Máte ho rádi?
Pokud jste ho měli rádi, od této chvíle ho budete mít ještě raději…
Vyplatí se ale číst dále, i když jste ho až dosud rádi neměli: možná by vás ani nenapadlo, jak dobře uděláte snědením několika lžiček kyselého zelí.
- jeho obsah vitaminu C je mimořádně vysoký
- obsahuje velké množství vitaminu B6 a B12, významný je i obsah draslíku, hořčíku a zinku
- zlepšuje mozkovou a nervovou látkovou výměnu
- zpomaluje stárnutí buněk
- posiluje pojivové tkáně
- posiluje kosti
- reguluje látkovou výměnu tuků
- snižuje hladinu cholesterolu
- podporuje vstřebávání železa
- podporuje množení dobrých bakterií
- eliminuje toxické látky v organismu
- díky obsahu vlákniny čistí střeva
Bohužel, většina kyselého zelí, které si můžeme koupit v obchodě, obsahuje konzervační látky!
Pokud ho koupíte např. na trhu, měli byste se zeptat na to stejné; ale dobrá zpráva je, že si ho můžete snadno připravit i doma. Budete potřebovat dvě hlávky bílého zelí, sůl, pepř, trochu sušeného droždí a 5 litrovou láhev.
Zelí je třeba nastrouhat (bez stonku), potom osolit a nechat odstát, dokud nepustí šťávu.
Solí nešetřete, musí být trochu více slané, než byste ho běžně konzumovali, protože pokud dáte málo soli, nepustí šťávu. Po nějaké době, když zelí změkne, můžeme přimíchat sušené droždí (1 kávovou lžičku), a potom ho naložíme do 5 litrové zavařovací lahve. Pokud chcete, přidejte pepř a přilijte i šťávu, aby zelí zakryla. Někdy je třeba zelí stlačit, protože je důležité, aby bylo celou dobu pod šťávou. Nahoru dejte talíř a nechte přibližně 5 dnů odstát na teplém místě. Místo sušeného droždí můžete použít i plátky chleba (jako u kvašených okurek), ale s droždím je to snadnější.
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!