Pokud jste opálení do červena, udělejte toto!
pokud jste opálení do červena, udělejte toto!

Pokud jste opálení do červena, udělejte toto!



Jedním z nejnepříjemnějších průvodních jevů letních dnů je spálení od sluníčka. Nejdříve je pleť pouze napjatá, potom bude červená a pomalu se začne v bílých skvrnách loupat. Naštěstí existuje řešení na to, jak můžete příznaky zmírnit! Podělím se s vámi o nejlepší domácí praktiky!

Dříve, než se vrhnete na léčbu spálenin, je nejdůležitější, abyste si uvědomili: prevence je nejdůležitější. Domácí praktiky mohou stav vaší pleti zlepšit a zmírnit bolest, ale poškození pleti už ve skutečnosti zvrátit nemohou. Nestačím dostatečně zdůrazňovat, abyste na svou pokožku dávali pozor a vždy se postarejte o vhodnou ochranu před sluncem. Klobouk, plátěné oblečení a co je nejdůležitější: v době od 11 do 15 hodin se nezdržujte na slunci.

Ale co je vlastně spálení, kterého se musíme tak obávat? Spálení se ve skutečnosti klinicky velmi neliší od toho, když se někdo opaří: objeví se zarudnutí pokožky, ve vážnějších případech i puchýře. Podle typu pleti se mohou objevit i pihy. Trik spočívá v tom, že během našeho života se tyto popáleniny „shromažďují”, co si můžeme představit tak, jako kdyby měla pleť paměť, a čím více se spálení opakuje, tím větší je šance vzniku zhoubných změn na kůži během našeho života.


Naštěstí máte k dispozici celou řadu domácích tipů první pomoci, pokud se spálení předejít nepodařilo. Zde jsou nejúčinnější, šetrné domácí praktiky:

Chladivá sprcha!

Spálené pokožce udělá dobře studená sprcha nebo zábal, ale důraz je na pocitu chladu. Ledové vodě se vyhýbejte, protože svou už tak utrápenou pokožku vystavíte ještě většímu šoku.

Soda bikarbona

Je velmi důležité, abyste se vyhnuli škrábání svědící pokožky. I když spálenou pokožku nesmíte „rozmočit“ dlouhou koupelí, krátká, vlažná koupel udělá dobře, zejména pokud ve vaně plné vody rozpustíte i 200 g sody bikarbony. Tento typ koupele můžeme doporučit i těm, kteří si stěžují, že jejich pleť dráždí i sprcha. Po koupeli ještě na vlhkou pokožku natřete Manna kokosový olej.

Okurky

Pro spálenou pokožku může plátek okurky z ledničky znamenat doslova spásu. Díky vysokému obsahu vody skvěle hydratuje zvenku i zevnitř a zklidňuje pleť. Tenké plátky okurek uložte na spálené části pokožky, vychutnávejte si chladivý pocit, potom je dejte dolů, opláchněte čistou vodou a vysušte jemným ručníkem.

Pijte velké množství vody!

Na závěr jsem si nechala nejdůležitější radu, kterou není nic jiného, než dostatek tekutin. Pokud vás trápí spálení nebo příznaky úpalu, váš organismus potřebuje velké množství tekutin. Doporučuji vypití minimálně 2,5 litrů čisté vody. Kofeinu a alkoholu se však vyhýbejte.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více