Je to příběh, jak jsem objevila v severní oblasti Ghany vesnice, a asi tucet místních žen, kterým můžeme vděčit za Manna bambucká másla. Hledala jsem a objevovala, a pokud bylo třeba, vycestovala jsem daleko, abych získala zkušenosti z první ruky. Strávila jsem opravdu mnoho času tím, abych našla, co jsem hledala: nejkvalitnější a nejčistší organické bambucké máslo.
Takto to začalo…
Seznámila jsem se s plody a másly z nejrůznějších zdrojů a viděla hotové výrobky v různých barvách, od béžové až po šedou, s různou texturou, s více či méně intenzivní kouřovou vůní, jedním slovem, byla to dlouhá, zkušenostmi vydlážděná cesta, na konci které jsem našla kvalitu, která mě nejenom přesvědčila, ale i zcela okouzlila. Abyste získali představu o tom, jaký poklad držíte v rukou, řeknu vám, jakou puntičkářskou a těžkou prací získávají ghanské ženy z plodů máslovníku afrického vám dobře známé bambucké máslo prémiové kvality.
Vitellaria paradoxa, máslovník africký, poklad Afriky, zlato žen…
Strom rodící ořechy shea má mnoho názvů a jak je vidět z uvedených přezdívek, v Africe se mu dostává velké cti, zejména na horkých savanách západní a severní Afriky. Na máslovník obyčejný je třeba velké trpělivosti, protože začíná rodit až v 10 - 15 roku života, ale od doby, kdy se na něm poprvé objeví ovoce, nás hojně obdarovává už 300 let. Ovoce se podobá větší švestce a dozrává 4-6 měsíců. Průměrná úroda máslovníku je 15-20 kilogramů, na konci sklizně můžeme získat 400 gramů suchého shea jádra na jedno kilo. Protože je ořechem podobajícím se na jádro meruňky, vzácnou surovinou, která má široké využití, Vitellaria paradoxa je v některých oblastech Afriky chráněna. V obživě místních obyvatel hraje - i africkým pokladem s oblibou nazývaný strom - významnou roli a jeho zpracování má bohatou a pestrou tradici, hlavně mezi ženami.
Jak se stane z jádra máslo?
Po tom, co se získá shea jádro prostřednictvím ručního loupání a vaření ze samotného ovoce, suší se na slunci a je vystaveno různým vlivům. Ženy ho rozbíjejí, lámou a melou, tak jako my zvykneme rozbíjet ořechy a následně zpracovanou a rozlámanou hmotu vaří dohromady s vodou v obrovských kotlích, dokud se na povrchu objeví, resp. vysráží čerstvé bambucké máslo. Exotikum hodné pokladu odstředí svými ručními nástroji z povrchu vody a odloží stranou ve skladovacích nádobách podobným dýním. Máslo se následně ochladí a ztuhne. Výsledkem je nerafinované bambucké máslo, ke kterému nic nepřidali, a nic z něj neodebrali. Předností tradičního ručního zpracování je, že živiny a vitaminy získané z ořechu shea zůstanou v organickém bambuckém máslu Manna, které dostáváte do rukou, všechny nedotčeny.
Cítíte ten rozdíl na své pokožce?
Nerafinované, surové bambucké máslo se tedy vysráží prostřednictvím 100% přírodních procesů. Je důležité, abyste věděli, že shea uzavřená v našich kelímcích není vystavena žádným chemickým procesům, takže každý kus zachovává původní vlastnosti ořechu. Rozdíl můžete pocítit i na vlastní pokožce, protože chemicky - nejčastěji hexanem - ošetřovaným, rafinovaným bambuckým máslům se mění struktura, ztrácejí svou účinnost a fungují jako bambucké máslo "snížené hodnoty". Organické bambucké máslo vynesly jeho mimořádně pozitivní účinky působící na pokožku oprávněně na trůn přírodní kosmetiky. V blogu na tento týden se podrobně zabývám tímto tématem a dám vám tipy na doma připravené pleťové masky z bambuckého másla na jedno použití.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!