Kolik sedíte?
kolik sedíte?

Kolik sedíte?



Onemocnění moderního člověka: sedavý způsob života

Je celosvětovým fenoménem, ​​že lidé stále víc sedí a stávají se fyzicky neaktivní. Sedíme v práci, sedíme v dopravních prostředcích, sedíme doma, u televize, u počítače. A odborníci nedokážou varovat, jak škodlivé to je pro naše zdraví.

Naše tělo bylo stvořeno k tomu, aby se celý den intenzivně hýbalo, hodně chodilo a jedlo. Tento vnitřní program stále existuje, ale náš dnešní způsob života se od něj velmi vzdálil. A to vše má nespočet ničivých důsledků pro naše zdraví. Podle některých výzkumů je mnoho sezení pro tělo ještě škodlivější než kouření.

 

Jaký vliv má mnoho sezení a co můžeme udělat, abychom tyto vlivy omezili na minimum?

Volání páteře o pomoc

Sezení v první řadě zatěžuje naše pohybové ústrojí. Například v případě nesprávného sezení se na plotýnky vyvíjí téměř dvakrát větší zátěž než ve stoje – pro páteř je to hotové utrpení, je to kolébka mnoha onemocnění páteře.

 

Je velmi důležité, abyste si zachovali normální zakřivení páteře, tzn. krk nenatahujte směrem dopředu, protože to velmi špatně ovlivňuje krční páteř. Pokud si nepřejete bolesti křížů, pánev netlačte dopředu – pokuste se mít páteř v pase trochu zakřivenou dozadu. Můžete použít malý polštář nebo srolovaný ručník, kterým si podepřete kříže.

 

Jednostranné, statické držení těla zároveň oslabuje svaly, šlachy i vazy. Podle výzkumů to hraje roli i při vzniku osteoporózy. Proto je třeba pravidelně sezení přerušovat. Podle několika odborníků bychom najednou neměli na jednom místě sedět více než 30 minut. Samozřejmě, v mnoha případech se tomu nedokážeme vyhnout, tehdy však dejme pozor na to, abychom sezení přerušili alespoň každou hodinu a na pár minut si rozhýbali tělo, hlavně nohy.

Potrápí se také srdce a cévní systém

Rozsah nepříznivých účinků je však mnohem širší. Je jednoznačně potvrzena spojitost mezi neaktivním způsobem života a srdečně - cévními onemocněními. Zvyšuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku, cukrovky, obezity, křečových žil, trombózy, zlaté žíly, dokonce podle výzkumů i demence a nádorů. Nesprávné držení těla a nedostatek pohybu kromě toho brání i správnému fungování vnitřních orgánů, protože takto je zásobení tkání krví nižší a tím se snižuje jejich látková výměna.

 

A to jsme ještě nezmínili vliv sledování obrazovky na naše oči a mentální zdraví - ale to je už jiné téma.

Triky pro naše zdraví v kanceláři

Jak můžete při výkonu své práce zařadit do svého dne dostatečné množství pohybu?

 

Neodkládejte si vše na dosah rukou, přinuťte se vstát a jít pro potřebné předměty nebo například ke kopírce. Pokud potřebujete něco prodiskutovat s kolegou v jiné místnosti, nedělejte to e-mailem nebo telefonicky, ale zajděte za ním. To prospívá i vztahům na pracovišti. Jednou za čas, je-li to možné, je dobré vyjít i na čerstvý vzduch. V tomto případě samozřejmě nepoužívejte výtah, ale schody! Chození po schodech výborně rozhýbe vaše nohy, přičemž dokonale osvěží vaše tělo i mysl.

 

Velmi důležité je také správné nastavení monitoru, židle a stolu. Můžete však použít i různé triky. Mezi ně patří gymnastický míč, který nutí ke správnému držení těla a aktivnímu pohybu svalů i během sezení nebo klínový polštář, který zajistí, abyste měli pás výše než kolena, čím prospívá křížům. Existují také polštáře na sezení plněné vzduchem, které podporují dynamickou změnu držení těla.

 

Na stále více místech se k odbřemenění aplikuje stoj. Porad se můžeme zúčastnit i ve stoje, existují také stoly, které lze nastavit tak, aby se při nich mohla práce provádět i ve stoje. Stání neprospívá pouze páteři, ale takto zároveň spalujeme více kalorií a v aktivní poloze je i náš mozek svěžejší.

 

Co je ještě velmi důležité: využití polední přestávky! Neobědvejte před monitorem! I tato krátká přestávka vám nabízí příležitost k pohybu a psychickému odpočinku. Na druhé straně se před obrazovkou nesoustředíte na jídlo, proto automaticky sníte víc. Není dobrým nápadem ani schovávání pamlsků v šuplíku. Pokud chcete něco sníst, běžte do kuchyně, budete mít alespoň trochu pohybu. Když máte možnost, dopřejte si o polední přestávce čtvrt hodinovou procházku na čerstvém vzduchu, nádherně osvěží vaše tělo i mysl.

A jak je to s volným časem?

Oddech – pouze aktivně!

Přiznejme si, že jsme po stresujícím dni náchylní dobře se navečeřet, potom se usadíme před televizí, před počítačem nebo s mobilem v ruce, abychom ze sebe setřásli celodenní stres. Nic horšího však nemůžeme udělat!

 

Po kancelářské práci nebo jiné sedavé práci je opravdovým odpočinkem pohyb. Negativním účinkům sedavého způsobu života může nejlépe zabránit častá změna polohy během dne, stání, ale hlavně denní, pravidelný sport.

 

Podle výzkumů může pomoci už denně půl hodiny procházky. Velmi důležitá je ovšem pravidelnost a intenzita, tedy nejlepší je rychlá chůze. Vhodná je každá jiná forma pohybu, jejímž následkem je zrychlení dýchání a tepu.

 

K udržení svalové síly a hustoty kostí, ke správnému držení těla, jsou však zapotřebí i posilovací cvičení. Nemáte rádi fitness centra nebo na ně opravdu nemáte čas? Žádný problém! Posilovat můžete i doma! Nemáte činky? Ani to není výmluva! Cvičení vlastním tělem je stejně účinné - najděte si ho na internetu, můžete objevit spoustu super cviků!

 

Kromě sportování existují drobné triky, s jejichž pomocí můžete zvýšit množství svého každodenního pohybu. Pokud je vaše zaměstnání blízko, můžete tam chodit pěšky nebo na kole. Takto se můžete hned ráno výborně mentálně připravit na denní úkoly, po cestě domů vám to zase pomůže odbourat stres a zapomenout na problémy v práci. Když je vaše zaměstnání dál, z prostředků hromadné dopravy můžete vystoupit o 1 - 2 zastávky dříve nebo pokud je to možné, auto odstavte o něco dál. Místo výtahu můžete použít schody. Nebo si pořiďte krokoměr, na kterém si můžete nastavit denní limit, kterého je třeba dosáhnout, bude vás to motivovat. Odborníci doporučují udělat denně alespoň 10 000 kroků.

Co je nejdůležitější:
vstaňte a hýbejte se! Vaše tělo i duše vám za to budou vděčné!



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více