Pomoc, vypadávají mi vlasy! Co mám dělat?
pomoc, vypadávají mi vlasy! co mám dělat?

Pomoc, vypadávají mi vlasy! Co mám dělat?



V poslední době se mnozí stále více setkávají s problémem vypadávání vlasů. Uspěchaný, stresující způsob života, nezdravé zvyky, znečištěné životní prostředí, bohužel to všechno může být spouštěčem. Tento příznak však může signalizovat i vážné nemoci, nedostatkové stavy, proto je odhalení příčin a jejich řešení často úkolem lékaře. Co všechno ho může způsobit, co můžeme proti němu udělat a jak mu můžeme předejít?

 

Kdy je řeč o vypadávání vlasů?

Naše vlasy se pravidelně mění, proto je jejich vypadávání normálním jevem. Přibližně 90% vlasů je ve fázi růstu, zbývajících 10% v klidové fázi. Vlasy rostou 3-5 let, poté po 2-3 měsících klidové fáze vypadnou a vlasové cibulky produkují nové vlasy. Vypadnutí denně 50-100 vlasů je v normě. Pokud je jejich počet nad 100, naznačuje to problém.

 

Jaké mohou být příčiny?

Vypadávání vlasů má více forem. U mužů s narůstajícím věkem řídnou vlasy v oblasti spánků, na čele, na vrchu hlavy, je to vliv androgenních hormonů. Jsou tací, u kterých tento proces začne již v poměrně mladém věku, u jiných se zase i později týká jen minimálně. Jelikož jsou vlasové cibulky citlivé na hormony, je to otázkou dědičnosti. Existuje jedna účinná látka, minoxidil, která dokáže tento proces zpomalit, v lékárnách je dostupná ve formě vlasové vody.

 

Tato forma se bohužel může týkat i žen, no míra vypadávání vlasů nižší a nejčastěji se vyskytuje na vrchu hlavy. Výše zmíněná účinná látka může být účinná i u žen. Ztenčení vlasů může být charakteristické i v období po menopauze, které je také způsobeno hormonálními změnami.

 

Pokud si všimneme plešatosti ve flecích, má to specifické orgánové příčiny, tehdy je nezbytné vyhledat dermatologa, který vyšetří stav pokožky hlavy a podle potřeby vás nasměruje na další potřebná vyšetření. Příčinou jsou často zánětlivá ohniska v organismu nebo autoimunitní onemocnění.

V pozadí difúzního vypadávání vlasů se mohou ukrývat různé nedostatkové stavy, chronická onemocnění, výrazný stres pro organismus, např. chirurgický zákrok, drastické hubnutí, ale i psychický stres, může se však objevit i jako vedlejší účinek léků, známá je např. ztráta vlasů po chemoterapii.

 

Na naše vlasy působí mnoho vnějších vlivů prostředí, které mohou způsobit nadměrné vypadávání vlasů, např. přípravky a péče o vlasy s obsahem agresivních chemických látek, barvení vlasů, jejich tvarování, žehlení, trvalá ondulace, velmi těsný účes, v létě vystavení silnému a častému UV záření, chlorovaná a slaná voda v moři a plovárně, nošení těsné nebo velmi hrubé čepice , česání vlasů nekvalitním hřebenem, nebo jejich velmi časté česání, nebo prodloužení vlasů.

 

Co proti němu můžete udělat?

Jak můžete vidět, jedná se o velmi citlivý systém, který může být ovlivněn všemi vlivy, které se týkají vás jako celku. Je to však zároveň i dobrá zpráva, protože takto můžete udělat velmi mnoho, aby vaše vlasy nezačaly vypadávat nebo abyste jejich vypadávání zastavili.

Pokud trvá delší dobu nebo je velmi silné, potom bude pravděpodobně zapotřebí lékařské vyšetření a léčba.

 

Můžete si ovšem osvojit mnoho dobrých zvyků, které mohou mít přímo nebo nepřímo pozitivní vliv na stav vašich vlasů díky vašemu zdraví a vnitřní rovnováze.

 

  • Velmi důležitou roli hraje strava, protože i naše vlasy se skládají z potravy, kterou sníme. Vyhněte se drastickým dietám, vegetariáni a vegani si zase musí obzvlášť dát pozor na příjem vhodného množství bílkovin. Vlasy potřebují také vitamíny A, B, C, E a H, z minerálních látek zase železo, síru, měď, zinek, kromě toho i omega-3-mastné kyseliny. Pokud chcete vsadit na jistotou, vyzkoušejte Manna Life vlasový vitamín s biotinem a kyselinou listovou. Těchto 13 pečlivě vybraných účinných látek zajistí krásu vašich vlasů, nehtů a pokožky a v neposlední řadě jsou i velmi chutné! ?
  • Důležitý je pečlivý výběr přípravků pro péči o vlasy. Vždy používejte přípravky na váš typ vlasů, které obsahují přírodní složky. Mezi Manna-šampony a balzámy naleznete šetrné přípravky pro péči o vlasy bez chemikálií na všechny typy vlasů. Šampon a balzám si vždy důkladně vymyjte z vlasů.
  • Nepřehánějte to s mytím vlasů, stačí týdně maximálně dvakrát. Vlasy si nemyjte velmi teplou vodou. Vždy, když je to možné, nechte je volně uschnout, je-li použití fénu přece jenom nezbytné, potom ho dejte na nižší stupeň, aby vzduch nebyl příliš teplý. V chladném počasí nikdy nechoďte ven s mokrými vlasy, protože nachlazení vlasových cibulek může vést k nezvratnému vypadávání vlasů.
  • Po mytí vlasů si je rozčesávejte teprve tehdy, když jsou již napůl suché, protože mokré vlasy jsou mnohem zranitelnější. Vyberte si hřeben nebo kartáč z přírodního materiálu, jejichž zuby a štětiny jsou zaoblené. Manna prémium hřeben z broskvového dřeva je také na pohled nádherný, budou za něj vděčné i vaše vlasy! Nečešte si je velmi často a silně, protože pro vlasy a vlasovou pokožku je i toto stresující. Vždy když je to možné, mějte vlasy rozpuštěné, časté nebo velmi silné sepnutí poškozuje vlasové cibulky. S prodlužováním vlasů buďte opatrní, stejně tak s různými stylingovými nástroji!
  • Chraňte si vlasy před vlivy životního prostředí! Pokud je zima, noste čepici, ale nepříliš silnou a těsnou. V létě je dobré používat přípravky na vlasy s ochranným faktorem nebo nosit čepici či klobouk. Zde si můžete přečíst více o škodlivých zvycích při péči o vlasy.
  • Vyživujte vlasy i zvenku! Jednak to můžete udělat přípravky pro péči o vlasy vyrobenými z kvalitních, přírodních účinných látek, na druhé straně je dobrým zvykem týdně 1-2krát použít zábal na vlasy. Na konci citovaného článku blogu si můžete zdarma stáhnout e-book, ve kterém jsou super tipy pro přípravu zábalů z přírodních surovin. Výborným řešením je před mytím vlasů aplikovat Intenzivní regenerační sprej pro obnovu struktury vlasů.

Vlasy jsou korunou naší krásy – starejme se o ně! Věřím, že jste zde našli užitečné tipy a nápady pro zachování nádherných vlasů. ?

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více