Nejlepší domácí praktiky proti spálení od slunce
nejlepší domácí praktiky proti spálení od slunce

Nejlepší domácí praktiky proti spálení od slunce



V létě je třeba se v době od 11 hodin do 16 hodin vyhýbat slunečním paprskům, ale pokud problém přece jenom nastane a vaše pokožka se spálí, ani v tom případě není všechno ztraceno. Zde jsou nejlepší domácí praktiky přímo z repertoáru babičky!

Můžete být jakkoliv opatrní, během nejteplejších dnů, kdy je vysoké UV záření, se můžete spálit třeba i ve stínu. Je velmi důležité, abyste v těchto případech ihned poskytli své pleti první pomoc, protože spálení od slunce má mimořádně škodlivý vliv. Měli byste vědět, že vaše pleť má „paměť”, tedy každým dalším spálením roste riziko vzniku pozdějších kožních problémů. Místo paniky však hledejte řešení a vyzkoušejte níže uvedené praktiky, které přinesou rychlou úlevu. Pokud je po spálení sluncem použijete co nejdříve, zvýšíte tak šanci, že se vyhnete loupání kůže.

Okurkový zábal
Základním pravidlem je, že spálená pokožka si žádá vodu a hydrataci. Místo vody z kohoutku, která obsahuje chlór, využijte vlhkost, kterou poskytují rostliny. Nemusíte udělat nic jiného, než okurku, která obsahuje vysoké procentu vody, nakrájejte na tenké plátky a okamžitě s nimi pokryjte spálené části pokožky. Okurka je dokonalou volbou, protože kromě vlhkosti obsahuje i živiny. Pocit bude ještě příjemnější, když okurky před použitím vložíte na půl hodiny do ledničky. Mrazničce se však vyhýbejte, protože na spálenou pokožku je zakázáno dávat ledový obklad.

Aloe vera
Aloe vera je zázračná rostlina, která podporuje organismus zevnitř i zvenku. Má přirozený protizánětlivý účinek a vysoký obsah vitaminu C, a proto je hotovým elixírem pro zarudlou, podrážděnou a svědící pokožku. Nejlepší je, pokud si aloe vera budete pěstovat sami doma, díky tomu budete moci použít přímo rostlinu a nebudete muset používat nějakou její zpracovanou verzi. Jednoduše odřízněte list rostliny, vytlačíte z něj látku gelové konzistence a potom opatrně naneste na povrch kůže. Nechte působit přibližně hodinu. Jakmile do sebe nasákne čerstvý gel, poškozená pokožka si doslova vydechne.

Chladivá koupel
Pokud máte pocit, že vám na slunci zarudlo celé tělo a máte pocit napjaté pokožky, potom je nejlepším řešením to, že si večer dáte zklidňující chladivou koupel. Naplňte vanu vlažnou vodou (v žádném případě nesmí být ledová), potom přidejte 4 polévkové lžíce sody bikarbony , 20 kapek Manna extra panenského kokosového oleje a 6 kapek Manna 100% čistého levandulového esenciálního oleje. Soda bikarbona zmírní svědění, kokosový olej se jemně postará o vaši pleť a pohádková vůně levandule vás zase okouzlí. Po této koupeli se vám bude lépe spát.

Zábal ze zeleného čaje
Může se stát, že se spálíte jenom na některých místech, například na ramenou nebo na čele. V tomto případě doporučuji, abyste do studené vody namočili sáček zeleného čaje, potom z něj setřeste vodu a položte na postižená místa. Živiny, které se nacházejí v zeleném čaji, pokožku zklidní, studená vlhkost ji zase regeneruje. Sáčky nechte na pokožce, dokud se nezahřejí nebo nevysuší. Obklad můžete několikrát opakovat a sáček několikrát použít, protože ze svého účinku nic neztratí.

Výše uvedené praktiky jsou dokonalé pro případ, když slunce jenom trochu „chytlo“ vaši pokožku. Pokud jste se však vážně spálili a kromě zarudnutí se objevily i puchýře, potom doporučuji, abyste vyhledali pomoc lékaře.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více