Domácí cibulový džem: připravte si ho takto!
domácí cibulový džem: připravte si ho takto!

Domácí cibulový džem: připravte si ho takto!



Džem z cibule? Ano, tato exotická specialita osvěží i nejjednodušší přílohy, ale její chuť je božská i po natření na topinku. Je to typický příklad toho, jak je možné z nejjednodušších surovin co máme doma udělat skutečnou gastronomickou specialitu.

Pro mnohé může být výroba džemu z cibule na první pohled bizarním nápadem, ale výsledek stojí za to. Rafinovaný lahodný džem, kterým můžete osvěžit své domácí sendviče, domácí hamburgery, ale je dobrý i po natření na sušenky nebo k čerstvé zelenině jako omáčka. Kromě toho, že je bohatý na živiny a vitaminy, i jeho příprava je velmi snadná, a navíc i velmi levná, protože jeho základní surovinou je obyčejná červená cibule.

Zde je nejlepší recept, s kterým zaručeně získáte chutný výsledek: je v něm spojena zároveň sladká, slaná, kyselá a pikantní chuť. Neváhejte experimentovat s poměrem balzamikového octa a cukru, abyste našli pro sebe ten nejlepší. Nemůžete nic zkazit.

Vrhněte se do výroby cibulového džemu!

Přísady:
5 červených cibulí
15 dkg hnědého krystalového cukru / 4 polévkové lžíce sirupu agáve
špetka soli
1 kávová lžička tymiánu
2 bobkové listy
2 stonky rozmarýnu
4 polévkové lžíce olivového oleje
1,5 dl červeného nebo bílého vína (nemusí být)
1 polévková lžíce balzamikového octa
mletý pepř
sůl

Příprava:
Nejdříve očistěte cibuli a nakrájejte na drobné kousky. Mezitím na pánvi začněte zahřívat cukr s malou skleničkou vody. Neustále míchejte a počkejte, až získá pěknou, zlatohnědou barvu. To bude znamenat, že cukr zkaramelizoval. Potom přilijte olivový olej, dobře promíchejte a přidejte nakrájenou cibuli. Přidejte špetku soli a zakryté začněte dusit. Když se cibule udusí do sklovita, posypte ji trochou pepře, tymiánem, rozmarýnem a přidejte i bobkový list, které ji dodají příjemnou, pikantní chuť. Potom přilijte červené víno a balzamikový ocet. Džem zakryjte a duste dále na mírném ohni. Mezitím několikrát promíchejte, pokud bude třeba, můžete ještě přidat víno, ale dávejte pozor, aby se džem nepřipálil. Duste tak dlouho, dokud cibule úplně nezměkne a co je důležité, aby se většina šťávy odpařila. Sem tam ho ochutnejte, takto můžete zkontrolovat, jestli je jeho chuť dokonalá. Džem je dobrý tehdy, když má krémovou, měkkou konzistenci. Když budete hotoví, nalijte ho do předem vyvařené zavařovací lahve, víčko důkladně uzavřete a nechte ho vychladnout při pokojové teplotě. Vydrží několik týdnů.

Během příjemných podzimních dnů, když se doma rádi zachumláme, je dokonalým trávením času vaření džemů, a navíc můžete dobře připravený domácí cibulový džem i darovat. Nemusíte udělat nic jiného, pouze ho vložit do roztomilých skleniček s uzávěrem, přidat štítek a vlastnoručně vyrobený gastro - dárek je na světě.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více