě silně ovlivnila i vizuální stránka. Pěkné balení, velká pumpička, dobré barvy, dobrý tvar, může být. Takto se jednou ke mně dostalo tekuté mýdlo pepř - zázvor jedné luxusní značky v nádherném balení, které po dvou dnech používání „sežralo“ pokožku z dlaní a z prstů. Darovala jsem ho.

 

Jednou jsem vymyslela, že do běžného dávkovače dám pěnu do koupele, ta je možná ještě intenzivnější, dobře pění, má spoustu oblíbených verzí, dlouho vydrží, protože většinou se prodává ve velkém balení. Nedokázala o nic víc, nedokázala nic nového, ale co se týká ceny, ta s náskokem předběhla své kolegy v mytí rukou. Spotřebovala jsem ji a vrátila se k výrobkům, které byly vysloveně tekutými mýdly. Někdy jsem koupila náhradní náplň, jindy nové tekuté mýdlo. Dlouho jsem nevěnovala pozornost ani odpadu, ani plýtvání, že ho ve skutečnosti ani nepoužívám správně, protože téměř okamžitě strčím ruce pod tekoucí vodu, čím větší část produktu končí automaticky v odtoku.

 

Právě jsme byli uprostřed lock-downu a koronavirové pandemie, kdy jsme nechodili tak často nakupovat, avšak tekuté mýdlo došlo, sprchový gel jsem z výše zmíněných důvodů nepoužila, ale dole v zásuvce se ukrývalo jedno přírodní mýdlo, které jsem vytáhla jenom z “ nouze”. Jak šťastná nouze!

 

První dny jsme se teprve seznamovali, ještě mělo své hrany, ještě bylo neobvyklé, že není úplně hladké, ale naopak drsné kvůli obsahu účinných látek. Poté, co se postupně začalo opotřebovávat, tvarovat, obrušovat, všimla jsem si, že jeho čistá, přírodní vůně je mnohem trvanlivější, na druhé straně trávím mytím rukou více času, tento celý „rituál“ dělám mnohem důkladnější. Když si pak ruce otřu, evidovala jsem silnější pocit čistoty a v období dezinfekce na ruce po několika týdnech používání mnohem méně vysušovalo ruce. Už jsme si na sebe zvykli, oblíbili jsme si jeden druhého.

 

Musím zmínit i jeho trvanlivost, protože tento malý kousek jsem používala docela dlouho a ani papírové balení není tak hrozné, jako hromadící se plastové láhve.

 

Takže takto to nyní je, už jsou to skoro dva roky, co se do elegantní mýdlenky dostává aktuální kousek, kterým si mydlím ruce celé měsíce. Jednou kokosové, jindy pomerančovo - čokoládové, jindy zase voní po citronové trávě. Už se víc nenechám ovlivnit reklamou, novinkami, konzistencemi. Zjistila jsem totiž, že není nic lepšího, než klasické mýdlo! Ani pro mě, ani pro mou pokožku, ani pro naši planetu.

 

A teď se jde připravit mýdlo, které pravidelně používám při koupeli, protože se už o to pokouším, i když se mi ještě docela nepodařilo převychovat.

 

S láskou:
Nora



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více