Šťastné ano v zeleném - které jsou ekologicky uvědomělé doplňky?
Šťastné ano v zeleném - které jsou ekologicky uvědomělé doplňky?

Šťastné ano v zeleném - které jsou ekologicky uvědomělé doplňky?



Co pro vás znamená svatba snů? Bílé šaty, květinová výzdoba, zástupy gratulantů?

Nemějte obavy, nikdo vám to nechce vzít. Ale přesto existuje několik malých detailů, na které se vyplatí při plánování svatby dohlížet vědomě a už se vaše svatba stává ekologickou.

Proč je dobré mít ekologickou svatbu?

  • Protože máte úctu vůči přírodě, nepoškozujete ji tento krásný den a chráníte své okolí, co je důležité i pro vás, že?
  • Protože můžete hodně ušetřit.
  • Protože jako ekologicky smýšlející člověk, který má blízko k přírodě, se i tento důležitý den můžete držet svých zásad.
  • Protože takto bude vaše svatba skutečně jedinečná, navíc i "cool".
  • Protože můžete naplno využít svou kreativitu, nejlepší nápady při organizování vlastní svatby, a …
  • ...protože získáte nezapomenutelný zážitek pro sebe a své nejbližší, který zažije jenom málokterá nevěsta!

Zajímá vás, co jsem myslela tímto posledním bodem?

Mám jeden tip, který vás určitě ještě nenapadl. V zahraničí se tak stalo už na mnoha akcích, doma jsem se zatím nesetkala se svatbou, kde by tuto milou věc zařadili mezi svatební atrakce.

Pokud chcete vědět o co jde, čtěte dále!

Ať tedy následují moje "zelené" tipy, pěkně za sebou, s jejichž pomocí můžete vyslovit své šťastné ano za ekologických podmínek chránících životní prostředí:

  • Je pro vás výběr svatebních šatů tvrdým oříškem? Věřte nebo ne, můžete mít nádherné šaty i v tom případě, pokud si je pořídíte například v second hand obchodě nebo si vyberete takové, které můžete později využít i k jiné příležitosti. Vyplatí se důkladně rozhlédnout i ve vlastním šatníku. Určitě se tam najdou šaty, které budou po malé (nebo větší) úpravě odpovídat vašim představám o svatebních šatech. Možnosti jsou neomezené, berte to tak, že budete na několik dní návrhářkou sobě samé! Pokud chcete mít za každou cenu nové šaty, vyberte si šaty organického původu.
  • Pozvánky: není pochyb o tom, že nejlepším ekologickým řešením je pozvat hosty elektronickou cestou (stejně jako dostáváte i novinky od Manny). Pokud však přece jenom hodláte dodržet některé tradice, použijte na pozvánky recyklovaný papír! Vynechejte tiskárnu (a s ní spojené náklady) a vsaďte na vlastní rukopis!
  • Místo: vyberte si místo, kam nebudou muset pozvaní hosté daleko cestovat (ušetří na pohonných hmotách, mohou si dát šampaňské a ani ovzduší neznečišťují). Pokud máte chuť, vyberte si krásnou louku nebo můžete uspořádat nádhernou svatbu i v zahradě u domu! V případě svatby ve volném prostranství si předem zjistěte, jaká povolení budete potřebovat. Na rozkvetlé louce si můžete udělat jednoduše piknik, hosty můžete usadit třeba i na deky. V tomto případě můžete každé rodině nabídnout slavnostní pohoštění v elegantně ozdobených košících.
  • Jídla a nápoje: klíčovým slovem je "zdravé". K dispozici máte mnoho reformních a zdravých jídel a osobně můžete zkontrolovat, aby jídla nabízená na vaší svatbě obsahovala co nejméně chemikálií a přídavných látek. Na venkově to mají z tohoto hlediska jednodušší, protože tento den mohou použít ovoce a zeleninu z vlastní nebo místní úrody. Dohlížejte i na to, aby byl každý z přítomných hostů sytý a aby ani hosté vyznávající veganskou stravu, ale ani ti, kteří mají rádi maso, neodcházeli z hostiny s prázdným žaludkem! I v tomto případě je hranicí samotné nebe, ale nezapomínejte: drobnými nápady můžete ušetřit i zde.
  • Typické svatební dorty, drobné pečivo a zákusky můžete nahradit zdravými pochoutkami. Používejte přírodní sladidla a místo syntetické glazury a ozdob použijte čerstvé a krásné ovoce, nebo třeba i lupínky květů.
  • Udělejte si jedinečné osvětlení, které je zároveň ekologické! Na louce svíčky, v zahradě lampiony, solární lampy, zářiče a světelné řetězy - to vše vám pouze pomůže navodit tu správnou atmosféru.
  • Dekorace: Místo řezaných květin si raději vyberte květiny v květináčích, takto budete mít vše kolem sebe živé a žádná rostlina nebo květ neskončí po dvou dnech v odpadkovém koši. Vsaďte na "věčně zelené" rostliny, ale v úvahu přichází všechno možné, třeba i nádherně připravené ovocné mísy místo květin. Vyberte si styl: venkovská romantika s červenými muškáty nebo provensálská modrá s množstvím levandulí v květináčích a bílých stuh, případně nádherné červené třešně v miskách, rozmístěné všude ... mějte odvahu snít!
  • Pokud chcete své hosty překvapit nějakou drobností, v každém případě si vyberte něco, co se hodí k ekologické svatbě. Může to být ručně vyrobená drobnost, ale můžete darovat třeba i Manna mýdlo.

Líbí se vám tyto nápady, ale ještě stále se neumíte rozhodnout, který by se hodil pro váš nejkrásnější den? Tipněte si, co to může být - že by ekologický ohňostroj?

Ohňostroj silně znečišťuje ovzduší, má negativní vliv na sluch, i když může být určitě velkolepou atrakcí na svatbě.

Můj tip však bude nejenom nezapomenutelný, ale i ekologický. Čtěte dále, slibuji, že se vše dozvíte!

Tento tip jsem si nechala až na závěr, protože je i mým nejoblíbenějším. Jde o speciální, dojímavou a velmi krásnou věc: v den vaší svatby zasaďte strom a vaše "ano" bude zaručeně šťastné! Zasadit strom v den svatby znamená jedno: že se něco začalo, něco, co jste počali vy dva a uvidíte, jak roste, jak se vyvíjí rok od roku, dokud se z něj nestane skutečně viditelný znak vaší lásky. Jenom se zamyslete nad tím, jak bude nádherné oslavit po mnoha letech stříbrnou nebo zlatou svatbu ve stínu větví právě tohoto stromu!

Líbily se vám moje tipy na svatbu? Pokud vás napadnou další možnosti, napište mi je zde na blogu!



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více