Mám pro vás recept na exotický džem, který uzavírá do sklenice nejlahodnější chuti sezóny levandulí a růží. Jeho příprava je snadná a účinek je elegantnější a ještě výjimečnější.
Zažíváme velkou módu přípravy marmelád a džemů, ne náhodou: ručně vyrobené lahůdky jsou jedinečné, a pokud se vyrobí doma, mohou být třeba i dietní, stejně tak, jako následující výjimečný recept.
S tímto rafinovaným receptem budete mít zaručeně úspěch. Dvě základní suroviny, růže a levandule, tvoří jedinečný svět chutí, který okouzlí každého.
Přísady:
Přibližně 150 gramů důkladně opláchnutých, čerstvých lupínků růží nebo 2,5 hrsti sušených poupátek nebo lupínků růží
20 kusů čerstvých stonků levandule nebo 12 stonků sušené levandule
1 vanilkový lusk - dužina
400-500 gramů cukru z kokosového květu nebo březový cukr
6 kusů očištěných jablek
Příprava:
Nejdříve si připravme levanduli a růži. Pokud máte čerstvé lupínky růží, potom je nakrájejte na menší kousky a důkladně opláchněte studenou vodou, abyste je očistili od případných nečistot. Pokud pracujete s drobnými sušenými poupátky růží, potom je nemusíte oplachovat. Vezměte stonky levandule a levandulové květy rozdrťte. Dávejte pozor na to, aby se kousky stonků nedostaly mezi malé fialové lupínky. Potom si připravte základ: jablko nakrájejte na menší plátky, jadérka nepoužívejte, ty zkompostujte. Jablko pomocí vidličky mírně rozmačkejte, aby pustilo trochu šťávy, potom smíchejte se sladidlem a začněte pomalu vařit. Když jste získali tekutou kašovitou hmotu, potom přeceďte, abyste se zbavili jablkové slupky. Živiny v něm zůstanou, ale kvůli konzistenci je lepší, pokud kousky slupky v džemu nebudou. Přebytečnou slupku však nevyhazujte, vložením do půdy je pro rostliny ideální živinou.
Pokračujme ve vaření džemu: přimíchejte chutná černá semínka vyškrabaná z vanilkového lusku, a potom k hmotě přidejte levanduli a růži. Po přidání květů ještě 10 minut povařte.
Protože je řeč o zcela přírodní džemové specialitě bez konzervačních látek, je velmi důležité, aby se džem dostal do sklenic sterilně. Pomocí kovových kleští vložte malé skleničky (džemu bude přibližně 5-6 kusů 1,5 decilitrových skleniček) do hrnce s vroucí vodou, co je dezinfikuje zevnitř i zvenku. Džem lžící naberte do sklenic tak, aby byly stále v horké vodě, čím vytvoříte dokonale sterilní prostředí. Když jste hotoví, zavřete plyn a vyvařená víčka zašroubujte na sklenice s džemem. Potom je důkladně zabalte do deky a v tomto případě nechte pomalu vychladnout v suchém zábalu, co bude trvat přibližně 2-3 dny. Dávejte pozor na to, aby byly sklenice otočeny dnem vzhůru, co zajistí jejich úplnou vzduchotěsnost.
Nejlepší je, pokud tento úžasný džem zkonzumujete po otevření najednou, tedy každou otevřenou skleničku skladujte v ledničce maximálně 2 dny. Pokud chcete tento
„rozkvět“ ještě zvýšit, pijte k němu studený levandulový čaj nebo čaj z růží, uklidní vás to. Pokud chcete levandulovou atmosféru zvýšit ještě víc, potom odpařujte Manna 100% čistý levandulový esenciální olej, díky kterému si můžete kdykoliv připomenout kouzelnou atmosféru vaření levandulového džemu.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!