Náš každodenní rituál - božská káva
náš každodenní rituál - božská káva

Náš každodenní rituál - božská káva



Stroj na espresso, moka nebo kávu z kapslí, anebo instantní? Káva bez kofeinu nebo její náhrada? Nepostradatelný ranní „pohon“ nebo prostě jenom oblíbená pochoutka? Voňavý společník při rozhovoru s přáteli? S mlékem, cukrem, sladidlem, šlehačkou, smetanou, nebo obyčejná černá? Na způsob gurmána se skořicí nebo vanilkou?

 

Káva nás věrně doprovází každý den. Konzumujeme ji v průběhu dne v různou dobu, s různým cílem a způsobem… Mnozí z nás si bez ní život ani neumí představit.

 

Proč ji pijeme?

Ale teď vážně, proč zaujala tato osvěžující pochoutka v našem životě tak významné místo?

 

Osvěžující, povzbuzující účinek kofeinu nelze popřít. Jsou tací, kteří se před první ranní kávou cítí doslova neschopní života, jiní si kávu nedají vůbec a přece se cítí skvěle. Jiní pijí kávu proto, že prostě milují její vůni, chuť, ale nepociťují žádné zvláštní osvěžující účinky, dopřejí si ji jenom tak pro potěšení.

 

A skutečně, její účinek totiž do značné míry závisí na druhu kávového zrna a způsobu jeho přípravy. I přesto, že existuje více než 70 odrůd, pouze dvě z nich se používají běžně. Těmi jsou odrůdy arabica a robusta. Arabica je méně hořká a kyselinová, ale krémovější, má nižší obsah kofeinu - a je mnohem dražší.

 

Příprava kávy a její konzumace je pro mnohé jakýmsi rituálem. Ráno, než káva „vykape“ z kávovaru a následně si ji člověk pomalu vychutnává, má čas posbírat své myšlenky a v tichu časného rána se připravit na nadcházející den. Pokud si ji dopřejeme s partnerem, může být společným rituálem, malým vybočením z pracovního kolotoče, procítěním společné chvíle. Na pracovišti je to příležitost trochu přibrzdit, nadechnout se, utužovat vztahy. Pokud si ji odpoledne po práci dopřejeme v kavárně ve společnosti přátel, je to vrchol luxusu, čas uvolnění a veselosti – tehdy si dopřejeme ke kávě třeba i jeden zákusek se šlehačkou.

 

Dobře, dobře, ale vždyť už o ní napsali všechno možné…

Je pravda, že může zvyšovat krevní tlak a v případě některých onemocnění srdce a kardiovaskulárního systému ji lékaři vysloveně nedoporučují. O zdravotních účincích kávy se stále vedou diskuze, dostupné jsou mnohé studie o jejích pozitivních, ale i negativních účincích. Skutečná pravda bude asi někde uprostřed, v každém případě je důležitá míra, jako v mnoha jiných případech. Mnoho záleží na způsobu její přípravy i na tom, jak a s čím ji konzumujeme. Pokud ji máme rádi oslazenou a pijeme jí několik šálků denně, toto spojení s cukrem může způsobovat jisté problémy. Těm se můžeme vyhnout aplikací sladidel. Mnozí kávu dochucují mlékem, šlehačkou, vegani dokonce rostlinným mlékem. Gurmáni si ji navíc dopřejí se skořicí, čokoládou nebo vanilkou.

 

Co má však pít, kdo si chce dopřát kávu „beze všeho“?

 

Bezkofeinová řešení

Ten, kdo miluje její aroma, ale vysoký obsah kofeinu mu způsobuje problémy, se už oblíbené kávy nemusí vzdávat. Mnozí prohlašují, že káva bez kofeinu ani kávou není. Ve skutečnosti je eliminování kofeinu z kávy možné tak, že její chutné aroma zůstává zachováno. Samozřejmě, nějaký ten minimální obsah kofeinu tam zůstane, avšak jeho množství nepřekračuje předepsané hodnoty a i jeho účinky jsou zanedbatelné. Další možností je konzumace náhrady kávy. Kdo by si nepamatoval na ranní nápoj našeho dětství, dětskou kávu? Ale i pro dospělé jsou takové v nabídce, a navíc si takovou můžeme připravit i doma. Může se připravit z různých surovin, jako je například čekanka, ječmen (z něj bude sladový prášek), dokonce i ze žaludu dubu lze získat vynikající a zdravou kávu.

 

Probudí k životu i pokožku a vlasy?

Ano. Kofein, který káva obsahuje, patří mezi složky, které rozmazlují i pokožku a vlasy. Díky svým účinkům je mimořádně oblíbenou složkou peelingů a krémů účinných proti celulitidě. Kofein může být součástí i mnoha šamponů a i my jsme ho přidali do oblíbené nové Manny, kterou je Tuhý šampon. Tento speciální, voňavý zázrak s krémovou pěnou můžete použít na kterýkoliv typ vlasů, jeho použití je velmi jednoduché a praktické.

 

Přírodní šampon na barvené vlasy také obsahuje kofein - pokud si barvíte vlasy a máte rádi tekuté šampony, tento si určitě získá vaše srdce! Jeho používáním si vaše vlasy zachovají krásnou barvu, získají vysoký lesk, no a ta vůně…!

 

Ať už s kávou nebo bez ní, zůstaňte s námi i v roce 2022! U nás totiž osvěžujících překvapení není nikdy dost! ?



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více