Jednou z nejchutnějších lahůdek podzimu je jablko, které dohromady s chutí skořice poskytuje úplnou pohádkovou harmonii chutí. Pokud tohoto velkého klasika připravíte jako džem, můžete z něj dostat maximum, navíc pokud ho uděláte v dietní verzi, můžete si ho natřít ráno na topinku třeba i každý den.
Chuť a vůně jablečného džemu se skořicí připomíná naše dětství, kdy jsme ho v sychravém odpoledni jedli natřený na piškotech a pili jsme k němu teplý čaj. Jablečný džem patří mezi nejpopulárnější druhy džemů. Jedním z důvodů je to, že jeho příprava je mimořádně snadná a jeho chuť se hodí k různým zákuskům a jako dezert se dá sníst i samostatně.
Z následujícího receptu se může dostat na poličku ve spíži třeba až 5-6 malých lahviček. Pokud lahvičky převážeme pěknou mašličkou, potom bude tato doma vyrobená skořicová marmeládová specialita dokonalá i jako dárek.
Přísady:
5 kg jablek
45 dkg hnědého třtinového cukru, březového cukru nebo dietního cukru na zavařování
2 polévkové lžíce mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
šťáva z 1,5 citronu
7-8 kusů kandované pomerančové kůry
Příprava:
Nejdříve očistěte jablka a odstraňte jádra. Pokud vidíte hnědé nebo poškozené části, vykrojte je. Pokud chcete získat velmi krémovou a hladkou konzistenci, potom dužinu jablek nakrájejte na kostky a s trochou vody vložte do mixéru, rozmixujte na kaši a na závěr přidejte citronovou šťávu. Druhá možnost je, že jablka nastrouháte na hrubo, a potom přidáte citronovou šťávu. Touto metodou džem nebude tak krémovitý a zůstanou v něm drobné kousky jablek. Můžete udělat i to, že polovinu rozmixujete a druhou polovinu nastrouháte, takto v něm budou i drobné kousky,
ale část bude tekutější. K jablkům smíchaným s citronovou šťávou přidejte cukr, skořici, hřebíček a kandovanou pomerančovou kůru, a potom na mírném ohni přiveďte k varu. Vařte přibližně 40 minut, aby džem zhoustl, potom odstavte z ohně a ještě horký džem naplňte do vyvařených sklenic. Skleničky dobře uzavřete s uzavíratelnými kovovými víčky, které předtím dezinfikujte v horké octové vodě, otočte je dnem vzhůru, zabalte do ručníku a takto nechte vychladnout. Po otevření vydrží v ledničce ještě několik dnů. Dobrou zprávou je i to, že po přípravě jablečného džemu zůstane v bytě ještě dlouho příjemná vůně, která vytváří klidnou atmosféru.
Jablečný džem se skořicí můžete použít různými způsoby: je dokonalý na chléb, k piškotovému těstu jako „krém“, ale je dokonalou surovinou i k tzv. hrníčkovým krémům.
Ukážu vám jeden superzdravý, veganský hrníčkový krém, který si můžete připravit během několika minut a je dokonalý i pro hosty:
Jablečně - skořicový veganský hrníčkový krém
V mixéru rozmixujte dvě zralá avokáda, 3 polévkové lžíce agáve sirupu, 6 polévkových lžic vody a 4 polévkové lžíce neslazených kakaových bobů a hmotu vložte na dno hrníčků. Toto množství postačí přibližně na tři hrníčky. Jako druhou vrstvu přidejte lžičkou jablečný džem se skořicí, přibližně 1 cm vrstvu. Třetí vrstva je složena z 3 menších jablek, 1 banánu a 2 polévkových lžic limetkové šťávy, které také rozmixujte v mixéru a uložte na vrstvu jablečného džemu. Nakonec posypte trochou skořice a vychutnávejte si chutný a zdravý veganský dezert!
Připomínky
Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!