Přerušovaný půst – zázračná metoda na hubnutí?
přerušovaný půst – zázračná metoda na hubnutí?

Přerušovaný půst – zázračná metoda na hubnutí?



Je tady období velkého půstu před Velikonocemi, v tomto období je starodávným křesťanským zvykem dodržování 40 denního půstu. Už dávno víme, že půst je výhodný nejenom z náboženského, ale také ze zdravotního hlediska. Kromě řady pozitivních fyziologických účinků mnohým pomáhá při hubnutí nebo při zachování ideální tělesné hmotnosti.

 

Známe různé formy půstu. Jednou z moderních diet dnešní doby je přerušovaný půst, v angličtině intermittent fasting. Je to však opravdu pravé řešení k dosažení vysněné, štíhlé postavy?

 

Co přerušovaný půst znamená?

Půst znamená vyhýbat se jídlům nebo některým skupinám jídla po určitou dobu, ať už kratší nebo delší. Jsou tací, kteří nejedí několik dní, jiní zase vynechají jídlo pravidelně jedenkrát týdně, ale jsou i tací, pro které půst znamená vyloučení masa, sladkostí nebo požitků ze stravy. Pokud to nebudeme přehánět, náš organismus z toho bude v každém případě profitovat. Ovšem držet půst několik dní nedokáže každý, protože se například nestravuje doma, vykonává těžkou fyzickou práci nebo má nějaké chronické onemocnění.

 

Existuje však jedna odlehčená forma půstu, tzv. přerušovaný půst, který trvá kratší dobu, představuje tedy částečné nepříjímání stravy, díky čemu se dá snadněji vydržet. Má několik forem, z nichž nejznámější jsou tyto:

  • Metoda 16:8:
    Znamená to, že denně po dobu 8 hodin můžeme přijímat stravu, tehdy se stravujeme normálně, jako vždy. Potom následuje 16 hodinová perioda, kdy nejíme nic, můžeme pít jenom čistou vodu nebo neslazený čaj.
  • Metoda 5:2:
    5 dní v týdnu se stravujeme obvyklým způsobem, 2 dny však budeme přijímat pouze 500-600 kalorií denně, obvykle se jedná o jediný pokrm během dne. 2 dny půstu se doporučuje nezařazovat hned za sebou.
  • Alternativní dieta:
    Během této diety se jeden den stravujeme jako obvykle, druhý den přijmeme pouze 25 % obvyklého denního příjmu kalorií, takto střídáme postní dny s „normálními” dny.

Příznivé účinky na organismus

Půst mimořádně dobře prospívá organismu, protože lidské tělo se v pravěku vyvinulo tak, že dny bohaté na stravu střídala období hladovění. Náš organismus se tomu přizpůsobil a tento program v nás stále běží, i přes současné přebytky a nadměrné, neustálé hodování. Navíc z „naprogramovaného” ideálního množství pohybu plníme v dnešní době pouze zlomek. Proto není divu, že v dnešní době jsou stavy jako je obezita, poruchy příjmu potravy a různé nemoci týkající se metabolismu, poměrně častým jevem.

 

Úžasný účinek přerušovaného půstu spočívá v tom, že v obdobích bez příjmu potravy začne organismus odbourávat své tukové zásoby – díky čemu může výrazně přispět k hubnutí nebo k zachování ideální tělesné hmotnosti.

 

Může zlepšit citlivost buněk na inzulín, ostatně hladina inzulínu není neustále na vysoké úrovni, jako tehdy, když někdo přijímá stravu od časného rána do pozdního večera, přičemž mezi hlavními jídly případně i mlsá. Potvrdily se také jeho pozitivní účinky na srdce a krevní tlak. Při pokusech na zvířatech se zase podařilo potvrdit jeho preventivní účinek na cukrovku (diabetes). Co je však pro osoby, které touží zhubnout nejlákavější: s jeho pomocí lze snadněji ztratit z hmotnosti, nebo si udržet ideální tělesnou hmotnost.

 

Je to tedy zázračný lék?

V žádném případě, protože jako všechno ostatní, i toto se dá dělat špatně, ne u každého to funguje stejně dobře a jsou i tací, pro které se vůbec nedoporučuje.

 

Jedním z jeho rizik může být to, že někdo vynechá snídani proto, aby se „vešel“ do 8 hodinové časové tabulky, tehdy se může stát, že ho během dne přepadne záchvat hladu a během pozdějšího jídla sní mnohem víc, než obvykle. Mnozí zdůrazňují, že snídaně bohatá na živiny je důležitá pro dobrý výkon, ale i proto, abychom se na oběd nevrhli na talíř jídla plný sacharidů.

 

Tento účinek potvrdila i studie Nottingham Trent University: pozorovali, kolik jídla zkonzumují dobrovolníci před postním dnem se 700 kaloriemi a po něm. Zjistilo se, že v předchozí den i nechtěně snědli více a ráno následující den po postním dni ještě více, než kontrolní skupina, která půst neměla. Navíc během postních dnů byla i fyzická aktivita nižší. Může to být podvědomá reakce: když člověk ví, že druhý den může sníst jenom málo, nebo i po půstu, je náchylný se trochu „rozmazlovat”, doplnit si chybějící kalorie. To však výrazně sníží pozitivní účinky postního dne.

 

Druhým velmi důležitým aspektem je zvážit zdravotní stav. Každý půst zatíží organizmus, proto se doporučuje pouze pro zdravé osoby. Kdo má jakýkoliv problém, chronické onemocnění, tomu ho doporučujeme vyzkoušet pouze po konzultaci s lékařem a pod jeho dohledem. Tato metoda se nedoporučuje osobám mladším 18 let, těhotným nebo kojícím ženám, pacientům s cukrovkou nebo jiným onemocněním metabolismu, velmi hubeným lidem nebo osobám, které v minulosti trpěly poruchou příjmu potravy.

 

Tak tedy půst nebo dieta?

Jste trochu zmatení, jestli je to tedy ideální forma hubnutí nebo ne? Nedivím se vám: v dnešní době je příliv informací v této souvislosti tak intenzivní, že je obtížné se zorientovat. Pokud si chcete užívat velké množství pozitivních účinků půstu a jste zdraví, můžete ho vyzkoušet; pokud si nejste zcela jisti, promluvte si o tom se svým lékařem!

 

Ale nezapomínejte, že pokud chcete zhubnout, musíte mít na paměti jednoduchý základní krok, že základem redukční diety je to, že příjem kalorií musí být nižší než jejich výdej. Tato forma půstu bere v úvahu pouze to, kdy jíte, přičemž stejně důležité je také co a kolik. Základem dlouhodobého, bezpečného a zdravého hubnutí je vyvážená strava bohatá na zeleninu, ovoce, vzácné bílkoviny, vlákninu, dostatečný příjem tekutin a fyzická aktivita. Pokud to všechno dodržíte, potom uděláte pro štíhlé a zdravé tělo hodně.

 

Je tady jaro, hubněme, zkrášlujme se! ?

Pokud máte chuť, podělte se s námi o své osvědčené metody pro dosažení/udržení ideální tělesné hmotnosti!



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více