
Pikantní recept s chřestem jako dárek od Mýdlové víly
Bombastické, lahodné a velmi chutné: Chřest se šunkou a mozzarellou
Máte rádi chřest?
Který máte raději? Bílý nebo zelený? Věděli jste, že existuje i fialový? A otázek by bylo ještě mnoho!
Chřest se v Evropě rozšířil přibližně v 17. století, avšak do začátku 20. století byl považován za pokrm vysoce postavené šlechty a bohatých občanů. Obvykle konzumujete mladé zesílené výhonky, že?
Naleznete v něm následující složky:
- vápník
- fosfor
- železo
- draslík
- stopové prvky, zejména silicium a molybden
- zelený chlorofyl
- vitamin C
- karoten
Jako léčivá rostlina je registrovaná už několik století. V první řadě je známý její diuretický účinek a účinek odstraňující ledvinové kameny, s tím je spojeno i to, že jí připisují i detoxikační účinky. Prášek ze sušeného chřestu se používal k léčbě bolestí zubů. Pozitivně ovlivňuje činnost vnitřních vylučovacích žláz a má mírně projímavé účinky. Nadměrná konzumace chřestu se nedoporučuje osobám s onemocněním DNA a osobám trpícím ledvinovými kameny.
Jste už náležitě zvědaví?
Co byste řekli na zdravý a mimořádně chutný recept na předkrm nebo třeba i na rychlou a lehkou večeři?
Zde je jeden super recept s chřestem, s kterým získáte uznání nejenom od hostů, ale i při romantické večeři při svíčkách!
Chřest se šunkou a mozzarellou je lehká jarní specialita. Nedá se na ní nic zkazit, protože příprava je mimořádně jednoduchá.
Co budete potřebovat?
- 25 dkg chřestu (zelený nebo bílý)
- 1 mozzarella
- 4 plátky šunky (parmská je nejvhodnější, ale můžete použít i jinou uzenou, sušenou šunku)
- 2 dkg másla
- sůl, pepř, citronová šťáva
Postup přípravy:
- Bílý chřest očistěte (zelený není třeba), spodní část stonku odřízněte u obou dvou druhů. Přiveďte k varu vodu se solí a citronovou šťávou, do vroucí vody přidejte za stálého míchání máslo. Následně vložte nejdříve bílý chřest. Vařte přibližně 15 minut. V posledních 8 minutách vložte i zelený chřest. Pokud uběhla doba vaření, chřest opláchněte studenou vodou, takto si zachová svou svěží barvu.
- Mozzarellu nakrájejte na plátky a okořeňte pepřem. V této chvíli přijde na řadu šunka, protože do ní je třeba plátky mozzarelly zabalit.
- Na dno mísy na pečení naskládejte chřest, na něj položte plátky mozzarelly obalené šunkou a pečte na 250 stupních 20-25 minut.
Vyzkoušíte? Dejte nám vědět, jaké to bylo?
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!