
Potraviny na zmírnění zánětu a bolesti
Jaký je váš práh bolesti? Pokud vás rozbolí hlava, jak dlouho vydržíte bez léku proti bolesti?
Ani vy nepreferujete léky proti bolesti, a pokud je to možné, hledáte raději přírodní řešení?
Nechcete si vzít hořkou tabletku? Tak to nedělejte! Pokud nejde o skutečně nesnesitelnou bolest, ale pouze o mírné, slábnoucí příznaky, měli byste nejdříve hledat řešení, které dokáže rychle zmírnit nebo dokonce odstranit konkrétní bolest hlavy, anebo jiný zánětlivý pocit.
K výběru máte léčivé čaje a homeopatické přípravky, ale je dobré vědět, že existují i některé potraviny, které disponují analgetickými účinky.
Proč je dobré mít to na paměti?
- Protože skutečně není potřebné hned si vzít nějaký lék
- Protože nejenom zmírňují špatný pocit, ale navíc jsou i chutné
- Když ne všechny, některé určitě naleznete i ve své ledničce a nemusíte pro ně chodit daleko
Zde je alespoň částečný seznam zmíněných jídel a potravin:
- Borůvky
- Kajenský pepř
- Celer: podle jednoho výzkumu tato zelenina obsahuje téměř 20 složek zmírňujících zánět. Věřili byste tomu?
- Třešně: podle jednoho amerického výzkumu jedna ze složek ovoce má stejné účinky jako aspirin.
- Tmavě zelená listová zelenina: špenát, listová kapusta. Díky obsahu hořčíku a vápníku zmírňují příznaky.
- Ryby: olej, který ryby obsahují, účinkuje na imunitní systém přímo tak, že během krátké doby zmírňuje příznaky zánětu.
- Lněná semínka: Díky vysokému obsahuje oleje pomáhá při zmírnění bolesti. Pokud je to možné, přidejte malé množství lněného oleje do smoothie, do těsta na palačinky nebo do kteréhokoliv jídla.
- Zázvor: Jeho účinky je možné srovnat s účinky léků na zmírnění zánětu.
- Maliny, jahody, moruše: Podobně, jako třešně, mohou snižovat bolest.
- Kurkuma: indické hospodyňky údajně ne náhodou přidali toto exotické koření se zajímavým názvem do národního pokrmu - curry. Velmi dobře znaly léčivou sílu a prospěšné účinky zázvoru.
- Ořechové plody: čerstvé, nesolené obsahují hodnotné omega 3 mastné kyseliny, následkem čeho mohou zmírnit záněty.
- Hřebíček: v případě bolesti zubů (ne místo zubaře!)
Samozřejmě i tady platí důležité pravidlo, že nejlepší je konzumovat sezónní ovoce. Mražené má totiž minimální množství obsahu vitaminů. A není jedno ani to, v kterém ročním období ho konzumujete!
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!