Věděli jste, jak nepostradatelná je kyselina listová, jedna z vitaminů skupiny B?
Až tak, že následkem jejího nedostatku se může objevit mnoho vážných příznaků nebo onemocnění. Kyselina listová je v první řadě odpovědná za růst buněk a také za správnou dělbu buněk. Závisí na ní nejenom naše fyzické, ale i duševní zdraví: není to prokázaný fakt, ale v poslední době se objevilo mnoho studií o tom, že nedostatek kyseliny listové může vést k vzniku deprese.
Příjmem dostatečného množství kyseliny listové v těhotenství se dá zmírnit riziko mnoha vážných vývojových poruch plodu
Pokud se tělo dostane k dostatečnému množství kyseliny listové, potom jsou zajištěny důležité funkce, jako například regenerace buněk, tvorba červených krvinek, a tím i zabránění vzniku chudokrevnosti. Známý je fakt, že příjmem vhodného množství kyseliny listové se dá předejít vzniku vážných onemocnění, jakými jsou například Alzheimerova choroba nebo dokonce i některé druhy rakoviny. Po všech těchto děsivých zprávách je pozitivní věcí to, že kyselina listová se nachází v mnoha chutných druzích zeleniny a jiných potravin.
Které to jsou? Podívejme se:
- Tmavozelená listová zelenina, jako například špenát, listová kapusta, kedlubny. Z nich už jediný talíř zajistí potřebnou denní dávku kyseliny listové. Tyto listy jezte v syrovém stavu nebo je poduste na olivovém nebo kokosovém oleji, osolte, opepřete a kompletní jídlo máte hotové.
- Chřest: pravděpodobně královna kyseliny listové, pokud se to dá takto říci. Všechny jeho druhy jsou mimořádně bohaté na tento důležitý vitamin, ale kromě toho obsahuje i vitaminy A, C a K, a také důležitý mangan. Konzumujte bílý, žlutý i zelený chřest, chutný recept naleznete i zde.
- Brokolice: jedna z nejlepší zeleniny na detoxikaci, nejlépe uděláte, pokud si budete pochutnávat na čerstvé brokolici. Pokud ji budete přece jenom vařit nebo dusit, dejte pozor na to, abyste ji nenechávali dlouho ve vodě, protože může ztratit velké množství vzácných složek.
- Ovoce: pomeranče, grapefruit, hrozny, jahody, banán, papája.
- Luštěniny, tedy fazole, zelená fazolka, zelený hrášek, žlutý hrách, čočka. Z této mladé zeleniny uvařte chutné polévky!
- Avokádo - věděli jste, že jediný kus tohoto ovoce pokrývá až 22% potřebné denní dávky kyseliny listové? Kromě toho je i výbornou dietní lahůdkou, nemluvě o obsahu mastných kyselin a vitaminu K.
- Růžičková kapusta: pravděpodobně nepatří mezi vaše oblíbené, přesto je to velmi vzácná zelenina, a to nejenom díky vysokému obsahu vitaminů (vitaminy A, C, K, také draslík, mangan), ale i kvůli vysokému obsahu kyseliny listové. Vařte ho v horké vodě, už jedna hrst pokrývá denní potřebnou dávku kyseliny listové- napadlo by vás to?
- Olejnatá semínka, tedy slunečnicová semínka, dýňová semínka, sezam, oříšky, lněná semínka, mandle. Můžete si na nich pochutnávat v syrovém stavu, ale semínky můžete posypat i jakýkoliv salát.
- Květák: kromě vysokého obsahu kyseliny listové je mimořádně bohatý i na vitamin C. Hrst vařeného květáku pokrývá 14% denní potřebné dávky kyseliny listové.
- Červená řepa: detoxikuje, obsahuje velké množství antioxidantů, a dokonce čistí i játra. Potřebujete ještě něco víc? Samozřejmě, protože má také vysoký obsah kyseliny listové - dejte si hrst i z této zeleniny a hned budete mít 34% denní potřebné dávky kyseliny listové.
- Kukuřice: ať vás nenapadne kukuřice v konzervě, ale čerstvě vařená, případně mladá, syrová verze.
- Celer: je bohatý na kyselinu listovou, ale kromě toho se doporučuje i proti ledvinovým kamenům. Dá se použít i stonek i část bulvy, obě dvě jsou velmi zdravé!
- Mrkev: konzumace této oblíbené syrové zeleniny (asi 3 středně velké mrkve) pokrývá 5% denní potřebné dávky kyseliny listové.
Po tomto se určitě i u vás vynoří otázka, jaká je denní potřebná dávka kyseliny listové, že?
U dětí je to průměrně 25.200 mikrogramů, u dospělých je zase doporučená dávka 200 mikrogramů. U těhotných žen je důležité, aby během těhotenství tuto dávku zvýšily, problémy neudělá denně 400 nebo třeba až 800 mikrogramů, předávkování není možné.
Kdybyste po tolika pokladech bohatých na kyselinu listovou přece jenom byli nerozhodní co jíst, potom běžte na trh a kupte například mrkev, špenát, brokolici, růžičkovou kapustu, květák, celer (a cokoliv jiného, co ještě najdete nebo milujete). Vše důkladně omyjte, očistěte co je potřeba, dejte na velký plech, bohatě pokropte kokosovým nebo olivovým olejem, okořeňte podle chuti (sůl, pepř, bazalka, oregano, atd.) A vložte do trouby (mrkev nebo větší kusy, je třeba dát péct dříve než ostatní). Na 180 stupních asi za 35 minut získáte superzdravou vydatnou večeři nebo přílohu s božskou vůní.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!